رویداد ۲۴ گزارش می‌دهد:

مصطفی مهرآیین کیست؟ |جامعه‌شناسی که با انتشار نامه‌هایی انتقادی نامش بر سر زبان افتاد

مصطفی مهرآفرین استاد دانشگاه و جامعه شناس و پژوهشگری است که در مناظره با مهدی جمشیدی در صداوسیما درباره موضوع مهسا امینی و رخداد‌های بعد از مرگ او جنجال آفرینی کرد و حالا با انتشار نامه‌هایی انتقادی دوباره نامش مورد توجه قرار گرفته است.

مصطفی مهرآیین کیست؟ |جامعه‌شناس جنجال‌آفرین در مناظره درباره مهسا امینی

رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: مصطفی مهرآفرین استاد دانشگاه و جامعه شناس و پژوهشگری است که نخستین بار کمتر از دو سال پیش در یک مناظره تلویزیونی توجه‌ها را به خود جلب کرد.

علی رغم فعالیت پژوهشی طولانی مهرآیین، اما به نظر می‌رسد نخستین بار در بهمن سال ۱۴۰۲ نام او بر سر زبان‌ها افتاد. او در یک مناظره تلویزیونی در ارتباط با انتخابات مجلس دوازدهم، خطاب به مهدی جمشیدی، کارشناس صداوسیما و از چهره‌های تند اصولگرا گفت: «مردم سوال دارند چرا مهسا و نیکا باید کشته بشوند؟ چرا آقای قبادلو بدون دادگاهی درست باید کشته بشود؟ چرا حکومت با ما این‌گونه رفتار می‌کند؟ چرا حکومت ما را زائد می‌بیند؟»

در ماه جاری- فروردین ۱۴۰۴ – نیز مهرآیین با انتشار دو نامه خطاب به رهبری خبرساز بوده است که بعد از انتشار نامه نخست از احضار خود به شعبه ۹ دادسرای فرهنگ و رسانه خبر داد.

مهرآیین، استادیار جامعه‌شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است که در سال‌های گذشته با انتشار مطالب و نامه‌هایی به عنوان چهره منتقد معروف شده است.

واکنش خبرگزاری تسنیم به نامه مهرآیین

روز گذشته -۱۳ فروردین ۱۴۰۴- خبرگزاری تسنیم در یادداشتی خطاب به مهرآیین به نامه‌های نگارش شده توسط او در دو هفته ابتدایی سال ۱۴۰۴ واکنش نشان داد.

نویسنده این یادداشت در خبرگزاری تسنیم در ابتدای این مطلب تاکید کرده است: «چند روزی فعلاً سرتان با لایک‌ها و کامنت‌های موافق‌تان، در رابطه با نامه‌ای که به رهبری نوشتید، گرم و صدایتان مثل همیشه به هیاهو و غوغا بلند است که گوشتان چندان فرصتی برای شنیدن این قبیل زیرصدا‌ها نداشته باشد، به حکم وجدان علمی و تعهد آکادمیک برای شما می‌نویسم.»

تسنیم با انتقاد از این نامه‌ها با بیان این که «شما در جای‌جای طرح پژوهشی خود در سال‌های اخیر، با فیگوری «دردمند آسیب‌دیده» یا «دانای منزوی‌شده» طرح بحث کردید. چندان دور از انصاف نیست اگر به این گزاره حکم دهیم که: در تمام بدنۀ طرح پژوهشی شما، به رغم تلاش وافر برای آن که صدای خودتان را به عنوان صدای عمومی و درد مشترک جا بزنید، صدای شما بیشتر طنین ناکامی‌های شخصی می‌دهد»، تاکید کرده است: «باور بفرماید که کفگیر همین حرف‌های مبدا و مقصد نامشخص شما، به ته دیگ خورده است. شهوت لایک و کامنت موجب شده تا نه تنها رسال علمی و روش‌مندی را از یاد ببرید، بلکه اصولاً مبانی تامل شما نیز خدشه‌دار شده است».

از بوشهر تا دانشگاه تربیت مدرس

مصطفی مهرآیین زاده پنجم شهریور ۱۳۵۳ در بندر دیر استان بوشهر است. او در سال ۱۳۷۶ کارشناسی رشته مترجمی زبان انگلیسی از دانشگاه علامه و در سال ۱۳۷۹ کارشناسی ارشد جامعه ¬شناسی از دانشگاه تربیت مدرس و در سال ۱۳۸۶ نیزدکتری جامعه ¬شناسی با تخصص جامعه¬ شناسی فرهنگ را از دانشگاه تربیت مدرس دریافت کرد.

او طی سال‌های گذشته در مراکز مختلفی از جمله دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و موسسات جامعه شناسی به تدریس و پژوهش پرداخته است.

داستان زندگی و تولید اندیشه: تبیین جامعه شناختی ظهور گفتمان چند آوایه مدرنیسم اسلامی در ایران معاصر، نظریه‌های جامعه‌شناسی معرفت، مدلی تازه برای تبیین تولید گفتمان‌های فرهنگی- هنری در کشور‌های مسلمان، مطالعه تحولات فکردینی در جهان اسلام در عصر مدرن: یک دسته بندی بنیادی و قدرت و متن: نقش سینمای ایدئولوژیک دهه شصت در تثبیت قدرت جمهوری اسلامی از مهمترین کتب تالیفی مهرآیین هستند.

تاسیس موسسه جامعه شناسی رخدادتازه

موسسه «رخداد تازه» در سال ۱۳۹۰ توسط جمعی از اساتید جامعه شناسی کشور مانند محمد فاضلی و محمد رضایی و به مدیریت مصطفی مهرآیین با هدف مطالعه و پژوهش در حوزه‌های پنج گانه جامعه شناسی، تاریخ، فلسفه، الهیات و هنر، تشکیل سمینار‌ها و کارگاه‌ها در خصوص موضوعات متنوع و متفاوت مربوط به این حوزه‌های دانش، تاسیس شد. این موسسه مطالعاتی تا سال ۱۳۹۳ ده‌ها دوره، کلاس، سمینار و کارگاه آموزشی در زمینه‌های مختلف علوم اجتماعی، فلسفه، تاریخ و ادبیات با حضور اساتید برجسته کشور برگزار کرد.

سعید لیلاز، مصطفی ملکیان، بیژن عبدالکریمی، عباس مخبر، محمد ضیمران، احسان شریعتی، علی باباچاهی، محمد شمس لنگرودی، مقصود فراستخواه، سید هاشم آقاجری نیز در این موسسه فعالیت می‌کردند.

این موسسه در سال ۱۳۹۳ بنا بر اعلام مدیران آن به دلیل مشکلات اقتصادی و از بین رفتن شرایط اجتماعی برگزاری چنین دوره‌هایی، به کار خود پایان داد.

مدافع تحریم انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم

مهرآیین در ایام انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته با اظهارات خود از «تحریم انتخابات» دفاع کرد و در مرحله دوم با انتشار توئیتی نوشت؛ مردم با عدم مشارکت در انتخابات «نه» بزرگتری می‌گویند.

پیشنهادی باخبر

تبلیغات