
یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: روند مثبت مذاکرات و بهبود شرایط اقتصادی باعث تحریک بازار شده و باعث ورود بیشتر نقدینگی به بازار سرمایه و رشد شاخصها شدهاست.
شاخصکل در هفته گذشته با رشد حدودا ۱۷۰ هزار واحدی به استقبال تعطیلات آخر هفته رفت. در این میان، به بیان کارشناسان و تحلیلگران یکی از موتورهای رشد مهم بازار سهام، کاهش ریسکهای سیاسی به دلیل تداوم مذاکرات و شنیدهشدن اخبار مثبت از روند آن است.
به گزارش دنیای اقتصاد، جواد مرادیان، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی بازار و چشم انداز آتی پرداخت و گفت: شاخصکل بورس از ۱۶ فروردین یک روند صعودی با رشد ۳۴۰ هزار واحدی را تاکنون طی کردهاست. این افزایش عمدتا به دلیل ورود سرمایهگذاران جدید و تقاضا برای سهام صادرات محور، مثل پتروشیمی، فولاد، پالایشگاهها و بانکیها بودهاست. یکی از عواملی که باعث رونق بازار سرمایه شد، کاهش قیمت ارز و طلا به دلیل از سرگیری مذاکرات بوده که منجر به حرکت نقدینگی از سوی این بازار به سمت بازار سهام و افزایش تقاضا در صفوف خرید سهام و صندوقهای سهامی شد. در کنار آن، با خروج سرمایه از صندوقهای درآمد ثابت به دلیل عدمجذابیت آنها دربرابر داراییهایی مانند سهام، یکی دیگر از عوامل ایجاد تقاضا در بازار بودهاست. لازم به ذکر است که دلیل تحرکات نقدینگی در این روزها تحولات سیاسی ناشی از ادامه مذاکرات میان ایران و ایالاتمتحده است و همین موضوع یکی از عوامل و موتورهای رشد بازار سهام نیز میتواند باشد.
مرادیان به مذاکرات و چشم انداز اقتصادی جهت رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: قطعا یکی از عوامل مهم تاثیرگذار، تحولات در مذاکرات هستهای و امید به رفع تحریمها بود. این موضوع باعث افزایش انتظارات از بهبود شرایط اقتصادی و بازگشت برخی از شرکتها به عرصه جهانی شد، بهویژه در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و خودرو که با توافقهای احتمالی میتوانند از مزایای بازگشت به بازارهای جهانی بهرهمند شوند.
وی افزود: با توجه به اینکه در زمان رخدادهای سیاسی اخبار مثبت و منفی غیررسمی بهطور مداوم در شبکههای اجتماعی انتشار مییابد، کارشناس بازار سرمایه شایعات و اخبار غیررسمی را نیز در روند معاملات بازار سهام موثر ارزیابی میکند.
وی در این زمینه گفت: حتی خبرهای غیررسمی یا سیگنالهای مثبت در مورد مذاکرات به خوشبینی و افزایش تقاضا در بازار سرمایه منجر شدهاست. بسیاری از سرمایهگذاران به امید دست یابی به توافق یا کاهش تنشها، شروع به خرید سهام بهخصوص در شرکتهای صادرات محور کردهاند.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در صورتیکه مذاکرات با ادامه مسیر درست به نتیجه مثبت برسد و سیگنالهایی در مورد رفع تحریمهای خارجی به گوش برسد، صنایعی مانند گروه خودرو و بانک که با رفع تحریم میتوانند بیشترین نفع را ببرند، از بازدهی بیشتری برخوردار خواهند شد. بهعنوان مثال با از سرگیری روابط بانکی با تصویب لوایح مربوطه، این گروه مورد اقبال بازار خواهند شد. بهطور طبیعی یکی از مهمترین مسائل، صنایعی است که از نتیجه مثبت مذکارت بهرهمند میشوند.
کارشناس بازار سرمایه به این مذاکرات اشاره کرد و گفت: صنایع پتروشیمی و پالایشی با توجه به امکان صادرات بیشتر محصولات و همچنین دسترسی به مواد اولیه ارزانتر، میتوانند بهرهمند شوند. همچنین برخی شرکتهای پتروشیمی در صورت بازگشت به بازارهای جهانی، شاهد رشد قابلتوجهی خواهند بود. پالایشگاهها نیز در صورت افزایش صادرات فرآوردههای نفتی و بهبود شرایط بازار جهانی نفت، میتوانند رشد داشته باشند.
همچنین صنایع فلزی و فولادی با توجه به اینکه از شرکتهای صادرات محور هستند، بهبود وضعیت روابط خارجی و رفع تحریمها میتواند بازارهای جدیدی را برای آنها ایجاد کند و درآمد ارزی بیشتری را برای این شرکتها بههمراه داشتهباشد. گروه خودرو و قطعات نیز در صورت رفع محدودیتها و امکان واردات قطعات و تکنولوژیهای جدید، میتواند از این تغییرات بهره برداری کند. همچنین امکان صادرات بیشتر خودروهای ایرانی به بازارهای خارجی نیز وجود دارد.
وی افزود: بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش امکان تعاملات بانکی بینالمللی نیز میتواند بانکها را در مسیر بهبود سودآوری قرار دهد. همچنین اگر تحریمهای اقتصادی کاهش پیدا کند، امکان جذب سرمایههای خارجی برای این بانکها نیز وجود دارد. همچنین در گروه سیمان، به دلیل رشد تقاضا در داخل و همچنین امکان صادرات محصولات، میتواند از روند مثبت مذاکرات بهرهمند شود. افزایش صادرات سیمان و دیگر مصالح ساختمانی میتواند باعث رشد این شرکتها شود.
کارشناس بازار سرمایه ضمن اشاره به مخاطرات ناشی از احتمال به نتیجه نرسیدن مذاکرات، خاطرنشان کرد: در صورتیکه خبرهای جالبی از مذاکرات به گوش نرسد، باید در نظر داشت که بازار تحتفشار قرار میگیرد و سهمهای وابسته به تحولات بینالمللی ممکن است اصلاح داشته باشند. در این شرایط بهتر است به سمت سهمهایی با ریسک پایینتر و درآمد ثابت حرکت کنید.
وی در پایان گفت: در مجموع، روند مثبت مذاکرات و بهبود شرایط اقتصادی باعث تحریک بازار شده و این موارد باعث ورود بیشتر نقدینگی به بازار سرمایه و رشد شاخصها شدهاست.
اهداف آتی شاخصکل کدام محدودهاند؟
شروین ورجاوند، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بازار سهام پرداخت و گفت: بازار سرمایه پس از مدتها رکود و تردید، تحتتاثیر اخبار مثبت از مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم میان ایران و ایالاتمتحده، وارد فازجدیدی از تحرک و صعود شدهاست. این مذاکرات که فضای کلی آن مثبت ارزیابیشده، باعث کاهش نگرانیها نسبت به تنشهای سیاسی و در نتیجه آغاز یک رالی صعودی در بازار سرمایه شدهاست.
وی افزود: طی روزهای گذشته شاخصکل بورس موفق شد از الگوی کلاسیک پرچم خارجشده و مقاومت مهم ۲ میلیون و ۹۴۷ هزار واحد را با قدرت به سمت بالا بشکند. در صورت ادامه روند فعلی، میتوان انتظار داشت شاخصکل در کوتاهمدت تا محدوده ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رشد کند.
کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: در سوی دیگر، شاخص هموزن که از شاخصکل عقب مانده است، هنوز موفق به عبور از مقاومت کلیدی ۹۹۶ هزار و ۴۰۰ واحدی (مقاومت ثبتشده در دی ماه ۱۴۰۳) نشده، اما با توجه به شرایط فعلی بازار، پیشبینی میشود در هفته آینده این مقاومت نیز شکسته شود و شاخص هموزن به سمت اهداف یکمیلیون تا یکمیلیون و ۱۰۰ هزار واحدی حرکت کند.
وی افزود: در جریان این رالی، گروههای موسوم به «صنایع مذاکرهای محور» بیشترین رشد را تجربه کردهاند. از جمله این گروهها میتوان به بانکی ها، خودروییها (بهرغم غیبت دو نماد مهم)، حملونقل (به ویژه دریاییها) و گروههای اهرمی اشاره کرد.
بر اساس برنامه اعلام شده، دور سوم مذاکرات میان ایران و آمریکا روز شنبه در عمان برگزار خواهدشد. چنانچه فضای مثبت مذاکرات تداوم یابد، میتوان هفته آینده را نیز برای بازار سرمایه، سبز و صعودی پیشبینی کرد. در اینصورت، نمادهای جا مانده در گروههای بانکی، خودرویی، حملونقل دریایی و اهرمی ها، بیشترین پتانسیل رشد را خواهند داشت.
ورجاوند در پایان به چشم انداز بازار طلا و دلار اشاره کرد و گفت: در سوی دیگر، بازارهای موازی نظیر ارز و طلا، همچنان در فازاصلاحی بهسر میبرند. این اصلاح میتواند هم به شکل قیمتی و هم زمانی ادامه داشتهباشد.
پیشنهادی باخبر
تبلیغات