به گزارش مشرق، پس از یک بن بست طولانی که بیش از یک ماه به طول انجامید، مذاکرات بین نمایندگان دولت موقت سوریه و نمایندگان SDF و اداره خودمختار از سر گرفته شد. این تلاش برای احیای روابط در بحبوحه تاکید متقابل بر کنار گذاشتن گزینههای نظامی و اتخاذ گفتوگو به عنوان تنها ابزار حل و فصل اختلافات، با علاقه مجدد روبهرو شده است.
هیئتی از دمشق به همراه هیئتی از ائتلاف بینالمللی و با هماهنگی نیروهای دموکراتیک سوریه از اردوگاه الهول در حومه شرقی الحسکه بازدید کردند.
این دیدار نشانه تلاش دمشق برای شکستن یخ در روابط بود. هدف از این دیدار ارزیابی شرایط ساکنان اردوگاه و ترغیب مردم سوریه به بازگشت به خانههایشان عنوان شده است. این بخشی از تلاشهای مکرر سوریه برای از بین بردن اردوگاههای آوارگان، به ویژه اردوگاههایی است که خانوادههای داعش را در خود جای دادهاند.
«شیخموس احمد» یکی از مسؤولان در اداره خودمختار کردها که کنترل بخش شمال شرق کشور را بر عهده دارد، گفت پس از نشست میان مقامات محلی، نمایندگان دولت مرکزی در دمشق و هیئت ائتلاف بینالمللی ضد داعش به سرکردگی ایالات متحده، بر سر «یک فرآیند مشترک» برای بازگرداندن خانوادهها از اردوگاه الهول توافق شده است.
به نقل از روسیا الیوم، احمد همچنین گزارشها درباره تحویل مدیریت اردوگاه به دمشق در آینده نزدیک را رد کرد و گفت: «در این زمینه هیچ مذاکرهای با هیئت بازدیدکننده یا دولت دمشق نداشتیم.»
سازمانهای حقوق بشر در طول سالها نسبت به شرایط نامناسب زندگی و شیوع خشونت در داخل اردوگاه هشدار دادهاند که حدود ۳۷ هزار نفر در آن ساکن هستند، عمدتاً شامل همسران و کودکان نظامیان داعش و همچنین طرفداران این گروه هستند. همچنین در این اردوگاه عراقیها و شهروندانی از کشورهای غربی که برای پیوستن به داعش سفر به سوریه و عراق کردهاند، حضور دارند.
در مورد سوریهایی که در اردوگاه هستند، یک فرآیند از چند سال پیش وجود دارد که بر اساس آن، کسانی که مایلند، میتوانند به مناطق خود که تحت کنترل اداره خودمختار کرد قرار دارند، بازگردند و مراکزی برای ادغام مجدد آنها افتتاح شده است. با این حال، تاکنون توافقی بین کردها و دولت دمشق برای بازگرداندن آنها به مناطق تحت کنترل دولت مرکزی صورت نگرفته است.
با این حال، هنوز توافقی با دولت دمشق برای بازگرداندن آنها به مناطق تحت کنترل دولت مرکزی صورت نگرفته است.
این توافق جدید در بحبوحه تلاشها برای تقویت همکاری بین مقامات کرد و رهبران جدید در دمشق، پس از برکناری بشار اسد، رئیسجمهور سابق در یک ضد حمله در دسامبر گذشته، صورت میگیرد.
بر اساس توافقنامهای که در ماه مارس بین «احمد الشرع»، معروف به ابومحمد الجولانی رئیس دولت موقت سوریه و فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها (SDF) مورد حمایت آمریکا امضا شد، نیروهای دموکراتیک سوریه قرار است در نیروهای مسلح دولت جدید ادغام شوند. قرار است تمامی گذرگاههای مرزی با عراق و ترکیه، فرودگاهها و میادین نفتی در شمال شرق نیز تحت کنترل دولت مرکزی قرار گیرند.
همچنین انتظار میرود زندانهایی که حدود ۹۰۰۰ مظنون داعش را در خود نگهداری میکنند، تحت کنترل دولت مرکزی قرار گیرند.
این توافق گام بزرگی در جهت متحد کردن جناحهای پراکندهای بود که سوریه را در جریان شورشها در سال ۲۰۱۱ به دو کشور کوچک تقسیم کردند.
با این حال، اجرای توافق کند بوده است. واشنگتن بر اجرای آن فشار میآورد، به ویژه برای دمشق برای واگذاری کنترل زندانها در شمال شرق سوریه.
رسانههای طرفدار دولت موقت این سفر را مقدمهای برای تحویل گرفتن مدیریت اردوگاهها و زندانها از نیروهای دموکراتیک سوریه، در اجرای توافقنامه ۱۰ مارس بین احمد الشرع و مظلوم عبدی، فرمانده کل نیروهای دموکراتیک سوریه، تبلیغ کردند.
این در حالی است که بند مشخصی در توافقنامه در مورد این موضوع وجود ندارد. این رسانهها همچنین گزارش دادند که با استناد به اعلام وزارت دفاع در مورد مهلت ده روزه برای جناحهای غیروابسته به SDF برای تنظیم امورشان تحویل تمام مناطق تحت کنترل نیروهای SDF، از جمله میادین نفت و گاز و زمینهای حاصلخیز کشاورزی، قریبالوقوع است.
این تحلیل ها وزارت دفاع را بر آن داشت تا توضیح دهد که ضرب الاجل ۱۰ روزه شامل SDF نمیشود که مذاکرات جداگانهای با آن در مورد ادغامشان در نهادهای دولتی در جریان است.
در همین زمینه، منابع آگاه به الاخبار فاش کردند که «هیئت دولتی که شامل نمایندگانی از وزارتخانههای امور خارجه و کشور و همچنین سازمان اطلاعات کل کشور بود، فعالیتهای خود را به بازرسی از وضعیت سوریها در اردوگاه الهول محدود کرد و از هیچ یک از زندانهای اسکان داعشیها بازدید نکرد».
این منابع این دیدار را «اکتشافی و بخشی از تلاش برای آگاهی از واقعیت در شمال شرق سوریه، به منظور تقویت روند مذاکرات» توصیف کردند.
آنها خاطرنشان کردند که موضوع زندانها و اردوگاهها به دلیل حضور عناصر آموزش دیده برای انجام وظایف حفاظت از زندان و اردوگاهها و عدم اطلاعیه رسمی آمریکا برای انتقال این وظایف به دمشق، همچنان یک موضوع آمریکاییها با مشارکت نیروهای SDF است.
این منابع پیشنهاد کردند که «دولت دمشق به عنوان بخشی از تلاشهای داخلی برای مبارزه با داعش و جلوگیری از هرگونه فعالیت جدید توسط هستههای آن در منطقه، احتمالاً آماده مشارکت خود در این مأموریت است».
این منابع اشاره کردند که سناریوی پیشنهادی کنونی انتقال اعضای داعش با ملیت عراقی به همراه خانوادههایشان که در اردوگاهها اقامت دارند به عراق و انتقال سوریهایی که از مناطق تحت کنترل دولت هستند به زندانهای حلب و دمشق است.
آنها افزودند که «اعضای داعش که خارجی هستند یا از مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه هستند، در زندانهای تحت حفاظت نیروهای دموکراتیک سوریه خواهند ماند».