روز گذشته پنجم دی از پوستر رسمی چهلوسومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد. پس از انتقادهای متعدد به پوسترهای جشنواره فجر دورههای اخیر، پوستر چهلوسومین جشنواره فیلم فجر با تصویری از رقیه چهرهآزاد در فیلم «مادر» به کارگردانی علی حاتمی، رونمایی شد. پوستری که اگرچه اساس آن و استفاده از تصویر یک بازیگر زن مورد توجه قرار گرفت اما به دلیل طراحی روی تصویر اورجینال و جوانتر نشان دادن چهره رقیه چهرهآزاد واکنشبرانگیز شد. این پوستر را ابراهیم حقیقی بر اساس عکسی از عزیز ساعتی طراحی کرده است.
به همین بهانه مروری داریم بر طراحان پوستر جشنواره فیلم فجر که در طی این سالها با وجود تحسینها و انتقادها این جشنواره را همراهی کردند.
دوره اول
چراغ اول طراحی پوستر جشنواره فجر را صادق بریرانی روشن کرد. بریرانی از هنرمندان پیشکسوت گرافیک ایران است. او در طراحی خود برای نخستین جشنواره فیلم فجر، از موضوع ارتباط سینما و انقلاب اسلامی بهره برد.
دوره دوم
ابراهیم حقیقی عکاس و طراح گرافیک شناخته شده ایرانی چراغ دوم را روشن کرد. او با بهره و الهام گرفتن از دوران دفاع مقدس، پوستر دومین جشنواره فیلم فجر را طراحی کرد. تا قبل از آن هیچ پوستری که رنگ و بوی دوران هشت سال دفاع مقدس را داشته باشد، وجود نداشت و نقطه شروع آن در جشنواره فیلم فجر توسط ابراهیم حقیقی محقق شد.
دوره سوم
جشنواره سوم را نیز ابراهیم حقیقی با شباهتی به دوره قبلی و ترکیب آن با ایدههای جدید، طراحی کرد.
داستان پوسترهای فیلم فجر از ابتدا تاکنون؛ رکوردداران طراحی پوستر چه کسانی هستند؟
دوره چهارم
نقاش و تصویرگر ایرانی، محمدرضا دادگر طراح پوستر دوره چهارم بود. او با مفاهیمی مانند ابر و آسمان این پوستر را طراحی کرد.
دوره پنجم
مرحوم مسعود دشتبان گرافیست و نقاش ایرانی توانست یکی از متفاوت ترین پوسترهای فیلم فجر را پس از چهار دوره را طراحی کند. او با نماد درخت و آسمان به اثر هنریاش روح معنوی داد.
دوره ششم
دوره ششم نیز قرعه به نام مرحوم مسعود دشتبان افتاد. او طراحی این پوستر را با شباهتی به دوره قبل و تاکید بیشتر به مفهوم آسمان خلق کرد.
دوره هفتم
در دوره هفتم پرچم ایران به پوستر جشنواره فیلم فجر تجلی بخشید. علی وزیریان نویسنده و نقاش پیشکسوت ایرانی طراح این پوستر بود.
دوره هشتم
مرتضی ممیز گرافیست و تصویرگر ایرانی طراح پوستر این دوره بود که نقش بهسزایی در طراحی پوستر جشنواره فیلم فجر داشت. او با ترکیب نقش اسلیمی (گونهای از نقش و نگار، شامل خطهای پیچیده و منحنیها و قوسهای دَوَرانی) و پرچم ایران پوستر هشتمین جشنواره فیلم فجر را خلق کرد.
داستان پوسترهای فیلم فجر از ابتدا تاکنون؛ رکوردداران طراحی پوستر چه کسانی هستند؟
دوره نهم
ابراهیم حقیقی پس از چند سال دوری از جشنواره فیلم فجر، مجدد در دوره نهم طراحی پوستر این جشنواره سینمایی را عهده دار شد. حقیقی در طراحی پوسترش برای اولین بار از نماد سیمرغ استفاده کرد.
دوره دهم
در دهمین دوره جشنواره فیلم فجر نیز ابراهیم حقیقی با ترکیب ایدههای جدید و استفاده از مفهوم آیینه پوستر جشنواره فیلم فجر را طراحی کرد.
دوره یازدهم
حسین خسروجردی نقاش پرآوازه ایرانی به میانه میدان فجر آمد و طراحی یازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر را بر عهده گرفت. نکته قابل توجه درباره طراحی پوستر خسروجردی استفاده از طرحهای نگاتیو متحرک بود.
دوره دوازدهم
رضا عابدینی هنرمند پیشکسوت ایرانی در حوزه طراحی گرافیک، طراح پوستر دوازدهمین جشنواره فیلم فجر بود. از پوستر دوره دوازدهم به عنوان یک اثر متفاوت نسبت به دوره های قبل یاد شده است.
دوره سیزدهم
مهدی محمدی با ترکیب نقاشیهای ایرانی و طیف رنگهای متفاوت طراح پوستر سیزدهمین جشنواره فیلم فجر بود.
دوره چهاردهم
رضا عابدینی بار دیگر طراح پوستر جشنواره فیلم فجر شد. او در طراحیاش از رنگ آبی به عنوان نماد اصلی طرحش استفاده کرد که در آن دوره مورد استقبال قرار گرفت
داستان پوسترهای فیلم فجر از ابتدا تاکنون؛ رکوردداران طراحی پوستر چه کسانی هستند؟
دوره پانزدهم
مسعود ترقیجاه و سیامک فیلیزاده با الهامی از پوسترهای پیشین جشنواره فیلم فجر، طراحان پوستر پانزدهمین جشنواره فیلم شدند.
دوره شانزدهم
محمد فیلی زاده طراح پوستر این دوره از جشنواره فیلم فجر بود.
دوره هفدهم
سیامک فیلیزاده برای بار دوم بعد از دوره پانزدهم طراح پوستر هفدهمین جشنواره فیلم فجر شد.
منبع: خبرگزاری مهر