بازسازی غزه درگیر حجم آوار، موانع حقوقی و مواد منفجره

تلاش‌ها برای بازسازی غزه در بحبوحه ویرانی‌های گسترده و بحران انسانی عمیق آغاز شده است و مصر با ارائه یک طرح پیشنهادی، سعی در ایفای نقش کلیدی در این فرآیند دارد. هدف اصلی این طرح، تضمین بقای فلسطینیان در سرزمین‌ خودشان و حفظ حقوق قانونی آن‌ها است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، به گفته مقامات مصری، این طرح شامل یک چشم‌انداز جامع برای بازسازی غزه است که بر حفظ حضور جمعیت فلسطینی در سرزمین خود متمرکز است.

هزینه‌های سرسام‌آور بازسازی

سازمان ملل متحد تخمین زده است که بازسازی غزه به بیش از ۵۰ میلیارد دلار نیاز دارد. بر اساس گزارش این سازمان که در ماه سپتامبر منتشر شد، خسارات وارد شده به زیرساخت‌های غزه از آغاز درگیری‌ها تا پایان ژانویه ۲۰۲۴، حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است. این گزارش همچنین هشدار می‌دهد که بازگشت به روند رشد بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۲۲، به معنای آن است که بازگرداندن تولید ناخالص داخلی غزه به سطح سال ۲۰۲۲، ۳۵۰ سال طول خواهد کشید.

بازسازی غزه درگیر حجم آوار، موانع حقوقی و مواد منفجره

موانع فرآیند بازسازی 

حجم آوار بسیار زیاد است، زیرا ساختمان‌های غزه عمدتاً از فولاد و بتن ساخته شده‌اند و به تجهیزات تخصصی مانند بولدوزر و جرثقیل نیاز است. سازمان ملل متحد تخمین می‌زند که ۷۵۰۰ تن مهمات منفجره در سراسر غزه پراکنده است و پاکسازی آن ممکن است تا ۱۴ سال طول بکشد. احتمالاً تا ۳۷ میلیون تن زباله جامد وجود دارد که باید پاکسازی شود. علاوه بر این حقوق مسکن و زمین ساکنان فلسطینی موضوع مهمی در بازسازی غزه خواهد بود زیرا برخی از مالکان در طول درگیری‌ها اسناد مالکیت خود را گم کرده‌اند در حالی که بعضی دیگر شماره‌های ثبت نادرستی برای قطعات زمین در دست دارند. نبود یک بررسی مناسب از مالکیت زمین، تأیید مرزهای قطعه زمین را دشوار می‌کند و می‌تواند منجر به اختلافات شود. بعضی از مردم نیز بدون مجوز ساختمانی از مقامات غزه، خانه‌هایی ساخته‌اند که منجر به اختلال در برنامه‌ریزی شهری مناسب و فضاهای عمومی شده است.

احیای سیستم‌های حیاتی آب، فاضلاب و برق بسیار مهم اما چالش‌برانگیز است، زیرا غزه به‌شدت به کارخانه‌های آب شیرین‌کن وابسته بود که بسیاری از آن‌ها تخریب شده‌اند. سازمان ملل متحد گزارش می‌دهد که زیرساخت‌های برق از آغاز درگیری‌ها تقریباً فروپاشیده‌اند و بازسازی این خدمات را به یک چالش بزرگ تبدیل کرده است.

پیشنهادی باخبر