ماجرای پوستر چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر چه بود؟

چهارشنبه پنجم دی بود که پوستر چهل‌وسومین دوره جشنواره فیلم فجر با عکسی از عزیز ساعتی و طراحی ابراهیم حقیقی با یادی از فیلم سینمایی «مادر» رونمایی شد اما در پی این رونمایی، انتقادات فراوانی نسبت به آن مطرح شد و این امر تا آنجایی بود که روز گذشته اعلام شد این پوستر اصلاح می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، پوسترها به‌عنوان یکی از عناصر کلیدی در جشنواره‌ها، نقش بسیار مهمی در جذب توجه مخاطبان و معرفی آثار دارند و بر همین اساس در جشنواره فیلم فجر، که معتبرترین و بزرگ‌ترین رویدادهای سینمایی ایران است، پوسترها به‌عنوان ویترینی برای نمایش هویت فیلم‌ها و همچنین فرهنگ سینمایی کشور عمل می‌کند؛ نخستین اهمیت پوسترها در جشنواره‌ها، ایجاد هویت بصری برای آن رویداد است چراکه می‌تواند به‌طور خلاصه اهداف و آرمان‌های آن جشنواره را روایت کند و از سویی با طراحی خلاقانه و جذاب می‌تواند کنجکاوی بینندگان را برانگیزد.

دومین جنبه مهم پوسترها، تبلیغ و بازاریابی است؛ در جشنواره فیلم فجر، رقابت برای جلب توجه مخاطبان بسیار زیاد است و در این مسیر پوسترها به‌عنوان ابزارهای تبلیغاتی عمل می‌کنند و می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر روی تصمیم‌گیری مخاطبان برای تماشای فیلم‌ها داشته باشند.

علاوه بر این، پوسترها به‌عنوان یک عنصر فرهنگی نیز عمل می‌کند؛ آن‌ها می‌توانند نشان‌دهنده سبک‌های هنری مختلف، موضوعات اجتماعی و فرهنگی و همچنین روندهای سینمایی روز باشند که این امر به ترویج فرهنگ سینما و ایجاد گفت‌وگوهای فرهنگی کمک می‌کند.

بر این اساس و با توجه به اهمیت این موضوع، چهارشنبه پنجم دی بود که پوستر چهل‌وسومین دوره جشنواره فیلم فجر با عکسی از عزیز ساعتی و طراحی ابراهیم حقیقی با یادی از فیلم سینمایی «مادر» رونمایی شد.

چرا فیلم علی حاتمی پوستر فجر شد؟

در این آئین رونمایی، منوچهر شاهسواری دبیر چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر ضمن گرامیداشت یاد و خاطره ژاله علو از زنان تأثیرگذار عرصه فرهنگ و هنر ایران اظهار کرد: بنا بود پوستر هم‌زمان با ایام گرامیداشت روز مادر رونمایی شود، اما درگذشت مرحوم علو موجب شد تا به احترام این بانوی بزرگ مراسم را چند روزی به تعویق بیندازیم.

وی با بیان اینکه جشنواره سال جاری با یک ایده مرکزی آغاز شده است، افزود: ایده مرکزی این است که جشنواره یک رویداد ملی است و این رویداد ملی در سرزمین ایران اتفاق می‌افتد؛ رویدادی که متعلق به هیچ‌کس نیست و در عین حال متعلق به همه ماست که امیدوارم این ایده تا پایان جشنواره پابرجا بماند.

شاهسواری ادامه داد: رویداد جشنواره فجر در سرزمین ماست، وطن مادر است و مادر وطن چیزی است که در جزءبه‌جزء زیست تاریخی و فرهنگی ما وجود دارد تا به به‌یاد بیاوریم همدیگر را و گاهی به بهانه جشنواره فرصتی فراهم شود تا دل‌هایمان کمی صاف شود و گاهی حتی چشمانمان برای همدیگر تر شود. تر شدن چشمان ما در این سرزمین برای همدیگر باعث و بانی حیات و قوام فرهنگی این سرزمین است؛ ضرب‌المثلی در فارسی داریم که می‌گوید «سنگ روی سنگ بند نمی‌شود»، این همه بنا در تاریخ چگونه روی همدیگر قرار گرفته‌اند؟ سنگ‌ها جز با ملات با هیچ‌چیز دیگری روی هم قرار نمی‌گیرند، استواری سنگ‌ها به ملاتشان است و ملات این سرزمین فرهنگ، اعتقاد و تمدنش است.

دبیر چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر خاطرنشان کرد: همه ما همچنان در همین سرزمین فیلم می‌سازیم، گاهی حال ما خوب است و گاهی ناراحت هستیم، گاهی گلایه داریم و زبان به شکایت می‌گشاییم، اما یک چیز را خیلی خوب درک می‌کنیم، زندگی بهتر را تصویر کنیم؛ ما در قلبمان این اعتقاد را داریم که فیلم می‌سازیم تا رویاهایمان را به تصویر بکشیم؛ بخشی از این رویاها نیاز زیستی ما و بخشی دیگر نیاز به آینده ما را نشان می‌دهد، گاهی با رویاهایمان فردایمان را به تصویر می‌کشیم و آرزو می‌کنم که جشنواره سال جاری برای رویاهای فردای فرزندان این سرزمین تبدیل به یک خاطره دلنشین شود.

شاهسواری درباره دلیل انتخاب تصویری از فیلم سینمایی «مادر» به‌عنوان پوستر جشنواره چهل‌وسوم بیان کرد: همه ما در سنین مختلف فیلم «مادر» را دیده‌ایم و در ذهنمان خاطره ساخته‌ایم؛ این خاطره در جشنواره چهل‌وسوم یک‌بار دیگر می‌خواهد زنده شود و تصویری که از خودش می‌خواهد بیرون دهد این است که ما هرچند در احترام به زنان و مادران این سرزمین کم گذاشته‌ایم، اما دلمان با آن‌ها است و کم گذاشتن ما را به‌طور حتم خواهند بخشید. سینمای ایران نباید یادش برود که بزرگ‌تر و سابقه دارد، خاطره دارد، سینمای ایران دیروز متولد نشده، فرهنگ و هنر ایران هم دیروز متولد نشده است، سابقه، تاریخ و عمق دارد و تعمیق این فرایند وظیفه تک‌تک ماست.

اما در پی این رونمایی انتقاداتی به این پوستر صورت گرفت که بیشتر آن‌ها بر چهره‌سازی نماد اصلی پوستر بود و در پی این انتقادات، روز گذشته مسعود نجفی مدیر روابط عمومی چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: ایده اصلی پوستر این دوره از جشنواره که از اثر ماندگار زنده یاد علی حاتمی برگرفته شده است با استقبال همراه شد؛ اما انتقاداتی به نحوه اجرای آن صورت گرفت که با توجه به نقطه نظرات حرفه‌ای اعلام شده، با تصمیم دبیر جشنواره، پوستر جشنواره چهل و سوم با انجام اصلاحات و پس از تأیید استاد ابراهیم حقیقی منتشر خواهد شد.

وی با اشاره به رونمایی زودهنگام پوستر جشنواره نسبت به ادوار گذشته افزود: این مزیت باعث شد تا با بهره‌گیری از نظرات دلسوزانه بزودی نسخه بهتری را از پوستر نهایی و منتشر کنیم.

مدیر روابط عمومی چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر با قدردانی از تمامی کسانی که دلسوزانه جشنواره را نقد می‌کنند، بیان کرد: امیدواریم در ادامه نیز همچنان موشکافانه جشنواره چهل و سوم را ارزیابی و ستاد برگزاری را از نقطه نظرات خود در جهت برپایی باشکوه‌تر بهره مند سازند.

پیشنهادی باخبر