اگر دنبال کتابی هستید که میخکوبتان کند و نتوانید آن را زمین بگذارید، حتماً باید کتاب دختر استالین را مطالعه کنید. این کتاب بر اساس واقعیت نوشته شده و زندگینامه سوتلانا علیلویوا، دختر محبوب استالین را روایت میکند. این کتاب فقط زندگینامهای جذاب نیست، بلکه از خلال زندگی سوتلانا، شما را با واقعیت زندگی در دوره آشنا میکند. اگر میخواهید درباره کتاب دختر استالین بیشتر بدانید و ببینید که آیا ارزش مطالعه دارد یا نه، حتماً این مطلب را تا انتها دنبال کنید. این کتاب شما را با یکی از افراد خودشیفته معروف تاریخ آشنا میکند.
شناسنامه کتاب
نویسنده: رزماری سالیوان
مترجم (پیشنهاد کاربران): بیژن اشتری
ناشر: ثالث
تعداد صفحات: ۱۱۱۴
خلاصه کتاب دختر استالین
دختر استالین، همانطور که از نام آن پیداست، روایتگر زندگی سوتلانا علیلویوا (فرزند محبوب جوزف استالین) است. نویسنده کتاب، رزماری سالیوان، طی ۵ سال مصاحبه با خویشاوندان و نزدیکان سوتلانا، بررسی نامههای او به افراد مختلف، بررسی اسناد محرمانه آرشیوهای سیا، کا گ ب و موارد دیگر این کتاب را نوشت. کتاب او هم بهخوبی ما را با زندگی سوتلانا آشنا میکند و هم تصویری روشن از زندگی در اتحاد جماهیر شوروی زیر سلطه دیکتاتوری استالین، یکی از چند شخصیتی های معروف جهان ، ترسیم میکند.
مسکو حالا بهتر بهنظر میرسد، اما در بعضی جاها مثل زنی است که برای پوشاندن خرابیهای صورتش پودر زده و فقط کافی است باران ببارد تا خرابیها دوباره آشکار شود. آدم آرزو میکند ای کاش این کمبودها روزی از زندگی ما رخت ببندد و برود، تا مردم حس خوبی پیدا کنند و بهتر کار کنند.»
شاید در اولین مواجهه، تصور کنید که سوتلانا پرنسسی است که در ناز و نعمت در کاخهای کرملین زندگی میکرده و از جنایتهای پدرش بیخبر بوده است. اما کتاب دختر استالین این تصورات را کامل بههم میریزد. شما خیلی زود متوجه میشوید که سیاستهای سختگیرانه استالین حتی گریبانگیر دخترش نیز شده است.
«شاید ما مرتکب هیچ عمل بدی نشده باشیم، حداقل در نگاه نخست. اما چیز بد آن است که ما به آن جنایتهای شنیع و باور نکردنی دوره استالین عادت کرده بودیم؛ جنایتهایی که یک جورهایی بهتدریج به نوعی هنجار تبدیل شدهبودند، بهطوری که تقریبا عادی و معمولی بهنظر میرسیدند.»
فرار از سایت استالین دیکتاتور
سوتلانا بهحدی از زندگی زیر پرچم نام پدرش ناراحت بود که نام خانوادگیاش را به نام خانوادگی مادرش (علیلویوا) تغییر داد و در ۴ کتابی که در طول زندگیاش منتشر کرد، از بسیاری از جنایتهای پدرش و اتحاد جماهیر شوروی پرده برداشت. سوتلانا حتی پس از مرگ پدرش نیز از سختیهای دختر استالین بودن نجات پیدا نکرد؛ سران شوروی طوری با او برخورد میکردند که گویی شیئی متعلق به دولت است.
«چیز بسیار وحشتناکی که کشور در دهه سی و دهه چهل تجربه کرد این است که موقعی که آنها (رژیم) دستگیری گسترده مردم را در همه جا آغاز کردند، مردم یواشیواش به این پدیده عادت کردند و حتی آن را امری طبیعی تلقی کردند. نکته وحشتناک همین است! همه به این باور رسیده بودند که این دستگیریها کاری ضروری است که باید انجام شود.»
او پس از دو ازدواج ناموفق در دهه ۳۰ زندگی خود با مردی هندی به نام براجش سینگ آشنا شد و توانست آرامشی را که تا آن لحظه از او دریغ شده بود در کنارش تجربه کند. اما سینگ خیلی زود او را ترک کرد و سوتلانا باز تنها ماند. او در سال ۱۹۶۷ برای تحقق وصیت براجش سینگ و ریختن خاکستر جسد او به رود گنگ، راهی هند شد. او طی این سفر به سفارت آمریکا در هند مراجعه کرده و درخواست پناهندگی کرد تا فصلی تازه در زندگیاش رقم بخورد.
آیا این کتاب برای شما است؟
اگر از مطالعه کتابهایی با داستانهای واقعی لذت میبرید و عاشق خواندن زندگینامه هستید، بدون شک دختر استالین بینهایت جذاب و لذتبخش خواهد بود. بهعلاوه، این کتاب را به آن دسته از افرادی که از مطالعه کتابهایی با تهمایه تاریخی و سیاسی علاقه دارند، پیشنهاد میکنیم. همچنین، اگر میخواهید درباره اتحاد جماهیر شوروری بیشتر بدانید، دختر استالین منبع بسیار خوبی برایتان است.
درباره نویسنده کتاب
رزماری سالیوان، شاعر و زندگینامه نویس کانادایی است که مهارت خارقالعادهای در خلق زندگینامه دارد. ما گوشهای از این خلاقیت را در کتاب دختر استالین شاهد هستیم. او در سال ۱۹۴۷ بهدنیا آمد و اندکی پس از اخذ مدرک دکتری، به فرانسه رفت و در دو دانشگاه دیژون و بوردو به تدریس مشغول شد.
او دوباره در سال ۱۹۷۷ مجدداً به کانادا برگشت و به تدرس در دانشگاه تورنتو مشغول شد. علاوهبر دختر استالین، او کتاب دیگری بهنام ویلا اربل را نوشت و در این کتاب نیز داستان واقعی را به تصویر کشید.
«رژیم و نظریه پردازانش از خیلی قبل به ملت وعده داده بودند که عاقبت دوره وفور نعمتهای سوسیالیستی از راه خواهد رسید. حالا که جنگ تمام شده بود موقع عمل کردن به این قول فرا رسیده بود. اما رژیم شوروی، به جای این کار، تصمیم گرفت موج سرکوب تازهای را آغاز کند.»
دختر استالین، روایتی درخشان از زندگی واقعی در شوروی
سوتلانا علیلویوا، دختر محبوب استالین بود که تا آخرین لحظه زندیاش از نعمت دختر استالین بودن محروم نشد. کتاب دختر استالین، بهروشنی شرح زندگی و سختیهای وی طی زندگی در شوروی را به تصویر میکشد. در نهایت نیز به چالشهای زندگی او در اروپا و آمریکا بهعنوان یک پناهنده میپردازد. برای آشنایی با داستان زندگی پرفرازونشیب سوتلانا، حتماً کتاب دختر استالین را در برنامه مطالعاتی خود قرار دهید.
برای آشنایی بیشتر با حکومت اتحاد جماهیر شوروری و دیکتاتوریهای استالین، چه کتابی را به ما معرفی میکنید؟