نگرانی و بدبینی مقام‌های عربی نسبت به طرح ترامپ درباره غزه

در پی اظهارات تحریک‌آمیز ترامپ برای تصرف غزه، مقامات کشورهای عربی گفتند که نسبت به اظهارات عجیب رئیس‌جمهور آمریکا درباره کنترل غزه احساس سردرگمی، نگرانی و بدبینی دارند.

به گزارش مشرق، پیشتر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در جریان دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید در راستای سیاست‌های اشغالگرانه واشنگتن گفت: «آمریکا کنترل غزه را در دست خواهد گرفت و با آن کارهای زیبایی خواهیم کرد. ما صاحب آن خواهیم بود و همه ویرانه‌ها را بازسازی خواهیم کرد و منطقه‌ای توسعه یافته خواهیم ساخت که شغل‌های بسیاری برای مردم منطقه (صهیونیست‌ها) فراهم خواهد کرد.»

ترامپ در سخنانی که با محکومیت شدید مواجه شده است، افزود: «اما فلسطینیان نباید به غزه بازگردند. اگر بازگردند، شرایط مانند گذشته خواهد بود. امیدوارم آتش‌بس شروع صلحی ادامه یافته باشد تا کشتار پایان یابد.»

او همچنین درباره حماس و توافق آتش‌بس در غزه گفت: «درحال سر و کله زدن با آدم‌های پیچیده‌ای هستیم، اما قطعا به توافق خواهیم رسید. ما می‌توانیم به توافق برسیم. موارد بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند مخرب باشد، اما می‌توانیم به توافق برسیم.»

در همین حال شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از مقامات عرب گزارش داد: «نسبت به اظهارات ناگهانی ترامپ درباره کنترل غزه احساس سردرگمی، نگرانی و بدبینی می‌کنیم.»

این مقامات عربی افزودند: «اظهارات ترامپ تند و سخت بود و درک و فهم آن سخت بود و برای درک آنها به وضوح بیشتری نیاز داریم. اظهارات ترامپ توافق شکننده غزه را به خطر انداخت.»

یک مقام عرب به الکس مارکوارت از سی‌ان‌ان گفت که اظهارات ترامپ می‌تواند آتش‌بس شکننده و توافق آزادی اسیران صهیونیست در غزه را به خطر بیندازد. این دیپلمات گفت: «شناخت پیامدهای عمیقی که چنین پیشنهادهایی بر زندگی و حیثیت مردم فلسطین و همچنین خاورمیانه گسترده‌تر دارند، ضروری است.»

ترامپ همچنین نسبت به رسیدن به توافقی برای «اسکان دائمی» فلسطینیان ابراز علاقه کرد و گفت: «من درباره خروج آن‌ها از غزه برای همیشه صحبت می‌کنم. شرایط در غزه بسیار خطرناک است. باید آن را بازسازی کنیم. چیزی جز خرابی و مرگ در غزه وجود ندارد. امیدوارم فلسطینیان به‌دنبال بازگشت به غزه نباشند.»

«آرون دیوید میلر» مذاکره‌کننده سابق صلح خاورمیانه آمریکا با اشاره به ۲ همسایه عرب فلسطین به سی‌ان‌ان گفت: «این یک معامله املاک و مستغلات برای آنها نیست، حتی یک موضوع بشردوستانه برای آنها نیست. این یک مسئله وجودی است.»

خواست ترامپ برای جابجایی فلسطینیان که در ابزار نگرانی تصنعی او نسبت به آن‌ها نهفته است، درحالی است که کشورهای منطقه و جامعه جهانی هرگونه جابجایی اجباری فلسطینیان را محکوم و با آن مخالفت کرده است. از طرفی، فلسطینیان درحال بازگشت میلیونی به سراسر غزه هستند. با این وجود، رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: «فلسطینیان در غزه باید به کشورهایی فراتر از اردن و مصر بروند.»

به گزارش سی‌ان‌ان، یک گروه کلیدی از کشورهای عربی اعلام کردند که قاطعانه هرگونه تلاش برای اسکان مجدد یا اخراج فلسطینیان از غزه را رد می‌کنند.

وزرای خارجه اردن، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر و مصر روز شنبه بیانیه‌ای جامع صادر کردند و در آن ابراز امیدواری کردند که با ترامپ برای تحقق راه‌حل ۲ دولتی در غرب آسیا همکاری کنند.

اما آن‌ها با پیشنهاد ترامپ برای انتقال فلسطینیان از غزه مخالفت کردند. این وزرای خارجه، بدون اشاره مستقیم به این پیشنهاد، بار دیگر بر تعهد خود به بازسازی این منطقه تأکید کردند و خواستار تضمین «حضور مستمر فلسطینیان در سرزمینشان» شدند.

این کشورها پس از نشست وزرای خارجه در قاهره در بیانیه‌ای اعلام کردند که «قاطعانه هرگونه اقداماتی را که این حقوق را تهدید کند، از جمله گسترش شهرک‌سازی، اخراج اجباری، تخریب منازل، الحاق اراضی، یا آوارگی فلسطینیان از طریق اخراج مستقیم یا مهاجرت تحمیلی، رد می‌کنند.»

ترامپ در ماه ژانویه اعلام کرد که با پادشاه اردن درباره احتمال ساخت مسکن در نقطه‌ای دیگر از خاورمیانه و انتقال بیش از یک میلیون فلسطینی از غزه به کشورهای همسایه گفتگو کرده است.

او به خبرنگاران حاضر در هواپیمای ریاست‌جمهوری آمریکا گفت: «به او گفتم که دوست دارم شما تعداد بیشتری را بپذیرید، چون من در حال حاضر به کل نوار غزه نگاه می‌کنم و وضعیت آن کاملاً آشفته است، یک آشفتگی واقعی. شما درباره یک و نیم میلیون نفر صحبت می‌کنید، و ما فقط کل آن منطقه را پاکسازی می‌کنیم.»

ترامپ ادامه داد: «نمی‌دانم، اما باید اتفاقی بیفتد. در حال حاضر اینجا عملا یک منطقه تخریب‌شده است. تقریبا همه چیز ویران شده و مردم در حال جان باختن هستند، بنابراین ترجیح می‌دهم با برخی از کشورهای عربی همکاری کنم و در مکانی دیگر مسکن بسازیم؛ جایی که فکر می‌کنم آن‌ها شاید بتوانند برای یک‌بار هم که شده در صلح زندگی کنند.»

بیانیه وزرای خارجه کشورهای عربی به موضوعات مختلفی درباره بازسازی غزه پرداخت، چرا که آتش‌بس شکننده بین حماس و رژیم صهیونیستی فرصتی را برای ارزیابی پیامدهای یک درگیری ۱۵ ماهه خشونت‌آمیز در این منطقه فراهم کرده است.

این گروه از آنچه «نقش مهم ایالات متحده در تسهیل این توافق» خواندند، تمجید کردند؛ توافقی که ترامپ و جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، هر دو تلاش کرده‌اند اعتبار آن را به نام خود ثبت کنند.

آن‌ها همچنین خواستار خروج کامل نیروهای اشغالگر از غزه شدند و هرگونه تلاش برای تقسیم نوار غزه را رد کردند. علاوه بر این، آن‌ها بر «نقش ضروری» آژانس امداد و کار سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی (آنروا) تأکید کردند، دو روز پس از آنکه ممنوعیت فعالیت این آژانس توسط رژیم صهیونیستی اجرایی شد.

منبع: ایسنا

پیشنهادی باخبر