حمیدرضا پگاه می‌گوید:ساخت فیلم کوتاه، آن هم در حد ۱۰۰ثانیه از چند زاویه قابل بررسی است و این جربه‌ای کوتاه اما عمیق در دنیای فیلمسازی است.

حمیدرضا پگاه

همشهری آنلاین:حمیدرضا پگاه، بازیگر سینما و تلویزیون ازجمله هنرمندانی است که نگاهی متفاوت به اهمیت فیلم‌های ۱۰۰ثانیه‌ای دارد. او که با آثار متعددی چون سریال‌های «آوای باران» و «ضلع ششم» در میان مخاطبان شناخته می‌شود، معتقد است که فیلم کوتاه ۱۰۰ثانیه‌ای می‌تواند برای فیلمسازان جوان فرصتی ارزشمند برای ورود به عرصه حرفه‌ای باشد.وی درباره ضرورت و اهمیت ساخت فیلم کوتاه ۱۰۰ثانیه‌ای می‌گوید: ساخت فیلم کوتاه، آن هم در حد ۱۰۰ثانیه از چند زاویه قابل بررسی است. او این قالب را فرصتی ارزشمند برای فیلمسازان جوان می‌داند و ادامه می‌دهد: برای کسانی که قصد ورود به دنیای فیلمسازی را دارند تجربه ساخت فیلم کوتاه ۱۰۰ثانیه‌ای بسیار مهم است. این افراد با فضای واقعی فیلمسازی، شرایط تولید، چالش‌ها، موانع و تمامی جزئیات این حرفه آشنا می‌شوند. به ‌نظر من، یکی از سخت‌ترین کارها همین است که باید در زمانی بسیار کوتاه پیامی واضح و اثرگذار منتقل کرد. در مقایسه با فیلم بلند یا سریال، این کار چالشی بزرگ محسوب می‌شود.
او که بیش از نیمی از فعالیت‌هایش در سینما بوده و از میان ۳۴اثرش ۱۸فیلم سینمایی در کارنامه دارد، درباره جذابیت فیلم کوتاه برای بازیگران می‌گوید: برای من بازیگر همیشه فیلم کوتاه جذاب بوده، چراکه شرایطی برای تجربه‌ای متفاوت فراهم می‌کند. جایی که می‌توان به‌عنوان بازیگر یا حتی کارگردان فضای متفاوتی را تجربه کرد. علاوه بر این، از نظر هزینه هم، ساخت فیلم کوتاه به‌مراتب ساده‌تر از فیلم بلند است و امکان تولید آن برای افراد بیشتری فراهم است.

دغدغه‌های فیلمساز مهم‌تر از انتخاب سوژه است
پگاه در پاسخ به این پرسش که چه موضوعاتی را می‌توان در ۱۰۰ثانیه به بهترین شکل به مخاطب منتقل کرد می‌گوید: به‌ نظرم نباید فیلم را محدود به موضوع خاصی کرد. در کار هنری، بحث موضوع مطرح نیست، بلکه دغدغه‌ها و علایق شخصی فیلمساز اهمیت دارد. هر فردی باید براساس دغدغه‌های خود فیلم بسازد و به موضوع خاصی محدود نشود. مهم این است که فیلمساز حرفی برای گفتن داشته باشد و بتواند آن را در زمانی محدود به‌خوبی بیان کند.

جشنواره فیلم۱۰۰؛ فرصتی برای دیده شدن
پگاه در ادامه درباره تأثیر جشنواره‌های فیلم کوتاه در کشف استعدادهای سینمایی می‌گوید: به هر حال، هر جشنواره‌ای محلی برای دیده شدن است. فرقی نمی‌کند که جشنواره مخصوص فیلم کوتاه باشد یا فیلم بلند. مهم این است که فیلمسازان آثارشان را ارائه دهند و دیده شوند. در این فضا منتقدان و تماشاگران به تماشای آثار می‌نشینند و ارتباط مخاطب با فیلم سنجیده می‌شود. البته شخصا معتقدم که هر فیلمی که ساخته می‌شود بیش از هر چیز باید بازتاب دغدغه‌های سازنده‌اش باشد. اما جشنواره‌ها این فرصت را فراهم می‌کنند که آثار در فضایی حرفه‌ای‌تر بررسی شوند. اگر هم بعد از جشنواره اتفاقات بهتری مثل پیدا شدن تهیه‌کننده یا همکاری‌های جدید رخ دهد، چه بهتر.
در همین زمینه، جشنواره فیلم۱۰۰ که امسال چهاردهمین دوره‌اش برگزار می‌شود، فرصتی ارزشمند برای فیلمسازان جوان است تا آثارشان را در فضایی حرفه‌ای به نمایش بگذارند. این جشنواره که به همت سازمان سینمایی سوره برگزار می‌شود، نه‌تنها محفلی برای سنجش خلاقیت‌های نوین در عرصه فیلم کوتاه است، بلکه بستری مناسب برای کشف استعدادهای تازه سینما نیز به شمار می‌رود. فیلمسازان و علاقه‌مند تا ۲۰فروردین۱۴۰۴ فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند و در این رقابت حرفه‌ای حضور یابند.
در پایان، وقتی از پگاه پرسیدیم که چه توصیه‌ای برای فیلمسازان جوانی دارد که می‌خواهند در جشنواره فیلم۱۰۰ شرکت کنند، با لبخند پاسخ داد: فیلمنامه‌شان را باید بدهند بخوانم، بعد درباره‌اش صحبت کنیم.


پیشنهادی باخبر