تصویب قطعنامه اوکراین و اروپا در سازمان ملل / رای ایران، ممتنع؛ آمریکا، مسکو و اسرائیل رای منفی

تصویب قطعنامه اوکراین و اروپا در سازمان ملل / رای ایران، ممتنع؛ آمریکا، مسکو و اسرائیل رای منفی
نماینده امریکا در سازمان ملل در کنار مسکو، اسرائیل، بلاروس، کره شمالی و سودان به متن پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی اوکراین و کشورهای اروپایی رأی منفی داد. ایران، چین و عربستان به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
آمریکا متنی را برای این قطعنامه پیشنهاد کرده بود که در آن هیچ اشاره‌ای به مقصر دانستن روسیه در جنگ یا حمایت از تمامیت ارضی و مرزهای اوکراین نشده بود.
 
به گزارش یورو نیوز؛ واشنگتن اما پس از اصلاحات صورت گرفته در متن این قطعنامه توسط کشورهای اروپایی به آن رای نداد. این متن که در مقایسه با قطعنامه‌های قبلی مرتبط با جنگ اوکراین از حمایت بسیار کمتری برخوردار بود، روسیه را به دلیل تهاجم نظامی علیه اوکراین به شدت مورد سرزنش قرار می‌دهد و بر تمامیت ارضی اوکراین و مصونیت مرزهای این کشور تاکید دارد.
 
اصلاحات انجام شده در متن قطعنامه توسط کشورهای اروپایی شامل افزودن عباراتی در اشاره به تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین و همچنین لزوم برقراری صلحی عادلانه، پایدار و فراگیر مطابق با منشور سازمان ملل متحد و تأکید مجدد بر حمایت سازمان ملل از حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی اوکراین بود.
 
اصلاحیه پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا که موارد یاد شده در بالا در آن گنجانده شده بود با ۹۳ رای موافق، ۷۳ رای ممتنع و ۸ رای مخالف به تصویب رسید.
 
آمریکا در ۲۱ فوریه، پیش‌نویس قطعنامه خود را با رویکردی متفاوت ارائه کرد. این اقدام، واشنگتن را در مقابل اوکراین و متحدان اروپایی‌اش قرار داد، که پس از یک ماه مذاکره فشرده، قطعنامه پیشنهادی خود را آماده کرده بودند.
 
پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا، با هدف کاهش تنش‌ها از محکوم کردن مستقیم روسیه خودداری کرد و بر یافتن راه‌حل‌های دیپلماتیک تأکید داشت، در حالی که قطعنامه اوکراین و متحدانش، بر محکومیت تجاوز روسیه و حمایت از تمامیت ارضی اوکراین متمرکز بود.
 

رای منفی آمریکا و ممتنع ایران به قطعنامه پیشنهادی اوکراین و اروپا

مجمع عمومی سازمان ملل همچنین قطعنامه پیشنهادی اوکراین و کشورهای اروپایی را روز دوشنبه ۲۴ فوریه با ۹۳ رای موافق، ۶۵ رای ممتنع و ۱۸ رای مخالف به تصویب رساند.
 
نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، به همراه مسکو، اسرائیل و همچنین متحدان روسیه شامل بلاروس، کره شمالی و سودان به متن پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی اوکراین و کشورهای اروپایی رأی منفی داد. ایران، چین و عربستان به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
 
آراء کشورهای عضو سازمان ملل به قعطنامه پیشنهادی اوکراین و اروپا
آراء کشورها به قعطنامه پیشنهادی اوکراین و اروپا
 
به گزارش فرانس‌پرس، واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، متن پیشنهادی ایالات متحده را «گامی در جهت درست» در راستای بهبود ناگهانی روابط میان روسیه و ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری ترامپ خوانده بود.
 
اما فرانسه، متحد واشنگتن، اصلاحیه‌هایی را برای متن ایالات متحده ارائه کرد و به مجمع عمومی یادآور شد که پاریس، همراه با کشورهای اروپایی و بریتانیا، «قادر به حمایت از آن در شکل فعلی نخواهد بود.»
 
کشورهای اروپایی که اکثرشان حامی اوکراین هستند، تلاش کردند متن قطعنامه پیشنهادی آمریکا را به گونه‌ای بازنویسی کنند که در آن به صراحت «تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین» مورد اشاره قرار گرفته باشد.
 
مجارستان که نخست وزیر آن، ویکتور اوربان به عنوان نزدیک‌ترین رهبر اروپایی به ولادیمیر پوتین شناخته می‌شود، به این اصلاحیه‌ها رای منفی داد.
 
متن قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده بواسطه اصلاحات مد نظر اروپایی‌ها به قدری دستخوش تغییر شد که واشنگتن در نهایت مجبور شد به آن رای ممتنع بدهد.
 
مصونیت تمامیت ارضی اوکراین، سنگ بنای قطعنامه‌های قبلی تصویب شده توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد بود که ایالات متحده در زمان ریاست جمهوری جو بایدن، از قوی‌ترین حامیان آن به شمار می‌رفت.
 
نماینده واشنگتن در سازمان ملل، پیش از رأی‌گیری در خصوص متن قطعنامه گفت: «افزودن این عبارت (تمامیت ارضی اوکراین) تلاش برای آنچه ما سعی داریم با این قطعنامه آینده‌نگر به آن دست یابیم، را منحرف می‌کند.»
 
پس از رای‌گیری مجمع عمومی، انتظار می‌رود واشنگتن متن خود را اواخر روز دوشنبه به شورای امنیت برای رای‌گیری ببرد؛ یک مقام وزارت امور خارجه هشدار داد که ایالات متحده هرگونه اصلاحیه توسط روسیه یا اروپایی‌ها را وتو خواهد کرد.
 
سازوکار سازمان ملل به گونه‌ای است که واشنگتن قادر نبود اصلاحیه‌های ارائه شده از سوی کشورهای اروپایی را برای متن قطعنامه پیشنهادی خود در مجمع عمومی وتو کند.
 
برای تصویب قطعنامه توسط شورای امنیت سازمان ملل، نیاز به رای حداقل ۹ عضو از ۱۵ عضو شورا است، بدون آنکه توسط هیچ یک از پنج عضو دائم (ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین) وتو شود.

پیشنهادی باخبر