اقتصاد از مسیر مالیات جان می‌گیرد

اقتصاد از مسیر مالیات جان می‌گیرد

یک دهه پیش، یکی از آرزوهای اقتصاد ایران تأمین هزینه‌های کشور از طریق مالیات بود.موضوعی که در اسناد بالادستی هم به آن اشاره شده بود اما دولت‌های مختلف خیلی به آن توجه نمی‌کردند. دلیل اصلی این موضوع هم درآمد شیرین فروش نفت خام بود. درآمدی که به‌راحتی در اختیار دولت قرار می‌گرفت تا هزینه‌هایش پوشش داده شود.
یک دهه پیش، یکی از آرزوهای اقتصاد ایران تأمین هزینه‌های کشور از طریق مالیات بود.موضوعی که در اسناد بالادستی هم به آن اشاره شده بود اما دولت‌های مختلف خیلی به آن توجه نمی‌کردند. دلیل اصلی این موضوع هم درآمد شیرین فروش نفت خام بود. درآمدی که به‌راحتی در اختیار دولت قرار می‌گرفت تا هزینه‌هایش پوشش داده شود.
 
در اوایل دولت یازدهم وابستگی بودجه به نفت به دلیل تحریم‌ها تا ۲۵درصد کاهش یافت اما این وابستگی با رفع تحریم‌ها و اجرای برجام به بیش از ۴۵ درصد رسید. در‌حالی‌که انتظار می‌رفت با افزایش درآمدهای نفتی وابستگی کاهش یابد اما مسیر دیگری طی شد. در سال ۹۷ با خروج آمریکا از برجام تحریم‌ها دوباره بازگشت و اقتصاد ایران دوباره آسیب دید. به این دلیل که وابستگی بودجه به نفت در سطح بالایی قرار داشت و کسری بودجه مهمان دائمی اقتصاد ایران شد.با روی کار‌آمدن دولت سیزدهم حکمرانی اقتصادی تغییر اساسی پیدا کرد. در سال ۱۴۰۰ رویکرد افزایش درآمدهای مالیاتی به‌کار گرفته شد. در سال ۱۴۰۱ سیاست‌های کاهش وابستگی به درآمد نفتی اجرا شد و اوایل سال ۱۴۰۲ نیز حساب‌های شخصی از تجاری تفکیک شد. با این روش بسیاری از افرادی که صاحب کسب‌و‌کار  و درآمد بودند و مالیاتی پرداخت نمی‌کردند، مشمول پرداخت مالیات شدند. همچنین رصد حساب‌های بانکی توسط بانک مرکزی در راستای اجرای حکمرانی ریال باعث شد حکمرانی اقتصادی نیز در مسیر دیگری حرکت کند.دیروز همایش ملی سامانه مؤدیان و صورتحساب الکترونیکی در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد. 
دکتر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور گفت: امروز دغدغه اصلی دولت و حاکمیت معیشت مردم است و چاره‌ای نداریم جز این‌که با استفاده از داده و اطلاعات و مدیریت درست آن، که بخش مهمی از آن در سازمان امور مالیاتی متمرکز است، مشکلات را حل کنیم. 
پزشکیان با تاکید بر این‌که کارهای خوبی در حوزه مالیات انجام شده است اما همچنان راه درازی برای طی‌کردن وجود دارد، گفت: هنگامی که نماینده مجلس بودم، تصمیم گرفتیم برای مقابله با رانت و فساد و رشوه، قانون بنویسیم اما وقتی پیگیری کردیم، دیدیم که پیش از آن قانون لازم نوشته شده اما اجرا نمی‌شود. 
رئیس‌جمهور ادامه داد: طبق ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتی، باید هر فردی به‌عنوان یک مؤدی مالیاتی به حساب بیاید، البته برخی از نظر درآمد و پرداخت مالیات صفر محاسبه می‌شوند. براساس این قانون اعتبار هر‌فرد از نظر مالیاتی محاسبه می‌شود و سقف درآمد و مالیات هر‌کس مشخص می‌شود. 
پزشکیان با تاکید بر این‌که شفافیت چرخش داده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، اظهار داشت: اطلاعات و داده، قدرت است و اگر بتوانیم آنرا در اختیار داشته باشیم، می‌توانیم به‌درستی نظارت کنیم و دیگر بی‌عدالتی شکل نمی‌گیرد. وظیفه حاکمیت این است که به‌ هر کسی که نیاز دارد کمک کند، الان هم به پولدار یارانه می‌دهیم و هم به فقیر؛ به پولدارها بیشتر از فقرا و حاشیه‌نشین‌ها یارانه می‌رسد؛ آیا این درست است؟
   
مالیات، بهترین ابزار تامین مالی دولت
عبدالناصرهمتی،وزیراموراقتصادی ودارایی درهمایش ملی سامانه مؤدیان وصورتحساب الکترونیکی‌بابیان این‌که برای‌حل بحران‌های اقتصادی نیازمند تصمیمات درست هستیم و در اصلاح حکمرانی اقتصادی و اخذ تصمیمات درست نیازمند داده هستیم، گفت: تمام کشورها بر این باورند که مالیات بهترین ابزار تأمین مالی دولت‌ها است.وی افزود: عدالت مالیاتی، اعتماد‌به دولت در هزینه‌کرد مالیات‌ها، سهل‌الوصول‌بودن مالیات و رعایت اصل هزینه و فایده، چهار اصل یک نظام مالیاتی مطلوب است. رعایت این اصول، تمکین مالیاتی و کاهش فرارهای مالیاتی در وزارت اقتصاد دنبال شده است. 
سید‌فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: امروزهیچ توجیهی برای عدم همکاری برای اجرای این سامانه از سوی هیچ نهادی اعم ازدولتی وحاکمیتی وجودندارد وهردستگاهی که کار اقتصادی می‌کند باید اطلاعات آن دراختیار سازمان امورمالیاتی باشد. 
   
تامین ۷۳ درصد از هزینه‌های جاری از محل مالیات
سیدمحمدهادی سبحانیان،رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشوردراین همایش اظهارداشت:امروز نظام مالیاتی کشورمثل سایر کشورهای دنیا وظیفه سنگین تأمین درآمدهای پایدار و غیرتورمی دولت را بر‌عهده دارد، بر همین اساس در سنوات جاری در این مسیر گام‌های بلندی برداشته شده است. 
سبحانیان گفت: نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در سال۱۴۰۲به عدد۷.۷درصد رسیده است در‌حالی‌که این نسبت در سال ۱۴۰۰ برابر با ۷.۵درصد بود. 
وی افزود: نسبت مالیات به منابع عمومی در سال ۱۴۰۲ به رقمی بیش از ۵۰ درصد رسید در حالیکه این رقم در سال ۱۴۰۰ زیر ۳۰ درصد بود. همچنین نسبت مالیات به هزینه‌های جاری در سال ۱۴۰۰، حدود ۴۰ درصد بود که این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۷۳ درصد رسیده است. 
رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان این‌که رشد درآمدهای مالیاتی در ۱۱ ماهه سال جاری به ۵۷ درصد رسیده است، بیان داشت: سال گذشته میزان واریزی به شهرداری‌ها و دهیاری‌های سراسر کشور ۱۱۶ همت بود که این مبلغ در ده‌ماهه سال جاری به ۱۲۰ همت رسیده است. 
رئیس کل سازمان امور مالیاتی با اشاره به نقش مالیات در واریز عوارض وزارت کشور گفت: سال ۱۴۰۰ مبلغ ۲۴ هزار میلیارد تومان عوارض به وزارت کشور پرداخت کردیم که در حال حاضر این عدد به ۴۱ همت رسیده است. وی تصریح کرد: در حال حاضر در حال‌ گذار از نظام سنتی و حرکت به سمت مالیات‌ستانی هوشمند و داده‌محور با اجرای مؤثر ماده (۱۶۹) مکرر قانون مالیات‌های مستقیم هستیم. 

پیشنهادی باخبر