مقدمه
زایمان القایی چیه؟ دلایل استفاده از زایمان القایی کدومند؟ آیا تو مراحل زایمان طبیعی از شیوههای زایمان القایی استفاده میکنن؟ با استفاده از زایمان القایی و روشهای مربوط به زایمان طبیعی، قبل از شروع زایمان و دردهای ناشی از خود زایمان، اقدام به انقباض رحم میکنن تا فرایند زایمان تسهیل پیدا کنه.
تو این مطلب نی نی سایت میخواد درباره زایمان القایی و علل استفاده از این شیوه حرف بزنه. با ما همراه باشین.
زایمان القایی چیه و چه جوری انجام میدن؟
تو اواخر دوران بارداری اگه ماما یا پزشک متخصص در مورد سلامتی مادر یا نوزاد نگران بشه، برای افزایش سرعت روند زایمان ممکنه القای زایمان رو توصیه کنه. به القای زایمان تو اصطلاح پزشکی اینداکشن یا همون زایمان القایی میگن؛ به طوری که به جای منتظر موندن برای شروع طبیعی زایمان، از روشها و داروهای خاص برای آغاز زودهنگام فرایند زایمان استفاده میکنن. توجه داشته باشین که برای انجام اینداکشن حتما باید پزشک متخصص دلایل مشخصی داشته باشه، در غیر این صورت پروسه زایمان باید به صورت طبیعی طی بشه.
دلایل انجام زایمان القایی چیه؟
زایمان القایی به دلایل مختلفی انجام میشه و معمولا با توجیههای علمی و پزشکی همراهه، هر چند گاهی به صورت انتخابی هم قابل انجامه. به همین دلیل کسب اطلاعات تخصصیتر درباره صفر تا صد انجام اینداکشن از متخصص زنان و زایمان خیلی مهمه. بعضی از دلایل انجام این فرایند عبارتند از:
انجام زایمان القایی با گذشت ۱ تا ۲ هفته از موعد مقرر زایمان
با توجه به پژوهشهای موجود، زایمان القایی تو 39 هفتگی دوران بارداری ریسک سزارین رو به همراه نداره و همچنین به بروز عوارض تو نوزاد منجر نمیشه. معمولا ریسک بروز عوارض تو مادر و نوزاد به بعد از 41 هفتگی مربوط میشه. تاخیر خیلی کوتاه مدت برای انجام زایمان دلیل کافی و قانعکننده برای انجام اینداکشن نیست. از طرف دیگه، این فرآیند رو نمیشه زودتر هم انجام داد. اگه نوزاد قبل از 39 هفتگی متولد بشه، احتمال موندن تو بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بیشتره و از طرف دیگه، ممکنه با مشکلات سلامتی دست و پنجه نرم کنه.
زایمان القایی برای پاره شدن کیسه آب و عدم آغاز روند زایمان
در صورت پاره شدن کیسه آب، احتمال ابتلا به عفونت تو مادر و نوزاد بیشتر میشه، اما حتما لازم نیست که بلافاصله اقدام به القای زایمان کرد. پزشک با بررسی شرایط مادر و نوزدار اقدام به انجام زایمان القایی میکنه. گاهی پزشک برای شروع خود به خودی و طبیعی زایمان، فرصت میده، اما ممکنه تو شرایط خاص انجام زایمان القایی رو تجویز کنه.
به خطر افتادن سلامت مادر یا نوزاد
بعضی از مشکلات مثل عفونت (کوریوآمنیونیت)، کنده شدن جفت جنین و کم شدن مایع آمنیوتیک به مقدار قابل توجه (الیگوهیدرامنیوس) سلامت مادر یا نوزاد رو به خطر میندازن. همچنین در صورت ابتلای مادر به بیمایهایی مثل دیابت، پره اکلامپسی و غیره، ممکنه پزشک زایمان القایی رو توصیه کنه.
عدم رشد کودک
یکی از دلایل انجام زایمان القایی رشد نامناسب کودک هست که با ناهنجاری قلبی همراهه. تحت چنین شرایطی ممکنه پزشک متخصص یا ماما چنین زایمانی رو تجویز کنه.
روشهای انجام زایمان القایی کدومند؟
استریپ پردههای جنینی یکی از طریقههای زایمان القاییه که تو این روش پزشک با انگشت اقدام به جدا کردن کیسه آمنیوتیک از دهانه رحم میکنه. با این کار هورمونهای تحریککننده انقباضات رحمی آزاد میشن.
پزشک تو بیمارستان هورمونهایی به نام پروستاگلاندین به مادر میده تا دهانه رحم باز بشه و انقباضات رحمی شروع بشن. این روش برای مادرهایی که تو گذشته تجربه سزارین داشتن، تجویز نمیشه.
اتساع مکانیکی (وارد کردن بالون کاتتر برای گسترش دهانه رحم) و استفاده از داروی پیتوسین (برای آغاز انقباضات رحمی) طریقههای دیگهای برای انجام زایمان القایی هستن.
خطرات زایمان القایی
انجام دادن زایمان القایی برای همه خانومها مناسب نیست. در واقع، بدن هر کدوم از مادرهای باردار واکنش متفاوتی به این روش نشون میدن. اگرچه اینداکشن روش ایمن هست، اما خطراتی هم به همراه داره که عبارتند از:
- طولانیتر شدن مدت زمان ماندن تو بیمارستان
- بالاتر رفتن احتمال نیاز به داروی درد برای کنترل درد ناشی از انقباضات شدیدتر
- افزایش پیدا کردن خطر ابتلا به عفونت
- بروز مشکلات سلامتی برای کودک به ویژه برای مادرانی که به دلایل پزشکی زودتر از هفته سی و نهم تحت زایمان القایی قرار میگیرن.
- عوارض حین زایمان به ویژه تو خانومهایی که قبلا سزارین یا جراحی رحمی داشتن؛ چون که احتمال پارگی رحم تو این افراد بیشتره.