
- افزایش تجارت ایران و اوراسیا به ۱۰ میلیارد دلار
- گلوگاه کریدور ریلی ترانزیت شرق رفع میشود
- جزئیات فروش خردادماه ۴ محصول سایپا+ جدول
- ترک فعل در نظارت بر بانک خصوصی؛ بانک مرکزی پاسخگو میشود
- معاملات بازار فیزیکی بورس کالا به ۱۸۸ همت رسید
- ۱۵ پرواز در یک روز؛ اعزام زائران حج تمتع از ۶ فرودگاه کشور
- طی هفته گذشته ۸۲۸ میلیون دلار در بازار ارز تجاری معامله شد
- درخواست صنایع از رئیسجمهور؛ با محدودیت ۹۰ درصدی برق، کارخانهها تعطیل میشوند
- نوسان شاخصها در آغاز هفته/ رشد شاخص کل بورس و افت شاخص هموزن
- اعلام احتمال برگشت چک به ذینفع بر اساس وضعیت اعتباری صادرکننده
صف میلیونی برای وام ازدواج و فرزندآوری؟/ بانک مرکزی باید اطلاعات وام ازدواج را طبق قانون منتشر کند
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: حدود دو هفته پیش بود که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی مجلس، گزارش این کمیسیون درخصوص عملکرد شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری را قرائت کرد. در این گزارش، به وضوح اشاره شد که وضعیت پرداخت این تسهیلات با چالشهای جدی مواجه است و صفهای طولانی متقاضیان به یک معضل بزرگ تبدیل شدهاند.
باوجود اینکه طبق گزارش بانک مرکزی، شبکه بانکی کشور حتی بیشتر از میزان تعیین شده در قانون اقدام به پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری کردهاند، اما انجام تکلیف قانونی بانکها در این مورد بخصوص لازم است، اما کافی نیست. به این معنی که برای کاهش و نهایتا به صفر رساندن صف وام ازدواج، لازم است در بودجه مقدار بیشتری برای اعطای این دو تسهیلات قرضالحسنه تخصیص یابد تا روند دریافت وام توسط متقاضیان سرعت بیشتری به خود بگیرد.
صف یک میلیونی دو وام قرضالحسنه؟
طبق گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، در خوشبینانهترین حالت ممکن، صف هرکدام از وامهای ازدواج و فرزندآوری در پایان سال ۱۴۰۳ به ۳۵۰ هزار نفر رسیده است؛ یعنی در مجموع ۷۰۰ هزار نفر در انتظار برای دریافت یکی از این دو نوع وام هستند.
از طرف دیگر، طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی، صف وام فرزندآوری در فروردین ماه سال جاری به بیش از ۴۸۵ هزار نفر رسیده است؛ با تصور اینکه صف متقاضیان وام ازدواج به طور طبیعی از وام فرزندآوری بیشتر است میتوان برآورد کرد که در خوشبینانهترین حالت ممکن، صف وام ازدواج به بیش از ۵۵۰ هزار نفر رسیده است؛ درواقع به این معنی که درحال حاضر بیش از یک میلیون نفر در صف این دو وام انتظار دریافت تسهیلات را میکشند.
درحالی آمار دقیقی از صف وام ازدواج وجود ندارد که قانون بودجه صراحتا بانک مرکزی را موظف کرده تا هر فصل اطلاعات وام ازدواجهای پرداختی را در سایت خود منتشر کند. متن قانون مذکور به این شرح است: «بانک مرکزی مکلف است با استفاده از سامانههای اطلاعاتی خود و دریافت اطلاعات از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، میزان و تعداد تسهیلات پرداختی و افراد در صف دریافت آن را به صورت فصلی بر تارنمای خود برای عموم، منتشر و گزارش اقدامات به عمل آمده مشتمل بر جزئیات مذکور را هر سه ¬ماه یک بار به کمیسیونهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارسال نماید.»
این بانک با اینکه اطلاعات گفته شده در قانون را برای وام فرزندآوری را منتشر میکند، اما تاکنون اقدام به انتشار این اطلاعات برای وام ازدواج نکرده است.
بیمیلی دولت چهاردهم برای پرداخت وام ازدواج!
باوجود این صفهای طولانی و تمام نشدنی، اواخر سال گذشته معاون جوانان وزیر ورزش و جوانان درخصوص وام ازدواج اظهار کرده بود: «باید بررسی شود که وامها به افزایش نرخ ازدواج کمک میکند و به ازدواجهای پایدار منجر میشود یا خیر؟» این سخن رحیمی، شباهت زیادی به صحبتهای حضرتی، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت دارد که گفته بود وام ازدواج و فرزندآوری در ترویج این دو امر بیتاثیر بوده و هزینه اضافی برای دولت تلقی میشود.
باوجود این اوصاف بنظر میرسد دولت چهاردهم عزم بالایی برای پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری ندارد و این عدم شفافیت در آمارهای موجود، به نگرانیهای بیشتری دامن زده است.

پیشنهادی باخبر
تبلیغات