تترالوژی فالوت در جنین چیه و از درمان این نقض مادرزادی چی میدونید؟ آیا VSD قلب جنین رو تحت تاثیر قرار میده؟ با نی نی سایت همراه باشید تا با اطلاعاتی که مادران باید از تترالوژی فالوت در جنین بدونن بیشتر آشنا بشین.
تترالوژی فالوت در جنین چیه؟
تترالوژی فالوت در جنین چه نقص مادرزادی به شمار میره که میتونه تو جریان خون طبیعی خروجی قلب جنین تاثیر بذاره. این نقص زمانی به وجود میاد که تو رحم مادر، قلب نوزاد به درستی تشکیل نشه. در واقع، تترالوژی فالوت در جنین به چهار نقص در قلب و رگهای خونی مربوط میشه که عبارتند از:
- اگه تو دیواره بین دو تا دهلیزها یا بطنهای چپ قلب حفره ایجاد بشه، به این حالت نقص دیواره بین بطنی میگن.
- اگه دریچه ریوی و شریان ریوی اصلی باریک بشه، این نقص رو تنگی دریچه ریوی اعلام میکنن.
- بزرگ شدن آئورت. تو این حالت به نظر میرسه که آئورت به جای اینکه از بطنهای چپ باز بشه، از هر دو بطن باز میشه. تو این شرایط، دریچه آئورت مستقیما بالای نقص دیواره بین بطنی قرار میگیره.
- نقص دیگه هیپرتروفی بطنیه که تو این حالت دیواره عضلانی دهلیز راست پایین قلب یعنی همون بطن راست نسبت به شرایط نرمال ضخیمتر میشه.
نوزاد مبتلا به تترالوژی فالوت
با تترالوژی فالوت در جنین آشنا شدیم، اما این نقص مادرزادی چه مشکلاتی رو به وجود میاره؟ وقتی یه نوزادی با نقص تترالوژی فالوت به دنیا اومد، ممکنه که بلافاصله بعد از تولد به جراحی یا انجام رویکردهای دیگه نیاز داشته باشه. این نقص باعث میشه تا انتقال جریان اکسیژنی که تو خون وجود داره، به نقاط دیگه بدن کمتر بشه. نوزادانی که با نقص تترالوژی فالوت متولد میشن، مشکل کبودی پوست رو تجربه میکنن که به این حالت سیانوز میگن. دلیل این مشکل ناکافی بودن حمل اکسیژن هست. ممکنه نوزاد مبتلا به این نقص بعد از تولد، پوست آبی رنگ نداشته باشه، اما بعدا وقتی گریه میکنه یا غذا میخوره، به صورت دورهای پوستش کبود بشه. به این دورهها هم به اصطلاح حملات شدید کبودی میگن. بعضی از مشکلاتی که نوزادان مبتلا به تترالوژی فالوت با اونا دست و پنجه نرم میکنن عبارتند از:
احتمال ابتلا به عفونت لایههای قلب افزایش پیدا میکنه که به اون اندوکاردیت میگن.
احتمال ابتلا به ریتمهای قلبی نامنظم افزایش پیدا میکنه که آریتمی نامیده میشه.
به خاطر پایین بودن سطح اکسیژن تو خون، بیمار سرگیجه، غش و تشنج رو تجربه میکنه.
یکی دیگه از مشکلات به تاخیر در رشد مربوط میشه.
علائم تترالوژی فالوت چیا هستن؟
در صورتی که علائم تترالوژی فالوت در جنین درمان نشن، به تدریج شدیدتر میشن. در واقع، نوزادی که با این نقص به دنیا میاد، اگه درمان مناسبی رو دریافت نکنه، در حین شیر خوردن، گریه کردن یا دفع مدفوع یا پس از این موارد دچار حملات کبودی میشه. مدت زمان ماندگاری این کبودیها چند دقیقه تا چندین ساعته و از طرف دیگه، بعد از این حملات مدت زمان خواب تو نوزاد بیشتر میشه. با این حال، علائم حملات کبودی شامل چه موارد میشن؟ این علائم عبارتند:
تجربه تغییر رنگ پوست به آبی تیره که در اصطلاح پزشکی به این حالت سیانوز میگن.
سستی و بیحالی، احساس خستگی شدید، بیقراری، عدم پاسخگویی به والدین، تشنج و از دست دادن هوشیاری.
دشواری در تنفس و فلج شدن موقت نیمی از بدن.
تشخیص تترالوژی فالوت در جنین
تترالوژی فالوت در جنین تو دوران بارداری یا بلافاصله بعد از تولد نوزاد قابل تشخیصه. تو دوران بارداری، با آزمایش غربالگری که پریناتال نامیده میشه، میتونن نقصهای مادرزادی یا بیماریهای دیگه رو بررسی کنن. تترالوژی فالوت رو حتی میشه با استفاده از سونوگرافی هم تشخیص داد. در واقع، پزشک با بررسی تصاویر سونوگرافی ممکنه به ابتلای جنین به این نقص مادرزادی مشکوک بشه. سپس پزشک برای تایید تشخیص، اکوی قلب جنین رو تجویز میکنه. با استفاده از اکوی قلب جنین میشه نارسایی قلب و مشکلات مربوط به عملکرد قلب رو تشخیص داد.
بعد از تولد نوزاد نیز میشه تترالوژی فالوت در جنین رو با بررسی کبودی نوزاد هنگام گریه کردن یا شیر خوردن تشخیص داد. برای مثال، رنگ کبود پوست یا صدای سوفله قلبی میکنن تو تشخیص این نقص به پزشک کمک کنن.
درمان تترالوژی فالوت در جنین
درمان تترالوژی فالوت در جنین چه جوری انجام میشه؟ بلافاصله بعد از تولد نوزاد، این شرایط رو میشه با جراحی درمان کرد. تو طول جراحی، پزشک متخصص دریچه ریه رو باز یا اون رو تعویض میکنه تا به بزرگتر شدن مسیر مربوط به شریان ریوی کمک کنه. همچنین تو قسمت بالای نقص دیواره بین بطنی یه وصله میذاره تا بتونه حفرهای که بین دو دهلیز پایینی قلب وجود داره رو ببنده. با این کارها، جریان خون تو رگها و نقاط دیگه بدن بهبود پیدا میکنه