گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرده که همزمان با حملات گسترده نظامی، حرکت برای کنترل نقاط استراتژیک داخل نوار غزه را آغاز کرده است. این اقدام در چارچوب مرحله اولیه عملیات نظامی جدید موسوم به «ارابههای گدعون» صورت میگیرد.
کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی اوایل ماه می (۱۵ اردیبهشت) طرح عملیات گسترده در نوار غزه را تصویب کرد. در پی این اقدام ارتش اسرائیل دهها هزار نیروی ذخیره را فراخواند.
روزنامه اینترنتی فلسطین کرونیکل نوشته: انتخاب عنوان ارابههای گدعون از سر تصادف نبوده است. این نام عامدانه به عملیات نظامی اسرائیلیها در سال ۱۹۴۸ (عملیات گدعون) اشاره دارد؛ عملیاتی که در آن، ارتش رژیم صیونیستی شهر بیتشئان را تصرف و صدها هزار فلسطینی را آواره کرد.
حماس شنبه همزمان با برگزاری سیوچهارمین اجلاس سران عرب در بغداد با اشاره به تشدید حملات نظامی اشغالگران به نوار غزه خواستار مداخله فوری برای توقف نسلکشی فلسطینیان شده است. در این بیانیه آمده است: «آنچه در غزه میگذرد، جنایتی تمامعیار علیه بشریت است که در برابر دیدگان جهانیان روی میدهد، در حالی که بیش از دو و نیم میلیون انسان در محاصره مرگبار قتل عام میشوند.»
ارابههای گدعون چیست؟
- ارابههای گدعون نام عملیات نظامی گستردهای است که رژیم صهیونیستی از شنبه در نوار غزه آغاز کرده است.
- طرح ارابههای گدعون با پیوستن ۲ تیپ جدید زرهی و پیاده به ۳ تیپ پیشین در حال عملیاتی شدن است.
- اهداف اصلی این عملیات نابودی زیرساختهای نظامی و حکومتی حماس و آزادسازی اسرای اسرائیلی عنوان شده است.
- این عملیات شامل حملات هوایی و زمینی گستردهای است که تنها در ۳ روز نخست به شهادت دستکم ۴۵۰ فلسطینی منجر شده است.
- بر اساس این طرح، ارتش رژیم صهیونیستی در مناطقی اشغال شده باقی میماند و محاصره انسانی نوار غزه ادامه خواهد داشت.
- در این عملیات شرکتهای پیمانکار صهیونیستی روند نظارت بر توزع کمکهای بشردوستانه را به دست خواهند گرفت.
- براساس این طرح، اشغالگران حتی در صورت دستیابی به توافق موقت یا دائمی، از نوار غزه عقب نشینی نخواهند کرد.
- در صورت عدم دستیابی به توافق تبادل اسرا، دامنه عملیات نظامی در غزه را به شکل گستردهتری ادامه مییابد.
- عملیات در همان روزی آغاز شد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، خاورمیانه را در پایان سفر منطقهای خود را ترک کرد.
جزئیات عملیات نظامی
این عملیات در سه مرحله برنامهریزی شده است:
- آمادهسازی: تخریب زیرساختهای حیاتی در مناطق مورد نظر و آمادهسازی برای مراحل بعدی.
- تخلیه جمعیت: انتقال گسترده جمعیت غیرنظامی از مناطق درگیری به مناطق جنوبی غزه برای ایجاد تمایز بین غیرنظامیان و نیروهای حماس.
- مانور زمینی: پیشروی نیروهای زمینی ارتش رژیم صهیونیستی به منظور تصرف مناطق استراتژیک و باقیماندن در این مناطق برای جلوگیری از بازگشت فعالیت نظامی فلسطینیان
آغاز عملیات همزمان با تشدید اختلاف با آمریکا
عملیات جدید رژیم صهیونیستی در غزه همزمان با تشدید اختلافات میان تلآویو و واشنگتن آغاز شده است.
این اختلافات زمانی در کانون توجه رسانهها قرار گرفت که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، هفته گذشته با بیرحمانه خواندن جنگ در غزه گفت خواستار پایان این درگیری است. ترامپ همچنین در سفر منطقهای خود به خاورمیانه از سفر به اراضی اشغالی صرف نظر کرد.
تارنمای خبری _ تحلیلی وکس با طرح این پرسش که آیا عصر حمایتهای بیقید و شرط آمریکا از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به پایان رسیده، نوشته است:
- تمرکز ترامپ بر پروژههای اقتصادی، نظامی و حتی منافع شخصی خود در خاورمیانه است، نه خواستههای اسرائیل.
- دوری ترامپ از اسرائیل (رژیم صهیونیستی) چه ناشی از تغییر استراتژیک باشد، چه تاکتیک سیاسی نشانهای از بازتعریف روابط واشنگتن با تلآویو است.
- بهنظر میرسد رابطهای که برای دههها بر مبنای حمایت بیقید و شرط آمریکا از اسرائیل استوار بود، اکنون به نقطهای رسیده که باید بازنگری شود؛ رابطهای که دیگر از قطعیت گذشته برخوردار نیست.
وضعیت وخیم نوار غزه
عملیات ارابههای گدعون در شرایطی آغاز شده که وضعیت انسانی در غزه بهطور فزایندهای رو به وخامت گذاشته است. بهگفته منابع فلسطینی، نزدیک به ۲ میلیون نفر با کمبود شدید غذا مواجه هستند و بیمارستانها ظرفیت پذیرش مجروحان را ندارند. آنطور که آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) گزارش داده:
- از ماه مارس تاکنون حدود ۴۳۶ هزار نفر از ساکنان غزه به اجبار آواره شدهاند. این آوارگی گسترده همزمان با آغاز عملیات زمینی جدید ارتش اسرائیل صورت گرفته است.
- در ۱۱ هفته گذشته، اسرائیل محاصرهای کامل بر نوار غزه اعمال کرده و مانع ورود اقلام حیاتی از جمله غذا، دارو و کمکهای بشردوستانه به این منطقه شده است.
دادگاه کیفری بینالمللی نوامبر گذشته حکم بازداشت نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین این رژیم، را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه صادر کرد. رژیم صهیونیستی همچنین در دیوان بینالمللی دادگستری با پرونده نسلکشی مواجه است.
واکنشهای داخلی و خارجی
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، نگرانی خود را از تشدید درگیریها ابراز کرده و خواستار آتشبس فوری شده است. تجاوزهای نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه از هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ تاکنون ـ با حمایت آمریکا _ دستکم ۱۷۳ هزار شهید یا مجروح برجای گذاشته است که بیشتر آنان زنان و کودکان فلسطینی هستند. همچنین بیش از ۱۱ هزار نفر همچنان در زیر آوار مفقود هستند.
مهندسی مرگ
حازم حلو خبرنگار فلسطینی در غزه: در عملیات ارابههای گدعون علاوه بر اخراج ساکنان شمالی و مرکزی نوار غزه، اشغالگران میخواهند کنترل توزیع کمکهای غذایی را هم به دست بگیرند. هدف این طرح تقویت گرسنگی به عنوان سلاحی برای نسلکشی در غزه است.
جنگی واحد با نامهای متفاوت
آوی اشکنازی تحلیلگر روزنامه عبریزبان معاریو: جنگ از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ادامه دارد و هر روز نام جدیدی بر روی آن گذاشته میشود. الان کار به سطح جدیدی رسیده و اسامی عملیاتهای نظامی به ارابههای گدعون رسیده است. اما واقعیت این است که اسرائیل با چالش بزرگی مواجه است و آن عدم وجود راهبرد سیاسی مشخص برای فردای جنگ در غزه است.
جنگی از پیش شکستخورده
روزنامه عبریزبان هاآرتص: عملیات نظامی جاری اسرائیل در غزه با عنوان ارابههای گدعون بینتیجه، بیهدف و از پیش شکستخورده است. این عملیات نه تنها به اهداف خود نخواهد رسید، بلکه فاقد هرگونه مشروعیت اخلاقی و قانونی است و ادامه آن تنها به هزینههای بیشتر انسانی و سیاسی خواهد انجامید.
برخی از بزرگترین عملیاتهای پیشین اشغالگران در غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳
- جنگ شمشیرهای پولادین هشتم اکتبر سال ۲۰۲۳
- عملیات آغاز نور ۳۰ اکتبر سال ۲۰۲۳
- عملیات دست طلایی ۱۲ فوریه سال ۲۰۲۴
- عملیات پیکان شمال ۲۳ سپتامبر سال ۲۰۲۴
- عملیات قدرت و شمشیر ۱۸ مارس سال ۲۰۲۵