تجربه شکست کمپین فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران
![تجربه شکست کمپین فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران تجربه شکست کمپین فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران](https://www.mizanonline.ir/files/fa/news/1403/11/23/639895_407.jpg)
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بهتازگی یادداشت مربوط به بازگشت سیاست فشار حداکثری را علیه ایران امضا کرد.
پس از آنکه ترامپ استراتژی فشار حداکثری خود را علیه ایران احیا کرد، وزارت خرانهداری آمریکا نیز اولین مجموعه تحریمهای خود را علیه ایران در دولت دوم ترامپ اعمال کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که این تحریمها با یادداشت ترامپ که برای بازگرداندن کمپین فشار حداکثری بر ایران صادر شد، همسو است.
نتایج عکس سیاست فشار حداکثری
پایگاه روزنامه نیویورکتایمز در این باره نوشت: روشن نیست که یک کمپین فشار حداکثری جدید جواب دهد؛ ترامپ همچنین در سال ۲۰۱۸ پس از خروج آمریکا از توافق هستهای، سیاست فشار حداکثری را امتحان کرد.
رئیسجمهور آمریکا ادعا میکند که این یک پیروزی بزرگ بود، اما بیشتر تحلیلگران خارجی میگویند که این سیاست نتیجه معکوس داشت.
کشورهای اروپایی هرگز با آن همراهی نکردند و در نهایت ایران تعهدهای خود را ذیل توافق هستهای کاهش داد و از آن زمان قابلیتهای هستهای خود را توسعه داده است.
نیویورکتایمز ادامه داد: در سالهای اخیر، ایران غنیسازی اورانیوم را در مقیاس وسیع از سر گرفته است و براساس برآورد بازرسان هستهای و کارشناسان خارجی، اکنون اورانیوم کافی برای تولید سلاح هستهای را تولید کرده است.
ترامپ در یادداشت اخیر خود خواستار قطع محمولههای نفتی از ایران شد؛ چین از همراهی با تحریمهای تحت ریاست آمریکا خودداری کرد و ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا زمینه این افزایش فروش نفت ایران را فراهم کرده و از این موضوع غفلت کرده است.
- بیشتر بخوانید:
- نسخه شماره ۲ فشار حداکثری؛ آمریکا سردرگم در مسیر شکست مجدد
- کارشناس مسائل بینالملل: تردیدهای جدی درباره سیاستهای ترامپ وجود دارد
در حالی که ممکن است این فرمان اجرایی طولانیمدت در مورد ایران بالاخره رسیده باشد، اما نتوانسته است بسیاری از ابهامها را در مورد چگونگی اجرا از بین ببرد.
جزئیات کمپین فشار حداکثری وعده داده شده هنوز مشخص نشده است، اما وعده خاص آن برای به صفر رساندن صادرات، «از جمله صادرات نفت خام ایران به چین»، است.
سابقه فشار حداکثری در برابر ایران
امضای یادداشت ریاستجمهوری آمریکا در زمینه اعمال سیاست فشار حداکثری در حالی صورت میگیرد که پیش از این بسیاری از مقامهای آمریکایی به شکست این کارزار اذعام کردهاند.
دولت نخست ترامپ در ماه می ۲۰۱۸ به مشارکت آمریکا در توافق هستهای ایران موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایان داد و اقدام به راهاندازی کمپین فشار حداکثری کرد که با استفاده گسترده از تحریمهای یکجانبه علیه ایران تعریف شده بود.
هدف ادعایی از این استراتژی متقاعد کردن ایران برای موافقت با یک «توافق بهتر» بود که شامل محدودیتهای اضافی بر موضوع هستهای ایران و گسترش دامنه توافق برای پوشش موضوعهای دیگر بود.
اما رویکرد دولت نخست ترامپ در دو فرض مهم اشتباه کرد؛ اولین اشتباه این بود که ایران با گسترش فعالیتهای هستهای خود به تحریمهای آمریکا پاسخ نمیدهد، اما در واقع، تهران در تعهدهای خود را در برجام کاهش داد.
فرض اشتباه دوم این بود که افزایش هزینهها به امتیاز دادن ایران منجر میشود یا حداقل توانایی کشور برای قدرتنمایی در منطقه را کمکم میکند، اما در عوض، ایران وجهه نظامی منطقهای خود را افزایش داد و تنشها را با واشنگتن و شرکای آن افزایش داد.
ایران در سال ۲۰۱۹ سقف مجاز ذخایر اورانیوم خود را شکست و ذخایر اورانیوم غنیشده بهطور پیوسته در حال رشد را جمع آوری کرد.
بازی دونالد ترامپ در دولت نخست شکست خورد؛ کشورهای دیگر از یکجانبهگرایی آمریکا خسته شدهاند و تجارت با ایران را از سر گرفتند.
تاکید ایران بر شکست سیاست فشار حداکثری
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، چهارشنبه، ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران به ادعاهای شب گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای از سرگرفتن آنچه کارزار فشار حداکثری خوانده شد، واکنش نشان داد.
وی اظهار کرد: فشار حداکثری یک تجربه شکستخورده است و امتحان مجدد این سیاست به شکست دوباره منجر خواهد شد.
انتهای پیام/
پیشنهادی باخبر
تبلیغات