همشهری آنلاین – گروه سیاسی: رهبرمعظمانقلاب در جریان دیدار ۱۹ بهمنماه با جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش علاوهبر تأکید بر اینکه «مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد»، بار دیگر به ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و اتکا به توانمندیهای بومی بهمنظور پشتسر گذاشتن چالشها و تهدیدهای موجود اشاره کردند.
در چنین شرایطی اقدامهای انجام شده ازسوی دولت باهدف مهار افزایش قیمت دلار، که روز سهشنبه با واکنش مثبت دولت نیز همراه شد را میتوان گام ملموسی در مسیر مقابله با مشکلات اقتصادی موجود بهحساب آورد. در شرایطی که طرفهای غربی همچنان بر طبل «تحریم» و «فشارحداکثری» میکوبند، اتکا به راهکارهای مؤثر براساس ظرفیتهای داخلی، اصلیترین گزینه پیشرو برای عبور از بحرانسازیهای غربی است.
از اولویتبخشی روزافزون به موضوع «سیاستهمسایگی» گرفته تا فعالسازی همه ابزارهای موجود در حوزه «دیپلماسی اقتصادی» و همچنین پایکار آوردن همه ظرفیتها برای حمایت از تولید و به حرکت درآوردن کسبوکارها با همت بخشخصوصی، ازجمله گزینههای کارآمد برای دولتمردان است که میتواند راهگشای بسیاری از چالشها، مشکلات و تهدیدهای پیشرو باشد.
دیپلماسی اقتصادی در اولویت باشد
یک عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس در گفتوگو با همشهری آنلاین اظهارکرد: در شرایطی که طی هفتههای اخیر شاهد تهدیدها و لفاظیهای روزافزون ترامپ علیه ایران هستیم، همانگونه که اخیرا رهبرمعظمانقلاب تأکید کردند، باید بیش از گذشته برای فعالسازی ظرفیتهای داخلی همت گماشت و گرهگشایی از مشکلات معیشتی مردم را در اولویت قرار داد.
اسماعیل کوثری با تاکید بر اینکه تجربههای مفید دولتسیزدهم در راستای خنثیسازی تحریمها میتواند چراغراه دولتمردان برای راهگشایی در این عرصه باشد، افزود: یکی از مهمترین راهبردهایی که طی حدود ۳ سال فعالیت دولت شهید رئیسی، شاهد ثمردهی آن بودیم، اولویتبخشی به «سیاست همسایگی» و بهرهگیری مناسب از ظرفیتهای موجود در توسعه مناسبات تجاری - اقتصادی با همسایگانمان بود.
وی با بیان اینکه وجود ۱۵ کشور در همسایگی ایران، از ظرفیتهای موجود برای عبور از سد مشکلات تحریمی «غربساخته» است، عنوان کرد: دولت سیزدهم بهخوبی نشان داد با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در توسعه مناسبات همسایگی، میتوان بسیاری از نیازهای کشور را رفع کرد.
استفاده حداکثری از ارزهای ملی
این عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس ادامه داد: یکی از اصلیترین نکاتی که در این حوزه باید مدنظر تصمیمسازان و دولتمردان قرار داشته باشد، سوق دادن مناسبات این حوزه بهسوی استفاده حداکثری از ارزهای ملی و کاهش حداکثری وابستگی به دلار است.
کوثری با تاکید بر اینکه چنانچه با همگرایی روزافزون با کشورهای همسایه، بتوانیم بندهای وابستگی به دلار را قطع کنیم، میتوانیم گامهای قدرتمندی در مسیر خنثیسازی تحریمها برداریم، عنوان کرد: «دلارزدایی» رویکردی راهبردی است که گام نخست آن را باید در چارچوب مناسبات همسایگی برداشت. کاهش هرچه بیشتر وابستگی اقتصاد کشور به دلار، زمینهساز کاهش نوسانات و التهابات ارزی و در نتیجه بهبود معیشت مردم است.
وی تصریحکرد: نکته دیگر، بهکارگیری سرمایههای موجود در کشور در مسیر رونق تولید است. رفع نیازهای کشور با محصولات باکیفیت از یکسو و رونقبخشی به صادرات ازسوی دیگر، گرهگشای بسیاری از مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود در کشور خواهد بود.
کوثری همچنین با تاکید بر اینکه دولت و مجلس با همگرایی روزافزون، باید گامهای ملموسی برای کاهش مشکلات معیشتی جامعه بردارند، اضافهکرد: یکی از این گامها، اختصاص یافتن کمکهای معیشتی به چند دهک پایین درآمدی کشور بهمناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان و همچنین عید نوروز است؛ اقدام و رویکردی که همچنان باید ادامه یابد.