عبدالله پادشاه اردن،از مخالفت علنی با ادعای ترامپ درباره اختیار بر غزه خودداری کرد
وب سایت تحلیلی میدلایست آی در اینباره نوشت: پادشاه در ملأعام واکنشی نشان نداد و تنها موضوع را به مصر و اجلاس آتی عرب واگذار کرد.
رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، روز سهشنبه گفت که ممکن است اخراج فلسطینیان از غزه به کشورهای خارج از جهان عرب را در نظر بگیرد و این به این معناست که لزوماً آماده نیست برنامههای جایگزین برای این منطقه را بررسی کند.
ترامپ به سبک معمول خود اظهار نظرات کلی و مبهم داشت. او همچنان اصرار داشت که نوار غزه را با استفاده از یک “اختیار نامشخص آمریکا” تصاحب خواهد کرد. او این اظهارات را در حالی بیان کرد که در دفتر بیضی همراه با ملک عبدالله، پادشاه اردن، نشسته بود.
او افزود: “من این موضوع را سالهاست که تماشا میکنم. هیچ چیزی جز مشکل نیست.” “همه دارند کشته میشوند. دارند غارت میشوند. مثل زندگی در جهنم است، و آنها در نهایت خانهای عالی خواهند داشت، خانوادههای عالی که لازم نیست مورد سرقت، قتل، ضرب و شتم و آزار و اذیت از سوی حماس و دیگران قرار بگیرند.”
رئیسجمهور آمریکا هیچ اشارهای به بیش از 47,000 فلسطینی که در جریان حملات هوایی 15 ماهه اسرائیل به غزه کشته شدند، نکرد و به این نکته اشاره نکرد که این منطقه به ویرانه تبدیل شده است.
پادشاه، ترامپ را به خاطر تلاشهایش در به ثمر رساندن آتشبس تحسین کرد و گفت که به عنوان یک اقدام فوری انسانی،
عبدالله افزود: “من واقعاً معتقدم که با وجود تمام چالشهایی که در خاورمیانه داریم، سرانجام شخصی را میبینم که میتواند ما را به خط پایان برساند و ثبات، صلح و شکوفایی را برای همه ما در منطقه به ارمغان بیاورد.”
او گفت: “لازم نیست با پول تهدید کنم. ما مقدار زیادی پول به اردن و مصر کمک میکنیم، این را بگویم، به هر دو کشور خیلی کمک میکنیم. اما من نیازی به تهدید با این ندارم… فکر میکنم از این موضوع فراتر هستیم.” او این را گفت و به سمت پادشاه رو کرد.
پادشاه بحرین، حمد بن عیسی آل خلیفه، اواخر این هفته با ترامپ دیدار خواهد کرد.
مصر در کنار قطر و ایالات متحده نیز یکی از میانجیهای مذاکرات بین اسرائیل و حماس است.
اعلام ناگهانی ترامپ دقیقاً یک هفته پیش در کنفرانس خبری با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، واکنشهای شدید متحدان منطقهای را برانگیخت و تا روز دوشنبه تهدید کرد توافق آتشبس کاملاً فروپاشید، چراکه حماس تصمیم گرفت آزادی اسرای اسرائیلی برنامهریزیشده برای روز شنبه را به تعویق بیندازد.
ترامپ همچنین در یک مصاحبه با شبکه فاکس نیوز در روز دوشنبه روشن ساخت که فلسطینیها پس از آنکه ایالات متحده غزه را بازسازی کند، هیچ حقی برای بازگشت به غزه نخواهند داشت.
تلاش برای درک ایدهای که بتواند برجای بماند
حتی در حالی که ترامپ بر پیشنهادی پافشاری میکند که بسیاری آن را کاملاً جدا از واقعیت میدانند، این سؤال باقی میماند که آیا باید سخنان او را به معنای واقعی کلمه جدی گرفت یا اینکه احساسات کلی او را باید جدی قلمداد کرد. در این مورد، اینکه ممکن است غزه هرگز دوباره تحت کنترل فلسطینیها قرار نگیرد.
معین ربانی، یکی از پژوهشگران غیرمقیم در شورای امور جهانی خاورمیانه، به “میدل ایست آی” گفت
بشارة بحبح، بنیانگذار «عرب-آمریکاییها برای صلح» که نام آن تا هفته گذشته «عرب-آمریکاییها برای ترامپ» بود، نیز موافق است که جزئیات ترامپ مبهم است.
او درباره تغییر نام سازمان خود گفت: «ما یک فرقه نیستیم» و در عین حال اشاره کرد که همچنان از حمایت خود از ترامپ دفاع میکند.
او به “میدل ایست آی” گفت:
بحبح معتقد است که وقتی ترامپ به خاورمیانه نگاه میکند، آن را بهعنوان یک “نقشه سیاسی” نمیبیند
اما بدون تعریف مشخص از اینکه صلح چیست؟ ترامپ ممکن است آن را صرفاً به معنای نبود جنگ بداند، که انتقال اجباری فلسطینیها به نظر دولت او قابلقبول خواهد بود.
بحبح که با تیم ترامپ در تماس است، گفت:
او افزود: «این تعریف من از صلح است، و سپس حق بازگشت پناهندگان فلسطینی به کشور فلسطینی جدید، بهعلاوه غرامت و چیزهای دیگر.»
پادشاه اردن از بیان موضع رسمی کشورش در دفتر بیضیشکل بهصورت عمومی خودداری کرد
ربانی به میدل ایست آی گفت
ربانی گفت: «کاملاً آشکار است که از نقطه اول تا نقطه صدم [از مباحث مذاکره] این بود که “ترامپ را در انظار عمومی نقض نکنید.”»
او افزود: «این هم خوب و هم عالی است؛ اگر پیامی واضح و غیرقابلابهام بهصورت خصوصی ارائه شده باشد.»
اردن چه اهرمی دارد؟
شاه اردن اندکی پس از ترک کاخ سفید در حساب خود در شبکه X ظاهرا نکات گفتگو که به نظر میرسید خصوصی باشند را مطرح کرد؛ او نوشت:
او گفت راهحل دو دولتی تنها راهی است که «میتواند ثبات منطقهای را تضمین کند» و این امر «نیازمند رهبری ایالات متحده است».
ربانی اضافه کرد که اردن میتوانست چیزی به همان اندازه دیپلماتیک بگوید مانند
با وجود وابستگی اردن به کمکهای ایالات متحده و عادیسازی روابطش با اسرائیل برای بیش از سه دهه، اردن همچنان دارای اهرمهایی است که میتواند از آنها استفاده کند.
بحبح گفت:
ربانی گفت: «اردن و مصر قدرت زیادی دارند. اول از همه،
او افزود: «ثانیاً، اردن و مصر با اسرائیل مرز مشترک دارند و همچنین تنها دو کشور عربی هستند که نزدیکترین روابط را با اسرائیل دارند
315 315