فرارو | در شرایط فعلی کشور، هر کسی حاضر نیست وزیر اقتصاد شود / نباید فرماندهان اقتصادی و سیاسی کشور را از میدان جنگ بیرون کنیم / بازی‌های سیاسی و تحلیل‌های نادرست باعث استیضاح همتی است
در شرایط فعلی کشور، هر کسی حاضر نیست وزیر اقتصاد شود / نباید فرماندهان اقتصادی و سیاسی کشور را از میدان جنگ بیرون کنیم / بازی‌های سیاسی و تحلیل‌های نادرست باعث استیضاح همتی است

دولت چهاردهم، نه در ایجاد ناترازی‌های اقتصاد کلان و نه در مسائل ارزی مقصر است. این مسائل ریشه دار و قدیمی است. درنهایت اگر قرار است کسی پاسخگو باشد رئیس بانک مرکزی است. نباید دولت را از کار انداخت و معدود افرادی که جرأت و جسارت دارند، مثل آقایان ظریف و همتی را حذف کنیم؛ ان هم بابت بازی‌های سیاسی و تحلیل‌های نادرست. این فرماندهان را هم که از میدان بیرون کنیم، دیگر اصلا فرماندهی نداریم که در این جنگ پیچیده و بزرگ، وارد عمل شویم. شرایط اقتصادی امروز ماحصل نگرش‌های اقتصادی نادرست در دولت‌های مختلف است. شرایط سخت به جز با همدلی و همراهی و اتحاد حل نمی‌شود و دود بازی‌های سیاسی به چشم مردم می‌رود. اغلب بازار‌های ما با همین نوع شیطنت‌ها مختل شده‌اند.

فرارو-۱۲ اسفندماه تاریخ کلید خوردن استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت چهاردهم است. همتی گفته آمادگی کافی برای پاسخگویی به پرسش‌ها و انتقادات نمایندگان را دارد، اما از زمان آغاز تلاش‌ها برای استیضاح همتی، تا کنون، این پرسش مطرح است که این استیضاح چه سودی دارد و آیا در این مقطع زمانی، استیضاح، کار درستی است یا خیر؟ 

به گزارش فرارو، محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس درباره استیضاح همتی گفته است: «استیضاح همتی یک گام رو به جلو است و از آقای وزیر اقتصاد شروع کردیم و اگر پاسخ نگرفتیم سراغ مسئولان اجرایی دیگر می‌رویم. بالاخره یک نفر باید بیاید بگوید آینده اقتصاد کشور چیست؟» عمده افرادی که به استیضاح همتی علاقه مندند یا در این باره تلاش کرده‌اند را چهره‌های جبهه پایداری یا اصولگرایان تندرو تشکیل می‌دهند. عمده نقد آنان به همتی نیز ماجرای افزایش نرخ ارز و حذف ارز نیمایی است. با توجه به این موضوع، وحید شقاقی شهری، استاد دانشگاه خوارزمی و اقتصاددان، در گفتگو با فرارو به تحلیل و بررسی شرایط موجود در اقتصاد کشور پرداخته و طرح استیصاح همتی را زیر ذره بین برده است:

در ۶ ماه اخیر بیش از هر زمانی در ۳ دهه اخیر التهاب و تنش تجربه کردیم

وحید شقاقی به فرارو گفت: «از زمانی که رئیس دولت سیزدهم شهید شد تا کنون، بدترین رخداد‌ها و سناریو‌های بدبینانه و حوادث عجیب و غریب رقم خورد که متاسفانه شرایط پیچیده و سختی را برای کشور ایجاد کرد. در طول ۳۰ سال گذشته و بعد از دوران جنگ تحمیلی ما چنین شرایط عجیبی را در اقتصاد ایران و در فضای سیاسی کشور تجربه نکرده بودیم. در روز تحلیف آقای پزشکیان، آقای هنیه ترور شد و سپس شاهد موشک پراکنی‌ها بین ایران و رژیم اشغالگر بودیم. شهادت سیدحسن نصرالله و دیگر رهبران حزب الله و شهادت رهبران حماس نیز از دیگر رخداد‌های مهم در ماه‌های اخیر است. ادامه جنگ غزه و اتفاقات پرشتاب سوریه در کنار سرنگونی دولت اسد و بر سر کار آمدن گروهی با تفکرات خاص که با ایران زاویه‌هایی دارند از دیگر موضوعاتی بود که طی این چند ماه شاهد بودیم. پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و همراهی سنا و کنگره با حزب جمهوریخواه، نیز در همین بازه زمانی اتفاق افتاد. ترامپ این بار با رای بالاتری نسبت به دوره پیشین رئیس جمهور شد که به نوعی می‌توان گفت غیرقابل پیش بینی بود و بعد از پیروزی نیز به سرعت بحث فشار حداکثری دور دوم را آغاز کرده است. این فشار‌ها از تهدید‌ها و حمله به ایران تا بحث یادداشت اجرایی فشار حداکثری را شامل می‌شود.»

وی افزود: «در این ۶ ماهی که آقای پزشکیان، مسئولیت دولت چهاردهم را بر عهده گرفت، التهاب‌ها و نااطمینانی‌های بی سابقه‌ای را تجربه کرده‌ایم. زمانی که مسئولیت‌ها در دولت چهاردهم پخش شد، با توجه به این که آقای پزشکیان وعده وفاق را داده بود، تقریبا از همه جناح‌ها در دولت خود دعوت کرد و حتی بخش عمده‌ای از مدیران میانی، دست نخورده‌اند. این روند برخلاف دولت سیزدهم است که به محض روی کار آمدن تا سطوح پایین دولت، جا به جایی انجام شد. در دولت چهاردهم، آقای همتی به عنوان وزیر اقتصاد، وابسته به حزب سیاسی جناح کارگزاران است و با ادبیات و وعده‌هایی که باعث شد مردم به همان دلایل به آقای پزشکیان رای دهند، همخوانی بیشتری دارد. آقای همتی، ۵ ماه است، مسئولیت یکی از بزرگترین وزارتخانه‌های کشور را بر عهده گرفته است. من شاهد بودم که تا همین اواخر، چینش مدیران، معاونین و هیئت مدیره‌های این وزارتخانه به درازا کشید. درواقع کار سنگین چینش معاونین این وزارتخانه تازه به اتمام رسیده است. اما حالا و به محض این که ایشان می‌خواهند کار را شروع کنند، مجلس ماجرای استیضاح را کلید می‌زند. واقعا جای تعجب دارد. ما اکنون در شرایطی هستیم که گویی فرماندهان خود را وسط میدان جنگ فرستاده‌ایم و با دشمنی قدرتمند رو در رو هستیم، اما از پشت صحنه مدام، فرماندهان را تضعیف می‌کنیم.»

پخش محتوای جلسه غیرعلنی مجلس به جامعه التهاب وارد کرد

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «نزدیک به ۲ ماه است که آقای همتی بابت استیضاح به مجلس می‌رود و می‌اید و قرار است ۱۲ اسفندماه نیز موضوع استیضاح مطرح شود. اما چرا این استیضاح انجام می‌شود؟ عمده شکایات از آقای همتی به خاطر مسائل ارزی است. من در هفته‌های اخیر، چند نفر از نمایندگان مجلس را دیده‌ام و از آن‌ها پرسیده‌ام مگر خود شما برنامه هفتم را مصوب نکرده‌اید؟ ماده ۱۱ را فراموش کرده‌اید؟ در ماده ۱۱ مسئولیت ارز به بانک مرکزی اعطا شده است. رئیس کل بانک مرکزی هم که تغییر نکرده است و بیش از ۳ سال است که آقای فرزین در این سمت قرار دارند. مسئولیت قانونی ارز نیز به ایشان داده شده است، پس چرا برای پیگیری مسائل ارزی از رئیس کل بانک مرکزی بازخواست نمی‌شود و اصلا این موضوع چه ارتباطی به وزیر اقتصاد دارد؟ وزیر که اصلا نه ابزاری در این زمینه دارد و نه اختیاراتی. پاسخی که می‌دهند این است که ایشان عدد ۷۳ هزار تومان را (برای نرخ حقیقی ارز) در جلسه غیرعلنی مجلس اعلام کرده است. پاسخ من این است که اصلا چرا جلسه غیرعلنی با بی اخلاقی پخش شده است؟ آقای همتی به دعوت مجلس به جلسه‌ای غیرعلنی دعوت شده تا پاسخگو شود، ایشان به واسطه مسئولیت خود در ارتباط به وزارت اقتصاد و در شرایطی که اصلا مسئول وضعیت ارز نیست، توضیحاتی را ارائه کرده و نگرش طیفی از اقتصاددانان را مطرح کرده که چرا باید رانت نیما حذف شود و دلار در چه شرایطی است. اما متاسفانه نمایندگان اقدام به پخش این جلسه غیرعلنی کرده‌اند و با پخش این جلسه غیرعلنی، التهاب‌هایی جدی را به جامعه وارد کرده‌اند و حالا هم ساز استیضاح را کوک کرده‌اند.»

وی افزود: «این رفتار‌ها واقعا تعجب برانگیز است. اصلا بعد از استیضاح آقای همتی چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ حداقل ۲ الی ۳ ماه، وزارتخانه به این مهمی، وسط جنگ اقتصادی، بدون سرپرست باقی خواهد ماند. بعد از آن هم مدتی زمان لازم است تا وزیر جدید منتصب شود. حقیقت این است که در این شرایط پیچیده و سخت اقتصادی، هرکسی حاضر نمی‌شود مسئولیت وزارت اقتصادی را بپذیرد که همه در حال دشنام گفتن به این وزارتخانه هستند. شرایط اقتصادی کشور، شرایط مطلوبی نیست و بسیاری هم تصور می‌کنند مسئولیت اقتصاد با وزارت اقتصاد است. در حالی که سایر وزرا، نسبت به وزیر اقتصاد، نقش بیشتری در مسائل اقتصادی دارند. به اعتقاد من هیچ شخص معتبری در این شرایط حاضر نمی‌شود مسئولیت چنین وزارتخانه‌ای را بر عهده بگیرد. اگر هم قرار باشد به عنوان جایگزین آقای همتی به دنبال فردی در سطح معمولی باشند، شرایط بهتر نمی‌شود، این در حالیست که آقای همتی تجربه و جسارت دارد و به دنبال ایجاد تغییرات است. من معتقدم غربی‌ها و دشمنان ایران به این نوع رفتار‌های ما می‌خندند.»

نباید فرماندهان اقتصادی و سیاسی کشور را از میدان جنگ بیرون کنیم

این اقتصاد دان در ادامه گفت: «در چنین شرایط پیچیده و سخت اقتصادی، چرا می‌خواهیم وضعیت را برای مردم سخت‌تر کنیم؟ هرچه فکر می‌کنم، هیچ دلیل روشنی برای کنار زدن یکی از مهمترین وزرای کابینه دولت چهاردهم ندیدم به جز بازی‌های سیاسی و نگرش‌های عجیب و غریب. آن هم در وضعیتی که آقای همتی، اندک سهمی هم در مسائل ارزی و تورم ندارد. بخش زیادی از مشکلات فعلی حاصل تحریم‌های بین المللی و تهدید‌های ترامپ است. بخش دیگر هم به مسائل داخلی مرتبط است که در دولت آقای پزشکیان رخ نداده، از جمله این موارد می‌توان به ناترازی‌هایی اشاره کرد که به دلیل عدم سرمایه گذاری در دهه‌های گذشته، امروز سر برآورده است. دولت چهاردهم، نه در ایجاد ناترازی‌های اقتصاد کلان و نه در مسائل ارزی مقصر است. این مسائل ریشه دار و قدیمی است. درنهایت اگر قرار است کسی پاسخگو باشد رئیس بانک مرکزی است. نباید دولت را از کار انداخت و معدود افرادی که جرأت و جسارت دارند، مثل آقایان ظریف و همتی را حذف کنیم؛ ان هم بابت بازی‌های سیاسی و تحلیل‌های نادرست. این فرماندهان را هم که از میدان بیرون کنیم، دیگر اصلا فرماندهی نداریم که در این جنگ پیچیده و بزرگ، وارد عمل شویم. شرایط اقتصادی امروز ماحصل نگرش‌های اقتصادی نادرست در دولت‌های مختلف است. شرایط سخت به جز با همدلی و همراهی و اتحاد حل نمی‌شود و دود بازی‌های سیاسی به چشم مردم می‌رود. اغلب بازار‌های ما با همین نوع شیطنت‌ها مختل شده‌اند.»

پیشنهادی باخبر