به گزارش خبرآنلاین، «استیون والت» استاد برجسته روابط بینالملل در دانشگاه هاروارد طی یک سخنرانی و جلسه پرسشوپاسخ در اندیشکده «چتم هاوس»، هشدار داد که دور دوم ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» میتواند به «شوک به نظام جهانی» منجر شود و نه تنها «دموکراسی آمریکا» را به خطر بیندازد، بلکه موجب بیثباتی در روابط جهانی، تقویت حکومتهای اقتدارگرا و نابودی اعتبار بینالمللی ایالات متحده شود.
بنا بر گزارش ایسنا، این نشست با عنوان «پیامدهای جهانی دور دوم ریاستجمهوری ترامپ» برگزار شد و مورد توجه گسترده کارشناسان، دیپلماتها و دانشجویان علوم سیاسی قرار گرفت.
در ابتدای این نشست، والت تحلیل خود را با اشاره به ترکیب بیسابقهای از تخریب داخلی و خطاهای راهبردی دولت ترامپ آغاز کرد و گفت که دولت دوم ترامپ، خطرناکترین بازتعریف قدرت در تاریخ مدرن ریاستجمهوری آمریکاست.
رادیکالترین دولت تاریخ آمریکا
والت اظهار داشت: «ترامپ و اطرافیانش باور دارند ساختار فعلی ایالات متحده فاسد و شکستخورده است و باید اساساً دگرگون شود.»
به گفته این استاد دانشگاه، نمونههای فراوانی از رفتار اقتدارگرایانه در کارنامه ترامپ دیده میشود؛ از اخراج صدها کارمند دولتی، اخراج هزاران دانشجو در سراسر آمریکا و سیاسیسازی وزارت دادگستری گرفته تا استفاده شخصی از سمت ریاستجمهوری برای کسب ثروت.
استاد دانشگاه هاروارد در ادامه هشدار داد که ترامپ دیگر خود را ملزم به اجرای قانون اساسی نمیداند و هیچ یک از ۵۳ سناتور جمهوریخواه حاضر به اظهار نظر درباره تخلفات او نشدهاند.
تخریب اتحادها، تقویت رقبا
والت با اشاره به اقدامات رئیس جمهور آمریکا در عرصه جهانی گفت که ترامپ به جای دیپلماسی، سیاست خارجی را به مجموعهای از معاملات سودجویانه تنزل داده است. در همین راستا، او تصریح کرد: «برای او جهان تقسیم شده است به برنده و بازنده، قوی و ضعیف.»
به باور والت، ترامپ ترجیح میدهد با کشورهای اروپایی به صورت فردی معامله کند تا نفوذ بیشتری در هر مذاکره داشته باشد
پیروزی تاریخی؟
این استاد دانشگاه هاروارد در ادامه نشست چتم هاوس به اشاره به موضوع ایران، اذعان داشت که ترامپ گرایش به جنگ ندارد و احتمالاً «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی را از حمله به تأسیسات هستهای ایران منصرف کرده است.
با این حال، والت اذعان کرد که توافقی که ممکن است بین ایران و آمریکا شکل گیرد، برای آمریکاییها چیزی کمتر از توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) خواهد بود که ترامپ آن را پاره کرد. او تصریح کرد:
با وجود اظهارات والت درباره «صلحطلب بودن ترامپ»، او افزود:
ایران و آمریکا تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران انجام دادهاند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفتهاند ایدههای مفیدی در جریان گفتوگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است.
سقوط محبوبیت ترامپ
والت پس از اظهارنظر درباره مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا، با اشاره به سقوط محبوبیت ترامپ در آمریکا تصریح کرد: «من در نشریه فارن پالسی نوشتم شاید این نقطه اوج ترامپ باشد.
اما والت هشدار داد که بازسازی اعتماد جهان به آمریکا آسان نخواهد بود. او گفت: «
او در پایان نشست چتم هاوس گفت: «به دوستان ما در اروپا و بریتانیا باید گفت که به بهترینها امیدوار باشید، اما برای بدترینها آماده شوید.»