.

مقامات اروپایی به رسانه آمریکایی گفتند بریتانیا و فرانسه در حال تدوین طرحی برای اعزام حداکثر ۳۰ هزار نیروی صلحبان اروپایی به اوکراین هستند، مشروط بر اینکه مسکو و کی‌یف به توافق آتش‌بس برسند.

به گزارش مشرق، اما به گفته‌ مقامات اروپایی، اجرای این طرح مشروط به متقاعد کردن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای پذیرش یک نقش نظامی محدود است، نقشی که مقامات بریتانیایی آن را «پشتیبان» نامیده‌اند، تا از نیروهای اروپایی در اوکراین در صورت مواجهه با خطر محافظت کرده و روسیه را از نقض آتش‌بس بازدارد.

آزمون اولیه‌ میزان تمایل ترامپ به ارائه‌ تضمین‌های امنیتی آمریکا برای اوکراین، در روزهای آینده انجام خواهد شد، زمانی که کر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه برای گفت‌وگو با ترامپ در کاخ سفید دیدار می‌کنند.

مقامات اروپایی به روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گفتند، طرح جدید اروپا نیازی به استقرار نیروهای آمریکایی در اوکراین ندارد، چیزی که دولت ترامپ تقریبا آن را رد کرده است، اما تلاش خواهد کرد از قابلیت‌های نظامی آمریکا که نیروهای اروپایی فاقد آن هستند، استفاده کند.

به عنوان مثال، آمریکا ممکن است سامانه‌های پدافند هوایی را در کشورهای همسایه اوکراین مستقر کند تا بخش‌هایی از این کشور را پوشش دهند و همچنین برخی از سامانه‌های پدافند هوایی خود را در اختیار نیروهای اروپایی قرار دهد. مقامات اروپایی می‌گویند که نیروی هوایی آمریکا در خارج از اوکراین می‌تواند در حالت آماده‌باش باقی بماند تا در صورت مواجههی نیروهای اروپایی با خطر وارد عمل شود.

به گفته مقامات اروپایی، انتظار می‌رود استارمر روز پنج‌شنبه طرح در حال شکل‌گیری را با ترامپ مطرح کند، اما احتمالا هنوز درخواست مشخصی برای کمک آمریکا ارائه نخواهد داد. ماکرون هم قرار است روز دوشنبه، همزمان با سالگرد حمله ۲۰۲۲ روسیه، با ترامپ دیدار کند و دیدگاه‌های کلی متحدان درباره جنگ و راه‌های اطمینان‌بخشی به اوکراین را تشریح کند.

مقامات به وال‌استریت‌ژورنال می‌گویند که بدون حمایت ترامپ، طرح اروپایی اعزام نیروهای صلحبان با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد شد.

شورای امنیت ملی آمریکا و سفارت بریتانیا در واشنگتن از اظهار نظر خودداری کردند. مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، اروپایی‌ها را به تدوین یک طرح دفاعی برای اوکراین تشویق کرده، اما درباره نقش نظامی احتمالی آمریکا صحبتی نکرده است.

او گفت: «نخست‌وزیر استارمر و رئیس‌جمهور ماکرون درباره‌ تضمین‌های امنیتی تحت رهبری اروپا گفتگوهایی داشته‌اند. ما قطعا از کمک‌های بیشتر اروپایی‌ها استقبال می‌کنیم.»

یکی از چالش‌های اصلی برای اروپایی‌ها، هدف ترامپ برای بهبود روابط با روسیه و عدم تمایل او به قرار دادن ارتش آمریکا در موقعیتی است که آن را به‌عنوان دشمن احتمالی نیروهای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در اوکراین جلوه دهد.

ترامپ، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین را یک دیکتاتور خوانده و اوکراین را به آغاز جنگ متهم کرده است. ترامپ روز جمعه از این حرف خود عقب‌نشینی کرد و گفت: «روسیه حمله کرد، اما نباید اجازه می‌دادند که او حمله کند.»

مقامات آمریکایی زلنسکی را تحت فشار قرار داده‌اند تا توافقی را امضا کند که حقوق معادن ارزشمند اوکراین را واگذار کند؛ توافقی که برای واشنگتن از نظر اقتصادی فایده‌ی چندانی نخواهد داشت مگر اینکه جنگ در اوکراین پایان یابد و این کشور به ثبات برسد.

در حالی که کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر هزینه‌های نظامی خود را افزایش داده‌اند، بریتانیا، آلمان و دیگر اعضای کلیدی ناتو از زمان پایان جنگ سرد نیروهای مسلح خود را کاهش داده و به آمریکا وابسته‌تر شده‌اند، درست در زمانی که دولت ترامپ در حال فاصله گرفتن از متحدانش است.

مقامات بریتانیایی معتقدند که حضور آمریکا برای بازدارندگی از حملات روسیه، تشویق سایر کشورهای اروپایی به اعزام نیرو و تأمین قابلیت‌های کلیدی که نیروهای نظامی اروپا فاقد آن هستند، ضروری است.

طرح جدید اروپا و نقش نامشخص آمریکا

نیروهای بریتانیایی و فرانسوی، همراه با نیروهای دریایی و قدرت هوایی، ستون فقرات آنچه «نیروی اطمینان‌بخش» نامیده می‌شود را تشکیل خواهند داد. این نیرو در خط مقدم در شرق اوکراین مستقر نخواهد شد، بلکه مأموریت آن حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی، شهرها و بنادر، از جمله در دریای سیاه خواهد بود. پهپادها و ماهواره‌ها خط مقدم را تحت نظر خواهند داشت تا مشخص شود که آیا روسیه به آتش‌بس پایبند است یا خیر.

به گزارش وال‌استریت‌ژورنال، تلاش‌های بین‌المللی برای کمک به اوکراین در ایجاد ارتشی بزرگ و توانمند ادامه خواهد یافت و هدف نیروهای اروپایی جایگزینی با ارتش کی‌یف نخواهد بود.

در حالی که بریتانیا و فرانسه خود را برای دیدارهایشان آماده می‌کردند، آندژی دودا، رئیس‌جمهور لهستان، روز شنبه با ترامپ دیدار کرد. اگرچه لهستان قصدی برای اعزام نیروهای صلحبان به اوکراین ندارد، دودا یکی از حامیان جدی اوکراین است و تلاش می‌کند گفت‌وگو میان ترامپ و زلنسکی را تسهیل کند.

برخی از مقامات پیشین ارتش آمریکا نسبت به طرح جدید اروپا ابراز تردید کرده‌اند، در حالی که تأکید دارند هرگونه نیروی صلحبان باید مجموعه‌ای کامل از توانایی‌ها را برای بازدارندگی مقابل روسیه داشته باشد.

بن هاجز، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ فرمانده ارشد ارتش ایالات متحده در اروپا بود، گفت: «این نیرو باید مشترک، توانمند و مجهز به پهپاد، ضدپهپاد، حملات دوربرد و تمام قابلیت‌های لازم برای جلوگیری از نقض آتش‌بس توسط روسیه باشد.»

او افزود: «استقرار تعدادی از نیروهای بریتانیایی و فرانسوی در شهرهای مرکزی و غربی اوکراین، تأثیر چندانی بر اقدامات روسیه نخواهد داشت، مگر اینکه صرفا باعث شود روسیه موشک‌های خود را به همان شهرها شلیک کند.»

برای تشکیل یک نیروی صلحبان قدرتمند اروپایی، مقامات اروپایی می‌گویند که احتمالا به کمک آمریکا در زمینه‌ دفاع هوایی و موشکی نیاز خواهند داشت. سایر توانایی‌های مهمی که آمریکا ممکن است ارائه دهد شامل پشتیبانی لجستیکی، اطلاعاتی و نیروی هوایی است.

دولت ترامپ تاکنون موضع روشنی درباره کمک به این طرح اتخاذ نکرده است.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در ۱۲ فوریه به متحدان کشورش در بروکسل گفت آمریکا از پیشنهاد تشکیل یک نیروی صلحبان که شامل نیروهای آمریکایی نباشد و تحت پرچم ناتو فعالیت نکند، استقبال می‌کند. اما روز بعد، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای با وال‌استریت ژورنال در پاریس، احتمال اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین را همچنان «روی میز» دانست.

مایک والتز هم اشاره کرد که بهای مشارکت اروپا در مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه، تبدیل شدن به تضمین‌کننده اصلی امنیت کی‌یف است. او گفت: «همان‌طور که به همتایانم گفتم، "اگر صندلی بزرگ‌تری در میز مذاکرات می‌خواهید، با امتیازات بیشتری پای میز بیایید"، و ما مدت‌هاست که این درخواست را داریم.»

مقامات به وال‌استریت‌ژورنال گفتند که دولت استارمر نیروی اصلی پشت این طرح است.

او در ۱۷ فوریه به خبرنگاران گفت: «تنها راه مؤثر برای بازدارندگی روسیه از حمله مجدد به اوکراین، ارائه تضمین امنیتی از سوی آمریکاست.»

ماکرون که مدت‌هاست اروپا را به نقش‌آفرینی بیشتر در دفاع ترغیب می‌کند، همچنان به طرح بریتانیا علاقه‌مند است اما در عین حال، ایده‌هایی را از سایر متحدان، از جمله در نشست رهبران اروپایی در پاریس هفته گذشته، جمع‌آوری می‌کند.

او روز پنج‌شنبه در یک جلسه پرسش و پاسخ در شبکه‌های اجتماعی گفت: «من قرار نیست فردا تصمیم بگیرم که نیروهایی را به اوکراین بفرستم. خیر.» او افزود: «آنچه در حال بررسی آن هستیم، اعزام نیروهایی برای تضمین صلح پس از مذاکره و امضای توافق است.»

منبع: ایسنا

پیشنهادی باخبر