دستان بسته وزارت خارجه با طناب قانون راهبردی | راستینه: تا همه تحریمهای هستهای و حقوق بشری لغو نشود، دولت حق کاهش غنیسازی را ندارد
رویداد۲۴| محمد آیتی- قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران، قانونی بود که در سال ۱۳۹۹ توسط مجلس اصولگرای یازدهم پس از حادثه ترور محسن فخری زاده، مغز متفکر برنامه هستهای ایران به تصویب رسید. براساس این قانون، سازمان انرژی اتمی ایران موظف است بلافاصله پس از تصویب این قانون، جهت مصارف صلح آمیز نسبت به تولید اورانیوم با غنای بیست درصد اقدام و سالانه به میزان حداقل یکصد و بیست کیلوگرم آن را در داخل کشور ذخیره کند.
مذاکره کنندگان هستهای ایران در انتظار تعیین زمان دور ششم مذاکرات با آمریکا به میانجیگری عماناند. گره کور مذاکرات با آمریکا، اصرار طرف آمریکایی برای قطع کامل زنجیره غنی سازی اورانیوم در ایران و لزوم واردات سوخت لازم برای نیروگاههای هستهای ایران به جای تولید آن در کشور است. اگرچه به نظر میرسد ایران تا این لحظه به این شرط تن نداده، اما گمانهزنیهایی در مورد احتمال توقف موقت غنی سازی به گوش میرسد. اگرچه وزارت خارجه این شایعات را رد کرده، اما ایران سابقه تعلیق غنیسازی در ازای رفع تحریمها را دارد. ۲۲ سال پیش در مذاکرات سعدآباد با سه کشور اروپایی، این تصمیم گرفته شد. اما در آن زمان موانع قانونی برای این تصمیم وجود نداشت. سوال اصلی این است که در صورت توافق ایران و آمریکا برای تعلیق موقت غنی سازی، تکلیف قانون راهبردی چه خواهد شد؟ این قانون از «رفع تحریمها» حرف زده که منظور رفع تمامی تحریمها اعم از هستهای و حقوق بشری است. این در حالی است که طرف آمریکایی همواره اعلام کرده در نتیجه مذاکرات، تحریمهای حقوق بشری ایران به قوت خود باقی خواهد ماند.
احمد راستینه، نماینده اصولگرای مجلس دوازدهم به رویداد۲۴ گفته: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، قانون بسیار شفافی است و از اینرو تیم مذاکرهکننده ایران باید مراقب باشد که از این خط قرمز عبور نکند؛ یعنی مثل برجام نشود که مقام معظم رهبری تذکر دادند و گفتند برخی خطوط قرمز رعایت نشد.
بیشتر بخوانید:
افشاگری روحانی درباره قانون اقدام راهبردی؛ ۳۰۰ میلیارد دلار ضرر
وی افزود: حق غنیسازی، حق ملت ایران است و در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم برای ما این حقوق، به رسمیت شناخته شده است. قانون اقدام راهبردی در بحث غنیسازی میگوید ابتدا آمریکا به تعهدات خود عمل کند، یعنی همه تحریمها را یکجا لغو کند، نه فقط تحریمهای هستهای. در ادامه لغو تحریمها باید راستیآزمایی شود و اگر مورد تایید قرار گرفت، آنوقت ایران تضمین خواهد کرد که ارادهای برای رفتن به سمت ساخت سلاح هستهای ندارد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: در صورت عمل آمریکا به تعهداتش، ایران احتمالاً سطح غنیسازی خود را تنزل خواهد داد و در ادامه، دسترسیهایی را برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جهت راستیآزمایی فراهم خواهد کرد که اکنون وجود ندارد.
راستینه اظهار داشت: امروز توپ در زمین آمریکا است و اگر میخواهند توافق حاصل شود باید در ابتدا، همه تحریمها را لغو کنند و بنا نیست ما شروعکنندهای کاری باشیم. ما قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را تصویب کردیم، زیرا آنها در برجام خیانت کردند. آنها مکانیسم ماشه را در برجام قرار دادند و امروز اروپاییها با همین ظرفیت، در حال تهدید کردن ما هستند.
وی یادآور شد: اکنون تیم مذاکرهکننده ایران نمیتواند خارج از چارچوبی که قانون تعیین کرده، مذاکره کند و ما در مجلس حتماً از مصوبات خود دفاع خواهیم کرد. قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، ابزار دست تیم مذاکرهکننده برای دفاع از حقوق ملت است. طرف مقابل ما هم باید این قانون را بپذیرد. همانطور آمریکاییها در خصوص تحریمهای ایران به تایید کنگره اشاره دارند. از اینرو رییس مجلس باید از این مصوبه مجلس دفاع قاطعانه کند و از طرفی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ناظر بر مذاکرات است تا انحرافی توسط تیم مذاکرهکننده صورت نگیرد.
به گزارش رویداد24، حسن روحانی خرداد ماه سال گذشته در جمع وزیران و معاونان دوران ریاست جمهوری خود دست به یک افشاگری زد. روحانی گفت: قانون راهبردی مجلس بدترین قانون در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است. ما از این قانون بدتر نداشتیم. قانونی که فقط توطئه بود برای اینکه دولت دوازدهم ناموفق شود.
او گفته بود بیشترین عامل همین قانون بود که جلوی ما را گرفت و به واسطه این قانون، هیچ وقت برجام درست نمی شود.