امیرخاموشی: در سال اول جنگ، ماشین جنگی عراق متوقف شد

فرمانده هوانیروز گفت: در سال اول جنگ، با رشادت و از خودگذشتگی رزمندگان، ماشین جنگی عراق متوقف شد و عملیات‌های متعددی انجام شد که برخی از این عملیات‌ها، مقدمات آزادسازی خرمشهر بودند.

امیرخاموشی: در سال اول جنگ، ماشین جنگی عراق متوقف شد

فرمانده هوانیروز گفت: در سال اول جنگ، با رشادت و از خودگذشتگی رزمندگان، ماشین جنگی عراق متوقف شد و عملیات‌های متعددی انجام شد که برخی از این عملیات‌ها، مقدمات آزادسازی خرمشهر بودند.

به گزارش مهر، امیر سرتیپ دوم قاسم خاموشی فرمانده هوانیروز صبح امروز در همایش نقش و عملکرد هوانیروز در عملیات بیت المقدس و آزادی خرمشهر که در ستاد هوانیروز برگزار شد گفت: آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد سال ۶۱ با ایثارگری و از خودگذشتگی رزمندگان و پیشکسوتان دوران دفاع مقدس، موجب اقتدار و عظمت نظام و کشور جمهوری اسلامی ایران شد.

وی افزود: در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، ارتش عراق با تمام تجهیزات خود به کشور ما حمله کرد و یکی از اهداف اصلی این حمله، استان خوزستان و به‌خصوص شهر خرمشهر بود. برنامه‌ریزی دشمن به‌گونه‌ای بود که ظرف کمتر از ۴۸ ساعت، خوزستان و به تبع آن خرمشهر، سقوط کند. با این حال، مقاومت جانانه رزمندگان ما در آن مقطع در دفاع از خرمشهر به مدت ۳۴ روز به طول انجامید. پس از این مدت، خرمشهر؛ با تجهیزاتی که ابرقدرت‌ها در اختیار عراق قرار داده بودند، از حمایت مستقیم بسیاری از کشورهای دنیا برخوردار بود به دست ارتش عراق افتاد.

سرتیپ خاموشی گفت: در سال اول جنگ، با رشادت و از خودگذشتگی رزمندگان، ماشین جنگی عراق متوقف شد و عملیات‌های متعددی در نقاط مختلف کشور انجام شد که برخی از این عملیات‌ها، مقدمات آزادسازی خرمشهر بودند؛ از جمله عملیات طریق‌القدس که منجر به شکستن حصر آبادان شد.

فرمانده هوانیروز گفت: عملیات بیت‌المقدس که از دهم اردیبهشت سال ۶۱ آغاز شد، در چهار مرحله و به‌صورت مشترک بین ارتش و سپاه طراحی شد. در طول این چهار مرحله عملیات، همدلی و همراهی بین تمامی نیروهای مسلح به‌خوبی نمایان بود. از خودگذشتگی و فداکاری تمامی رزمندگان در آن مقطع، در سوم خرداد سال ۶۱، خرمشهر که پیش از این به «خونین‌شهر» تغییر نام داده بود، آزاد شد.

وی افزود: این عملیات یکی از عملیات‌های مهم در طول هشت سال دفاع مقدس بود که به تمامی اهداف خود، رسید. حاصل زحمات و تلاش همه عزیزان در بخش‌ها و یگان‌های مختلف که در آن مقطع حضور داشتند، نشانه‌ای از همبستگی و اراده ملت ایران در دفاع از میهن است.

فرمانده هوانیروز ادامه داد: همدلی و همراهی میان تمامی نیروهای مسلح، از جمله ارتش، سپاه، یگان‌های تخصصی، نیروی زمینی، نیروی هوایی و هوانیروز، در آن مقطع، به‌طرز چشمگیری نمایان بود. این همدلی و همکاری کامل در قالب سه قرارگاه شکل گرفت و منجر به انجام این عملیات عظیم و غرورآفرین شد.

سرتیپ خاموشی افزود: در این عملیات، ابتکارات بسیار خوبی توسط بخش‌های متخصص و یگان‌های تخصصی ارتش و نیروی زمینی انجام شد. به‌ویژه مهندسی نیروی زمینی که در احداث پل‌های متعدد برای عبور از موانع، نقش مهمی ایفا کرد. همچنین، ابتکاراتی که توسط هوانیروز و متخصصین آن انجام شد، به‌ویژه تجهیز بالگردهای کبرا به موشک‌های ماویک، قابل توجه است. بر اساس آمار، حدود ۴ فروند موشک در این عملیات توسط بالگردهای هوانیروز و بالگردهای کبرا شلیک شد.

وی افزود: توپخانه نیروی زمینی نیز نقش بسیار ارزشمندی در این عملیات داشت. نیروی هوایی با انهدام پلی که ارتباط بین خرمشهر و نیروهای عراقی برقرار کرده بود، ارتباط کامل خرمشهر با عراق را قطع کرد. این اقدام منجر به قطع پشتیبانی و حمایت یگان‌های ارتش بعث که در خرمشهر مستقر بودند، شد. با افتخار، این عملیات به آزادسازی خرمشهر انجامید و نتیجه آن پاکسازی ۵۴۰۰ کیلومتر از خاک کشور عزیزمان از لوث وجود ارتش بعث بود. خرمشهر نیز به آغوش میهن بازگشت.

وی با بیان اینکه تمامی یگان‌ها و بخش‌ها در این عملیات نقش اساسی و بزرگی داشتند. گفت: هرچند که موضوع بحث ما هوانیروز است، اما نمی‌خواهیم زحمات سایر نیروها و یگان‌ها را نادیده بگیریم.

سرتیپ خاموشی گفت: هوانیروز با بیش از ۵۰۰ نفر از کارکنان، خلبان و نیروی متخصص فنی در این عملیات حضور داشتند. بیش از ۹۵ فروند بالگرد و سه فروند هواپیمای هوانیروز برای ترابری کارکنان و خلبانان در این عملیات مشارکت داشتند. همچنین، بیش از پنج هزار و صد ساعت پرواز عملیاتی توسط هوانیروز در این عملیات انجام شد که شامل پشتیبانی مستقیم از یگان‌های زمینی، پشتیبانی آتش به صورت مستقل، و بحث تخلیه مجروحین و جابجایی آذوقه و مهمات بود. در این عملیات، بیش از ۱۰۰ تن آذوقه و مهمات توسط بالگردهای هوانیروز جابجا شد که آمار بسیار بالایی محسوب می‌شود.

وی افزود: بیش از ۷ هزار نفر از مجروحین این عملیات توسط بیش از ۳۶۰۰ نفر از کارکنان نیروی زمینی با استفاده از بالگردهای هوانیروز جابجا شدند. این آمار نشان‌دهنده تلاش‌های بی‌نظیر در این زمینه است و در نهایت، این پشتیبانی بسیار ارزشمند از یگان‌های زمینی انجام شد.

فرمانده هوانیروز ادامه داد: در مجموع، پرواز ۹۸ فروند در منطقه عملیات و ۵ هزار ساعت پرواز، نیازمند تعمیر و نگهداری بسیار سنگینی است. کسانی که در زمینه نگهداری و تعمیر آشنایی دارند، به خوبی می‌دانند که ۵۱۰۰ ساعت پرواز نیازمند نگهداری و تعمیرات گسترده‌ای است. برای هر ساعت پرواز، حدوداً ۱۰۰ ساعت نگهداری و تعمیر نیاز است. با محاسبه این رقم، به ساعت عظیمی از کار نگهداری نیازمندیم. این کار بسیار سخت و سنگین بود که با ایثارگری و از خودگذشتگی همه کارکنان هوانیروز، این افتخار در تاریخ کشور و تاریخ هوانیروز ماندگار شد.

وی گفت: پس از آزادسازی خرمشهر، حضرت امام (ره) فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد» و واقعیت نیز همین بود. چرا که ارتش عراق ده‌ها لشکر تجهیز شده را در خرمشهر و اطراف آن مستقر کرده بود تا خرمشهر را برای همیشه نگه دارد. حتی در قسمت‌های اطراف شهر، موانع ضد چترباز نیز گذاشته بودند تا نیروهای ایرانی نتوانند به‌صورت چترباز پیاده شوند. اما تلاش و زحمات رزمندگان ما در آن مقطع و به فرمایش حضرت امام، لطف و کمک خداوند موجب شد که این اتفاق بزرگ محقق شود. آمار نشان می‌دهد که بیش از سه لشکر پیاده‌نظام عراق، بالای ۸۰ درصد در این عملیات آسیب دیدند و منهدم شدند. بیش از ۴ تیپ مستقل عراقی به‌طور کامل و ۱۰۰ درصد منهدم شدند.

سرتیپ خاموشی گفت: در مجموع، ۱۹ هزار نفر از نیروهای عراقی در این عملیات اسیر شدند و همچنین، بالای ۱۶ هزار نفر کشته و مجروح شدند. اگر به آمار کشته‌ها، مجروحین و اسرا توجه کنیم، جدا آنها که فرار کردند ۳۵ هزار نفر کشته، مجروح و اسیر شدند.

وی در ادامه گفت: این کار بزرگ و از خودگذشتگی که در وجود تک‌تک عزیزانمان در آن مقطع وجود داشت، موجب رقم خوردن این اتفاق بزرگ شد که تا پایان جنگ، ارتش عراق نتوانست خود را جمع و جور کند و به وضعیت عملیاتی بازگردد. بلافاصله پس از آزادسازی خرمشهر، صدام قطعنامه شورای امنیت را پذیرفت و ارتش عراق نیز برای همیشه از آن آفندی که در ابتدای کار در دستور کارش بود، صرف‌نظر کرد و پس از هشت سال دفاع مقدس، هیچ وجب از خاک کشورمان در اختیار دشمن قرار نگرفت و این را مدیون شهادت و ایثار تک‌تک دوستانمان هستیم.

وی افزود: این روند پس از آزادسازی خرمشهر در نیروهای مسلح و در هوانیروز، فرهنگ ایثار، شهادت و از خودگذشتگی را به‌خوبی جاری و ساری کرده است. ما به تبعیت از پیشکسوتان خود در آن مقطع، خدا را شکر می‌کنیم که راه این عزیزان را ادامه داده‌ایم.

سرتیپ خاموشی گفت: امروز در زمینه آمادگی بالگردها، آموزش کارکنان خلبان و مهندسان پرواز، و همچنین در زمینه قطعه‌سازی بالگردها و سامانه‌های موشکی و تجهیزات، با الهام از ایثار و از خودگذشتگی که در بحث آزادسازی خرمشهر ایجاد شد، به‌خوبی در حال ادامه‌دادن این مسیر هستیم.

وی گفت: امروز ما در وضعیت بسیار خوب و ارزشمندی قرار داریم و هر جا که نیاز باشد، هر جا که سلسله مراتب و فرمانده کل قوا فرمان بدهند، کارکنان هوانیروز با تمام وجودشان، مانند گذشته، مأموریت‌های محوله را به‌خوبی انجام خواهند داد.

 

پیشنهادی باخبر