همشهری آنلاین - گروه سیاسی: خبرگزاری بلومبرگ آمریکا در گزارشی مدعی شد ایران پشت پرده حملات به اسرائیلیهای کشورهای حوزه اسکاندیناوی از جمله سوئد و نروژ هستند.
در مقدمه این گزارش آمده است «پسر ۱۵ سالهای در بیرون استکهلم سوار تاکسی میشود و سلاح پر خود را پنهان میکند و قصد دارد آن را به سفارت اسرائیل ببرد. یک نوجوان ۱۳ ساله در گوتنبرگ در حال شلیک به سمت شرکت نظامی اسرائیلی البیت دستگیر میشود. در همین شرکت یک جوان ۱۶ ساله برای جاسازی مواد منفجره دستساز در خارج از ورودی اصلی شرکت تلاش میکند.»
این رسانه در ادامه مدعی میشود «محققان میگویند که هر ۳ حمله امسال بخشی از روند جدیدی است که در آن بازیگران وابسته به ایران، تبهکاران محلی، از جمله نوجوانان را برای حمله به اهداف یهودی و اسرائیلی در اروپا استخدام میکنند. نمایندگی ایران در سازمان ملل به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد.»
پاییز امسال، سرویسهای امنیتی سوئد و نروژ نسبت به عملیاتهای مورد حمایت ایران هشدار دادند و در ماه اکتبر (مهرماه) نروژ بهطور موقت سطح هشدار ترور خود را از متوسط به بالا افزایش داد، پلیس خود را تجهیز کرد و کنترلهایی را در مرز با همسایه اسکاندیناوی خود برقرار کرد.
در ایرانهراسی جدید غربیها، کشورهای حوزه اسکاندیناوی اولویت یافتهاند. در بخش دیگری از این گزارش آمده است: در ماه مه در بروکسل، سرویسهای امنیتی کودکان ۱۴ ساله را پیدا کردند که حمله به سفارت اسرائیل را سازماندهی میکردند. امآی۵ (سرویس امنیت داخلی انگلیس) نیز نسبت به افزایش حملات مرتبط با ایران هشدار داده است. اما کشورهای شمال اروپا آسیبپذیرتر هستند. آنها بهطور سنتی جوامع باز با حداقل پلیس و اعتماد بالا بودهاند. اما اکنون باندهای جنایتکار بینالمللی در میان جوامع فقیرتر و اغلب تحت سلطه مهاجران ریشه دواندهاند. به گفته مقامات، خشم برخی گروهها از غیرنظامیان کشته شده توسط ارتش اسرائیل در غزه و لبنان، یافتن نیرو را آسانتر کرده است.
بلومبرگ به نقل از پیتر نسر، محقق تروریسم در موسسه تحقیقات دفاعی نروژ درباره نحوه سازماندهی حملات مدعی میشود که افرادی از طرف ایران در پلتفرمهایی مانند تلگرام، تیکتاک یا واتساپ با مزدوران احتمالی ارتباط برقرار میکنند. نسر میگوید که قیمت ها از حدود هزار و ۵۰۰یورو (هزار و ۵۶۰ دلار) برای هر قتل شروع میشود. به گفته یکی از افرادی که تجارت غیرقانونی را ردیابی کرده است، یک حمله با بمب بنزینی ممکن است ۱۲۰ یورو هزینه داشته باشد.
خشم از کشتار در غزه
بخشهای دیگری از این گزارش را میخوانید:
به گفته یک مقام ارشد اروپایی که این موضوع را دنبال میکند، از بین بردن شبکهای که تقریبا نیمقرن سیاست منطقهای ایران را تعریف میکند، خطر حملات مورد حمایت ایران در اروپا را کاهش نداده است.
در حالی که برخی از جوانان به دلیل ناامیدی از آنچه به عنوان جنگ وحشیانه اسرائیل در غزه میدانند، انگیزه دارند، برخی دیگر صرفا توسط پول هدایت میشوند و گاهی اوقات مجرمان جوان نمیدانند برای چه چیزی ثبتنام میکنند. اگر آنها کمتر از ۱۵ سال داشته باشند، نمیتوان آنها را در سوئد یا نروژ تحت پیگرد قانونی قرار داد.
سرویس امنیتی سوئد در بیانیهای در اوایل سال جاری گفت: مواردی وجود دارد که افراد نیابتی نمیدانند یا نمیدانند که از طرف یک قدرت خارجی عمل میکنند.
بر اساس گزارشهای پلیس، پسری که در ماه مه اسرائیلیها را در استکهلم هدف قرار داد، وقتی تاکسی گرفت، نمی دانست سفارت کجاست. وقتی راننده پرسید کجا میروند مجبور شد با شخص دیگری تماس بگیرد تا آدرس را بپرسد. پلیس حرکات او را تعقیب کرده بود و قبل از رسیدن به مقصد، خودرو را متوقف کرد.
در اول اکتبر، پلیس سوئد پس از گزارش تیراندازی به همان ساختمان سفارتی وارد عمل شد، اما برای دستگیری عامل آن خیلی دیر رسید. گزارشهای پلیس، مظنون را سوار قطاری به سمت جنوب کپنهاگ ثبت کرد که در اواخر همان شب توسط ۲ انفجار مهیب در نزدیکی هیات اسرائیلی در پایتخت دانمارک به لرزه در آمد. مقامات امنیتی گفتند که معتقدند این مرد نیز توسط ایران استخدام شده است.
نوجوان ۱۶ ساله ای که در ماه مه امسال به البیت حمله کرد، از دو قمقمه مملو از مواد منفجره برای حمله به این شرکت دفاعی اسرائیلی استفاده کرد و به همراه یک همدست ۲۳ ساله متهم شد. در حالی که تحقیقات نتوانست فاش کند که چهکسی به آنها دستور داده یا به آنها پول منتقل کرده است. دادستان پرونده گفت که به نظر واضح است که آنها از طرف شخص دیگری عمل میکردند.
بیش از ۱.۵ میلیون نفر از سال ۱۹۸۰ به این کشور نقل مکان کردهاند و در حال حاضر حدود ۲۰درصد از جمعیت در خارج از کشور متولد شدهاند.
در یک نظرسنجی، ۴۰درصد از مهاجران گفتند که احساس نمیکنند در جامعه سوئد ادغام شدهاند. روند رو به تحلیل دولت رفاه و نرخ بسیار بالاتر فقر در محلههای مهاجران، بهطور فزایندهای استخدام باندهای تبهکار و بازیگران متخاصم مانند ایران را آسان میکند.
اکنون نگرانیهایی در نروژ وجود دارد که این مشکلات در سراسر مرزهای باز هزار مایلی (هزار و ۶۰۰ کیلومتری) که ۲ کشور را از هم جدا می کند، گسترش یافته است. هشدارها در مورد شرایط سوئد در گفتوگوهای سیاسی در اسلو معمولی شده است، جایی که مقامات نظارهگر الگوهای مشابهی هستند که در سوئد و دانمارک وجود داشته است.
نروژ در کمتر از یک سال آینده با انتخابات روبروست. یوناس گار استور، نخستوزیر سوسیال دموکرات، رسیدگی به جرایم جوانان را در اولویت قرار داده است و وعده رسیدگی سختگیرانهتر به جدیترین تخلفات را داده است. حزب راست افراطی و اپوزیسیون پیشرفت، که در نظرسنجیها پیشتاز است، میخواهد فراتر رفته و با پیروی از رویکرد سوئدی، امکان حبس کردن نوجوانان ۱۵ ساله را فراهم کند.