آزاداندیشی سیاسی در سلوک رسانه‌ای شهید رئیسی

آزاداندیشی سیاسی در سلوک رسانه‌ای شهید رئیسی

اگر شعار «آزاداندیشی سیاسی» اصلی‌ترین شعارهای انقلاب اسلامی است، مبدأ آن «اعتقاد مسئولین به این شعار» و «تقوای سیاسی» آنها  است. می‌توان انتظار داشت که این ارزش‌سازی در جامعه، فراگیر شود و به مسأله همگانی مردم تبدیل شود.

خبرگزاری تسنیم-محمد حجت عسکری؛ یکی از مهم‌ترین چالش‌های  انقلاب اسلامی با عالم مدرن، وجود «آزاداندیشی سیاسی» است که از نظام «مردم‌سالاری دینی» حاصل می‌شود. در بسیاری از کشورها، « آزادی سیاسی» به معنای «دخالت مردم» در فرآیند حاکمیت یا وجود ندارد، یا اگر هم وجود داشته باشد، «نمایشی» است.

در واقع سیاست‌مداران برای جذب حداکثری مردم، به وسیله «تبلیغات» و پول‌پاشی، «آزاداندیشی سیاسی» مردم را محدود می‌کنند تا رأی بیاورند؛ اما در جمهوری اسلامی ایران، « آزاداندیشی سیاسی» یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی  بوده است که در بسیاری از انتخابات‌ها به آن عمل شده است؛ لکن چالش اصلی این مسأله، برنامه‌ریزی و ایجاد مکانیزم ِتولید «ارزش اجتماعی» برای استمرار آزاداندیشی سیاسی است. توضیح این که، استمرار آزاداندیشی سیاسیِ مردم، متوقف است بر تغییر بسیاری از روندها و شیوه‌های تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی، و این مهم اتفاق نمی‌افتد الاّ این که نخست، ارزش اجتماعی آزاداندیشی ِ سیاسی مردم، در ذهینت خود نامزدین انتخابات مسجّل شود.

 اگر شعار «آزاداندیشی سیاسی» جزء اصلی‌ترین شعارهای انقلاب اسلامی است، مبدأ آن در اعتقاد مسئولین به این شعار و «تقوای سیاسی» آنها  است. از آن پس می‌توان انتظار داشت که این ارزش‌سازی در جامعه، فراگیر شود و به مسأله همگانی مردم تبدیل شود.

یکی از مهم‌ترین موقف‌ها برای تولید ارزش اجتماعیِ آزاداندیشی سیاسی، برنامه تلویزیونی مناظراتِ نامزدها انتخاباتی در «رسانه ملی» است.

هنگامی که کنش‌های رسانه‌ای «شهید رئیسی» در انتخابات سال 96 و 1400 را مورد بازبینی و رصد قرار می‌دهیم، واضح می‌شود که این موضوع، در ذهینت خود «شهیدرئیسی» تثبیت شده بود و کاملاً به آن اعتقاد داشت. زین رو در مقابل هجمه گروه‌های سیاسی و نامزدین انتخاباتی مقابله به مثل نمی‌کرد و فراجناحی عمل می‌کرد.

 او  تمرکز خود را برای ارائه برنامه‌های دولت گذاشته بود. یا در سفرهای استانی، شاهد بودیم که شهید رئیسی از شعار تبلیغاتی فریب دهنده کاملاً پرهیز داشت و یا این که پاسخ به مسائل مطرح شده در رسانه ملی علیه خودش را در سفرهای تبلیغاتی به میان مردم نمی آورد و با جمله‌ی "این سینه پراست از اسرار" از آن عبور می‌کرد.

ما امروز در سوگ مردی نشسته‌ایم که بسیاری از شعارهای انقلاب اسلامی را «عینیت» بخشید و به میدان آورد؛ از این رو پیشنهاد می‌شود برای فهم «کنشگری سیاسی طراز انقلاب اسلامی» در مسأله‌هایی همچون کنش‌های رسانه‌ای شهید رئیسی و پیوست آزاداندیشی سیاسی، نظام تصمیم‌گیری شهید رئیسی و پیوست مردم‌سالاری دینی، و تفسیر میان سیاست و سیاست‌بازی در منطق شهید رئیسی تمرکز شود.

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر