سرویس اقتصاد مشرق _ محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران دست به دفاع جانانهای از نظام اسلامی و دستاوردهای انقلاب اسلامی برای مردم ایران زده است.
او در این صحبتها به پیشرفتهای بزرگ نظام اسلامی در عرصههای مختلف، اشارههای مستند و غیر قابل انکاری میکند که در صورت ادامه رژیم پهلوی هرگز ممکن نبودند و در چارچوب توسعه ذاتی حکومتها هم قابل تحقق نیستند.
باهنر گفته است: جامعه ایران حدود ۱۳۰۰ سال سابقه تدین داشت و مخالفت پهلوی با اعتقادات دینی مردم، باعث ایجاد واگرایی بین مردم و حکومت شده بود که روزبهروز هم افزایش مییافت و در طی سالها هم مردم مبارزاتی را در این خصوص انجام دادند که ابتر ماند؛ از جمله در دوره پهلوی اول که اجبار به کشف حجاب مطرح شد و مردم دست به اقداماتی در مقابل حکومت زدند. در سال ۱۳۵۰ نیز یکی از نقاط اوج اقدامات ضدفرهنگی پهلوی رقم خورد و حکومت اقدام به تغییر تاریخ از شمسی به شاهنشاهی کرد. تمام این موارد روی هم جمع و باعث قیام مردم علیه پهلوی شد. امام(ره) نیز یک چهره کاریزما و استثنائی بود که به سرعت توانست اعتماد مردم را جلب کند و طومار ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی را در هم بپیچید.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اکنون حدود ۹۰ درصد از شهروندان –امروز- کشور کسانی هستند که انقلاب و امام(ره) را درک نکردهاند، بیان داشت: همه این شهروندان به صورت طبیعی این سوال را دارند که مگر انقلاب برای ما چه کرده است که اگر شاه بود نمیتوانست انجام دهد. اگر ما این گونه به این سوال پاسخ دهیم که جمهوری اسلامی برای کشور دانشگاه، راه، بندر و... ساخته است، مردم میگویند همه دنیا در طی این ۴۰ سال پیشرفت کرده و شما هم پیشرفت کردهاید، شما چه کردهاید که بقیه نکردهاند؟
باهنر میافزاید: در سال ۵۷ ما به استناد گزارشهای سازمان ملل، یونسکو و... در بسیاری از شاخصها مانند توسعه استانی که خود تجمیعشده معیارهای سطح آموزش، بهداشت، رفاه و... است، در بین ۲۰۰ کشور رتبه حدودا ۱۵۰ را داشتیم، اما اکنون رتبهمان به زیر ۲۰ رسیده است. یعنی در آن زمان ۲۰۰ دوچرخهسوار در حال مسابقه با یکدیگر بودند و انقلاب یکی از این دوچرخهسواران را پیاده کرده و خودش سوار شده و شروع کرده به رکاب زدن و دوچرخه را از جایگاه ۱۵۰ام رسانده به جایگاه بیستم. یعنی این نظام از ۱۳۰ کشور دیگر سریعتر حرکت کرده است.
وی با اشاره به پیشرفت کشور در فناوریهای نوین، بیان کرد: تا پیش از انقلاب ما حتی چراغ نفتی را وارد میکردیم و خودمان نمیتوانستیم، بسازیم. اما اکنون در فناوری هستهای، نانو، هوافضا و... جزو ۱۰ کشور نخست هستیم. تمام این پیشرفتها در شرایطی رخ داده که ما درگیر ۸ سال جنگ نابرابر بودیم و ۷، ۸ استان ما شخم خورده بود. حتی زمانی که صدام به ما حمله کرد، عمده کشورها پشت سر عراق بودند. یعنی صدام میگ روسی، سوپر اتاندارد فرانسوی، تانک چیفتن انگلیسی، بمبهای شیمیایی آلمانی و آواکس آمریکایی داشت و کشورهای عربی نیز در کنار عراق بودند. در مقابل ما که در سالهای ابتدایی انقلاب بودیم نه تجربهای داشتیم و نه کشوری پشت سر ما قرار داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه طبق اعلام سازمان ملل، در زمان جنگ تحمیلی هزار میلیارد دلار به زیربناهای ایران خسارت وارد شد، عنوان کرد: در تمام ۲۰۰ سال قبل از انقلاب و ادواری که حکومتمان تحت سلطه آمریکا و انگلیس بود، هر زمانی که با یکی از همسایگانمان درگیر میشدیم، یک بخش بزرگی از خاک کشور را از دست میدادیم. حتی پهلوی دوم نیز بحرین را داد رفت. دفاع مقدس تنها جنگی بود که یک طرف همه دنیا قرار داشتند و یک طرف ما دستخالی بودیم، اما در پایان این ۸ سال ما یک وجب از خاک کشور را ندادیم. بعد هم که دوره سازندگی آغاز شد. خداوند به درجات مرحوم هاشمی رفسنجانی بیفزاید. در نتیجه دوره سازندگی که ایشان به راه انداخت، ما ظرف ۱۰ سال تمام خرابیهای ناشی از جنگ را بازسازی کردیم. در حالی که به عنوان مثال جنگ ویتنام ۷۰ سال قبل تمام شده، اما هنوز نتوانستهاند آثار جنگ را بازسازی کنند.
باهنر با اشاره به توسعه روستاها در جمهوری اسلامی، اظهار کرد: اول انقلاب ۷۰ درصد جمعیت کشور ما روستانشین و مابقی شهرنشین بودند و ما روستاهایی با هزار خانوار هم داشتیم. در سال ۶۱ که من نماینده بودم، وقتی به روستاها سرمیزدم، برخی روستاها با هزار خانوار جمعیت از من درخواست برق، شیر آب و شنریزی جادهها را داشتند. اکنون اما ما در کشور هیچ روستایی با بیش از ۱۰ خانوار نداریم که بدون برق و گاز باشد. یعنی علاوه بر سازندگی آن هزار میلیارد دلار خسارت، این پیشرفتها هم در کشور رقم خورد.
وی با اشاره به پیشرفتهای نظامی کشور در دوران جمهوری اسلامی نیز بیان کرد: ما از زمان جنگ تاکنون، تقریبا در تمام تسلیحات تحریم کامل بودهایم، اما با این وجود به سطحی رسیدهایم که بسیاری از کشورها برای خرید موشک و پهپاد از ما صف کشیدهاند. به تعبیر رهبری، اگر آمریکا و رژیم صهیونیستی به ما حمله نمیکنند، به این دلیل نیست که نمیخواهند. آنها هر لحظه به این نتیجه برسند که میتوانند با حمله نظامی ایران را ساقط کنند، بلافاصله این کار را انجام خواهند داد. پس اگر حمله نمیکنند به این دلیل است که میدانند نمیتوانند. اگرچه هر گونه جنگ احتمالی هزینههای زیادی را برای ما در پی دارد، اما هزینههای که ما به آنان تحمیل میکنیم بسیار بیشتر است.
این نماینده ادوار مجلس با بیان اینکه همچنین اصل استقلال نیز کاملا در نظام ما محقق شده است، افزود: امروز حتی کینهتوزترین دشمنان ما نمیتوانند ادعا کنند که ایران وابسته به کشوری دیگر است. اگرچه بسیاری مدعیاند رابطه ایران مثلا با روسیه از چهارچوب استقلال خارج است، اما این حرف ابدا درست نیست. ما با چین و روسیه صرفا رابطه اقتصادی داریم. استقلال ما وقتی خدشهدار میشود که دولت ما تحت تاثیر یک حکومت خارجی شکل بگیرد، در حالیکه اکنون هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند که میتواند بر مراکز قدرت ما تاثیر بگذارد. بنابراین استقلال سیاسی ما کاملا محقق شده است. به علاوه ما در بعد علمی نیز کاملا استقلال داریم و در این شرایط تحریمی، عمده نیازهایمان را خودمان تامین میکنیم. [۱]
*این دفاع جانانه از انقلاب اسلامی در حالی است که طی سالهای اخیر کمتر شاهد طرح چنین مبانی پرمغزی برای دفاع از کارنامه انقلاب و نظام اسلامی بودهایم. و نه تنها نبودهایم بلکه حتی دیدهایم مثلا یکی از مسئولان، چند سال قبل در یکی از برنامههای مربوط به دهه فجر در صدا و سیما حاضر شد و در زمان دلار ۱۰ هزار تومانی و تورم تکرقمی به غلط از گسترش فقر در ایران حرف زد!
در اینجا ارائه یک پیوست مهم در بحث دفاع مستند از دستاوردها و کارنامه نظام اسلامی نیز ضروری مینماید و آن "ارتباط مشکلات اقتصادی با پیشرفتهای کشور" است.
ایران امروز، ۴۶ سال پس از انقلاب در کنار تمام پیشرفتهای خود اما با گرانی بیقاعده، تلاطم قیمتها، معضل مسکن و چند مسئله دیگر اقتصادی مواجه است. این مشکلات چطور با آن پیشرفتها قابل توضیح میشوند!؟
پاسخ آن است که اولا مشکلات اقتصادی در تمام کشورها و حکومتها وجود دارد و هیچ اقتصادی و هیچ حکومتی نیست که ادعا کند تمام مشکلات اقتصادی خویش را رفع کرده است.
مسئله دیگر ماجرای بنبستها، بحرانها و راهحلها در مشکلات اقتصادی است. یک اقتصاد پیشرفته و قوی، اقتصادی است که اگرچه دچار مشکلاتی هست اما با بنبست و بحران مواجه نیست. به این معنی که راه حلها وجود دارند و میتوان به آنها دست یازید.
باید دقت کرد و باید توضیح داد که ما مردم ایران همین گزاره ساده را در دوران ستمشاهی نداشتیم!
یعنی اگر مشکلی اقتصادی در ایران وجود داشت؛ این مشکل بدون نظر مساعد آمریکا قابل حل نبود. (از اینجا ارتباط استقلال با مشکلات اقتصادی نیز اثبات میشود) و همین بود که فقر در دوران ستمشاهی به باور نسلی فقرا تبدیل شده بود و یک خانواده فقیر در تقدیر خود نمیدید که بتواند در روزگاری خیلی زود متمکن شود و یا از امکانات پیشرفت بهرهمند شود.
گزاره جالب بعدی که منظره جدیدی از ماهیت بزرگی یا کوچکی مشکلات اقتصادی به ما میدهد؛ نگاه به ارتباط پیشرفتهای کشور با مشکلات اقتصادی است.
مثلا یک فرمول جالب وجود دارد و آن ارتباط پیشرفت نظامی یک کشور با قدرت اقتصادی آن است. پژوهشگران عرصه حکمرانی معتقدند فقط کشورهایی میتوانند در عرصه نظامی پیشرفت کنند که از یک اقتصاد قوی و درونزا برخوردار باشند.
این گزاره درباره ایران اسلامی هم وجود دارد. ما در دوران پهلوی از نظر نظامی و دفاعی بسیار ضعیف، وابسته بودیم و هیچ حرفی برای گفتن نداشتیم. که این جدای از سرسپردگی و وابستگی رژیم ستمشاهی اثر وضعی یک اقتصاد ضعیف و بیرمق بود.
اما امروز با عنایت به پیشرفتهای شگرف نظامی ایران در ابعاد مختلف میتوان رأی داد که ایران بر خلاف زمان پهلوی از یک اقتصاد قوی برخوردار شده است. (نگاهی به تحریمهای ایران میتواند اثر این پیشرفت را در ذهن پژوهندگان ملموستر کند)
لکن همانطور که اشاره شد یک اقتصاد قوی به معنی اقتصاد بیمشکل نیست. بلکه آن اقتصادی قوی است که راه حل مشکلاتش اولا ساده و ثانیا در دسترس است.
روایت جالب دیگر برای اثبات قوت اقتصادی ایران "کاستن از اثر تحریمها" است. ایران اسلامی اگرچه از روز نخست انقلاب تحت شدیدترین تحریمهای آمریکا و متحدانش قرار گرفت لکن از سال ۷۵ و در قالب قانون تحریمی داماتو با صورت رسمی تحریمها نیز مواجه شد. تحریمهایی که قرار بود ایران را فلج کنند.
اما ایران اسلامی فلج نشد!
و نه تنها فلج نشد بلکه به پیشرفتهای علمی، فناورانه، تولیدی، اجتماعی و اقتصادی خود ادامه داد و حتی توانست از متحدان خود نیز به دفاع اقتصادی و امنیتی بپردازد.
(کارشناسان معتقدند ایران اسلامی توانسته اثر تحریمها را به کمتر از ۲۰ درصد برساند)
در اینجا باید به یک سوال جالب و درست هم پاسخ داد و آن اینکه همین مشکلات سادهی اقتصاد ایران از قبیل گرانی بیقاعده و... چرا بروز میکنند!؟
این سؤال درست پاسخهای زیادی دارد که از جمله آنها به عدم اعتقاد برخی مسئولان دولتی به نظارت بر بازار، اجرا نشدن تعدادی از قوانین اقتصادی مهم، بروز پدیده بیدولتی در بازار ایران، بر زمین ماندن راهکارهای مقابله با تأثیر مقولات روانی در اقتصاد، عدم پیروی برخی رفتارهای شخصی شهروندان با منافع عمومی، انزوای نخبگان عرصه حکمرانی و... اشاره کرد.
راه رفع این مقولات را هم باید در دو گزاره "رأی خوب مردم" و "استفاده از نخبگان عرصه حکمرانی" جستجو کرد.
درباره این دو گزاره حرفها و تأملات زیادی لازم است...
***
۱_https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-۱۶۵۸۵۳۹