به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «روز وداع در بیروت» نوشت: «امروز لبنان شاهد یکی از نقاط عطف تاریخ سیاسی و اجتماعی خود خواهد بود. مردم لبنان صرف نظر از قومیت و مذهب به پاسداشت مقام بلند مردی که نماد استقلال و ثبات و سربلندی در لبنان بود، فریاد «انا علی العهد» سرخواهند داد تا میثاقی تازه با مقاومت ببندند.
جمعیت انبوهی که از هفتههای گذشته علیرغم تمام مشکلات و محدودیتها خود را از گوشه و کنار جهان به بیروت رسانده است، پاسداری از مقاومت را افتخار میداند و باور دارد که نهال مقاومت لبنان با ایثار و درایت شهید نصرالله به درختی تنومند تبدیل شده که ریشه آن به گستره تمام جغرافیای لبنان است و محدود به ضاحیه یا جنوب لبنان نیست.
«بلال اکرامی»، یکی از همان جوانهایی است که براین عقیده استوار مانده است. او و ۲ دوست دیگرش به بیروت آمدهاند تا نقشی در برگزاری باشکوه مراسم تشییع سیدالشهدای مقاومت داشته باشند. همین انگیزه هم سبب شده تا مشکلاتی مثل معطل شدن یک ساعته در صف تأیید ویزا در فرودگاه را با آرامش بگذراند. با وجود اینکه حداقل ۱۲ گیت برای بررسی وضعیت مسافران وجود دارد اما سیل جمعیت به حدی بود که برخی مجبور شدند بیشتر از یک ساعت منتظر مانده تا اجازه ورود به لبنان را دریافت کنند.
هر مسافری که از گیت بررسی پاسپورت خارج میشود، لبخندی غرورآمیز و چشمانی امیدوار و خوشحال دارد. واقعیت این است که حال ما در آن لحظه شبیه کسی است که عبور از دروازه خوشبختی را تجربه کرده و این افتخار را دارد که تا پایان عمرش به اینکه قطرهای از دریای تکریمکنندگان شهید نصرالله بوده، افتخار کند.
هر چه از فرودگاه دورتر میشوی و به ضاحیه نزدیکتر میشوی، بیشتر به این نتیجه میرسی که مردم مقاومت را با قلبشان دوست دارند. اگرچه سرتا سر اتوبان حاشیه محل برگزاری مراسم مملو از تصاویر بزرگ از شهید نصرالله، شهید صفیالدین و فرماندهان مقاومت است و شعار «انا علی العهد» بر یکایک این تصاویر حک شده، اما آنچه ذوقآفرین و دلگرمکننده است، پرچمها و تصاویر فرماندهان مقاومت است که بر دیوار و پنجره خانهها نصب شده است؛ گو اینکه هر خانه یک پایگاه مقاومت است.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ترامپ: زلنسکی اگر مهم بود به جلسه ریاض راهش میدادم!» نوشت: ««راستش را بخواهید، فکر نمیکنم زلنسکی آنقدر مهم باشد که در جلسات مذاکره ما با روسیه حضور داشته باشد.» این پاسخ رئیسجمهور آمریکا به سوال خبرنگار «فاکسنیوز» درباره چرایی راه ندادن رئیسجمهور اوکراین به نشستی است که در ریاض، برای تصمیمگیری درباره سرنوشت کشورش برگزار شد!
«مستکبر» از «تکبر» میآید. واژهای قرآنی که به خوبی کشورهایی مثل آمریکا را میتوان به کمک آن، تبیین کرد. «تحقیر کردن»، جز ذات مستکبر است و در اینجا فرقی نمیکند، آنکه حقیر میشود، دوست است یا دشمن. اوکراین- به اعتقاد بسیاری از بزرگان سیاست از جمله جان مرشایمر- با طناب پوسیده همین آمریکا و ناتو وارد جنگ با روسیه شد. حالا پس از سه سال و در حالی که «همه» به این نتیجه رسیدهاند که، اوکراین توان پیروزی در این جنگ را ندارد و این کشور نیز تقریباً ویران شده است، همان که عامل ورود این کشور به جنگ شد، کنار روسیه ایستاده و میگوید، مقصر جنگ اوکراین زلنسکی است نه پوتین. «دونالد ترامپ» وقتی با سوال خبرنگار «فاکسنیوز» درباره چرایی راه ندادن رئیسجمهور اوکراین به نشست ریاض مواجه شد گفت: «راستش را بخواهید، فکر نمیکنم زلنسکی آنقدر مهم باشد که در جلسات مذاکره ما با روسیه حضور داشته باشد.» او وقتی به ویران شدن اوکراین در این جنگ رسید این طور موضع گرفت که «زلنسکی زیباترین شهرها را داشت و حالا همه ویران شدهاند. بناهایی هزارساله و همهچیز ویران شده، چیزی شبیه به غزه.» وقتی مجری گفت: «اما این تقصیر پوتین است، موافق نیستید؟» پاسخی که شنید این بود: «از شنیدن این حرفها خسته شدهام.»
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا که به پیام روبیو ضمیمه شده، آمده است: «ترامپ به پایان بخشیدن به جنگ روسیه و اوکراین و قطعنامهای که نه صرفاً توقف موقت بلکه به صلح پایدار میانجامد، متعهد است. این جنگ بیش از حد طولانی شده و هزینه بسیار وحشتناک به اوکراین و روسیه تحمیل کرده است… با حمایت از این قطعنامه، تأیید میکنیم که این جنگ وحشتناک است و سازمان ملل میتواند به پایان آن کمک کند و صلح امکانپذیر است. قویاً معتقدیم که حالا لحظه تعهد به پایان جنگ فرا رسیده و این فرصت ما برای شتاب گرفتن به سوی صلح است. از تمام اعضای سازمان ملل میخواهیم که در این اقدام جدی به آمریکا بپیوندند.»
ابتکار و خروج فوری و بیقید و شرط نیروهای روسیه از اوکراین تاکید شده بود. «واسیلی نبنزیا» سفیر مسکو در سازمان ملل از پیشنهاد آمریکا به عنوان «یک اقدام خوب» استقبال کرده، اما در عین حال تاکید کرده است که به «ریشههای» این جنگ پرداخته نشده است. خبرگزاری فرانسه، موضوع قابلتوجه دیگر در قطعنامه پیشنهادی واشنگتن را عدم انتقاد از مسکو دانسته و اینکه آن را منشأ اصلی جنگ نمیداند.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «روز طوفان مردمی حزبالله» نوشت: «۸۸ روز بعد از پایان جنگ لبنان و اسرائیل، امروز پیکر دو رهبر حزبالله، یعنی سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفیالدین تشییع میشود؛ مراسمی که با حضور بزرگ لبنانیها و بیش از ۸۰۰ شخصیت از ۶۵ کشور دنیا، عمق و گستردگی نفوذ حزبالله را در جامعه لبنان به تصویر خواهد کشید.
به گزارش «جوان»، نزدیک به پنج ماه پس از شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مقر حزبالله در بیروت، امروز تشییع پیکر نصرالله و معاون او، فصل جدیدی را در لبنان رقم خواهد زد. به رغم اینکه دولت لبنان پروازهای مستقیم از ایران به بیروت را تعلیق کرده، ولی چندین روز یا شاید هم چندین هفته است که پروازها از عراق به سمت بیروت میآیند. Lebanon debate دیروز گزارش کرد فرودگاه بینالمللی بیروت شاهد حرکت مسافران از کشورهای مختلف عربی است: «صحنههای داخل فرودگاه ازدحام جمعیت را نشان میدهد که هیئتهایی از الجزایر و تونس علاوه بر سایر کشورهای عربی برای تسلیت و شرکت در این رویداد تاریخی وارد شدند.»
حزبالله آماده استقبالی کمنظیر از مراسم تشییع رهبران خود است و طی روزهای گذشته، تدابیر امنیتی شدیدی را اعلام کرده و از نیروهای امنیتی خواسته است در مدیریت جمعیت بزرگ کمک کنند. سفارت آمریکا از شهروندان خود خواسته از ورود به محل برگزاری مراسم خاکسپاری از جمله فرودگاه خودداری کنند. مقامات هواپیمایی لبنان گفتهاند که فرودگاه بیروت به طور استثنایی بسته خواهد شد و پروازها از ظهر تاساعت ۱۶:۰۰ به حالت تعلیق درخواهند آمد. آئین تشییع در داخل ورزشگاه کمیل شمعون برگزار میشود. علاوه بر ظرفیت داخلی ورزشگاه، تا شعاع ۱۰۰۰ الی ۱۵۰۰ متری صندلی در نظر گرفته شده تا تشییعکنندگان در این مراسم حاضر شوند.
کمیته برگزارکننده مراسم ۱۰۰ هزار صندلی را برای میزبانی از تشییعکنندگان در این ورزشگاه آماده کرده است. مراسم حدود ۶۵ دقیقه طول خواهد کشید و بعد از سخنرانی شیخ نعیم قاسم، دبیرکل و اقامه نماز بر پیکر شهدا، خودروی مخصوص حامل تابوت به سمت محل خاکسپاری پیکر دبیران کل فقید حزبالله در جاده فرودگاه در فاصله حدود سه الی سه و نیم کیلومتری ورزشگاه به حرکت درخواهد آمد، مسیری که با پرچمهای زرد رنگ حزبالله تزئین شده است. ایران اعلام کرده که یک هیئت بلندپایه در آئین تشییع پیکر رهبران مقاومت لبنان اعزام خواهد کرد. محمدباقر قالیباف به دعوت نبیه بری، رئیس مجلس لبنان در رأس یک هیئت بلندپایه در این مراسم شرکت خواهد کرد و طی چند روز گذشته نیز دهها هیئت از کشورهای مختلف برای شرکت در مراسم امروز وارد بیروت شدهاند.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «بوسه بر پیشانی مقاومت» را برگزید و نوشت: «روز شنبه هفتمین مرحله از تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی انجام شد. در این مرحله از تبادل اسرا ۶ اسیر صهیونیست به نامهای تال شوهام، اورا منگستو، عومر شم طوف، هشام السید، عمر فینکرت و ایلیا کوهن در قبال ۶۰۲ اسیر فلسطینی آزاد شدند. در این مرحله از تبادل اسرا ۲ نفر از صهیونیستها در شهر رفح واقع در جنوب نوار غزه و ۴ نفر دیگر در اردوگاه النصیرات در مرکز این باریکه آزاد شدند. مراسم تبادل اسرا در ۲ منطقه نیز با حضور مردم و رزمندگان مقاومت برگزار شد و مانند تبادلهای قبلی، برنامههای ویژهای برای مراسم تحویل اسرا به صلیب سرخ تدارک دیده شده بود.
در این مرحله مانند دفعات قبل، تسلیحات غنیمت گرفته شده از سربازان صهیونیست به نمایش در آمد و رزمندگان مقاومت با لباسهای نظامی یکشکل و منظم در محل تبادل اسرا حاضر بودند و مردم نیز در این تبادلات حضور پررنگی داشتند. در محل تبادل اسرا بنرهایی نصب شده بود که روی یکی از آنها نوشته شده بود: این سرزمین قادر است صاحبان واقعی خود را تشخیص دهد و هر اشغالگر غیرقانونی را پس بزند. این نوشته کنایهای به طرح ترامپ و سخنان اعضای دولت وی و کابینه رژیم صهیونیستی است که در روزهای گذشته ادعاهای مضحکی را درباره انتقال اجباری مردم غزه به کشورهای مصر و اردن مطرح کرده بودند. در بخش دیگری از محل تبادل اسرا در شهر رفح نیز بنری وجود داشت که روی آن نوشته شده بود: کفشهایت را در بیاور، هر وجب از این سرزمین با خون شهدا سیراب شده است.
مرحله هفتم تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی، با وجود بدعهدی اشغالگران و عدم تحویل فهرست اسرای فلسطینی انجام شد. در این مرحله در ازای تحویل ۶ اسیر صهیونیست نظامی که یک نفر از آنان نیز عامل موساد است ۶۰۲ زندانی فلسطینی که در اسارت زندانهای امنیتی رژیم صهیونیستی بودند آزاد شدند. از این تعداد ۴۴۵ اسیر از ساکنان نوار غزه هستند که پس از ۷ اکتبر و در جریان تجاوزات زمینی رژیم صهیونیستی به نوار غزه بازداشت شدهاند و در کنار آنها ۶۰ اسیر با احکام سنگین و ۵۰ اسیر دیگر با حکم حبس ابد و ۴۷ اسیر که در جریان معامله وفاداری به آزادگان در سال ۲۰۱۱ آزاد و سپس دوباره بازداشت شده بودند، آزاد شدند. آزادی این تعداد از اسرای فلسطینی از زندانهای امنیتی رژیم صهیونیستی در ازای آزادی ۶ شهرکنشین و نظامی، شکست عظیمی به حساب میآید.
پیش از این در مراحل قبلی تبادل اسرا یک بار پس از آزادی اسرای بیمار صهیونیست و بار دیگر نیز پس از تحویل تابوت اجساد خانواده شهرکنشین که به علت بمباران جنگندههای رژیم صهیونیستی کشته شده بودند، هجمه رسانهای و سیاسی علیه جنبش حماس و مقاومت غزه به راه افتاد. در آخرین مرحله از این هجمهها رسانههای عبری و غربی تلاش کردند حماس را مقصر کشته شدن اسرا معرفی کنند اما این اقدامات نتیجه مطلوبی برای کابینه رژیم صهیونیستی نداشت.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «خیمهشببازی جمهوریخواهان با سناریوی ایرانهراسی» را برگزید و نوشت: «نشست سالانه «سیپک» به عنوان گردهمایی مهم جمهوریخواهان آمریکا از پنجشنبه گذشته و با تمرکز ویژه بر ایران برگزار شد. این نشست، میزبان بلندپایهترین چهرههای دولت فعلی آمریکا از جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهوری، جیدی ونس، معاون رئیسجمهوری، مایک والتز، مشاور عالی امنیت ملی کاخ سفید، سناتورهای ارشد و دیگر مقامات بود. اگرچه تا لحظه تنظیم این گزارش هنوز دونالد ترامپ در نشست مذکور حضور پیدا نکرد و خبری هم از سخنانش منتشر نشده است، اما مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری آمریکا، روز جمعه سوم اسفند ادعا کرد که «ایالات متحده در چارچوب سیاست فشار حداکثری پای خود را بر گلوی اقتصاد ایران فشار میدهد».
والتز که در روز دوم همایش بزرگ جمهوریخواهان آمریکا در نشست «سیپک» سخن میگفت، طی سخنانی مدعی شد که «در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ، اقتصاد حکومت ایران در نتیجه سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ در حال فروپاشی بود». مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری آمریکا در ارتباط با برنامه هستهای جمهوری اسلامی، بار دیگر سیاست رسمی ایالات متحده را تکرار و با ادبیاتی زیادهخواهانه ادعا کرد که «جمهوری اسلامی ایران هرگز نباید به جنگافزار هستهای دست یابد».
این در حالی است که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با همان ادبیات ضدایرانی اعلام کرد «تهران هرگز نمیتواند سلاح هستهای در اختیار داشته باشد». مسئول سیاست خارجی آمریکا در گفتوگویی که متن آن روز پنجشنبه دوم اسفند در سایت وزارت امور خارجه ایالات متحده منتشر شد، با تأکید بر این موضوع که سیاست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، واضح و آشکار است، با جملات تکراری عنوان کرد «در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، ایران، کشور هستهای نخواهد بود». وی با اشاره به این موضوع که ایالات متحده چگونه از یک ایران هستهای جلوگیری میکند، مدعی آن بود که «من درمورد گزینههایی که در اختیار ما یا هرکس دیگری است، صحبت نمیکنم».
تبلیغ ایرانهراسی: در شرایطی که به نظر میرسد آمریکا بهویژه در دوران ترامپ در پی افزایش تهدید ایران در منطقه است، برگزاری نشستهایی مانند سیپک و تأکید بر تهدیدات ایران میتواند ابزار مؤثری برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و سیاستهای بینالمللی باشد. در این نشستها، ایران بهعنوان تهدیدی برای ثبات منطقهای معرفی میشود و در نتیجه، کشورهای دیگر در منطقه و همچنین قدرتهای جهانی تحت فشار قرار میگیرند تا از اقدامات مشابه برای مقابله با ایران حمایت کنند.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «اقتدارگرایی به سبک ترامپ» را برگزید و نوشت: «درحالیکه تجربه دور نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ باعث شده تا بسیاری از نخبگان سیاسی آمریکا خطر او را برای دموکراسی اندک ارزیابی کنند، عملکرد دولت جدید او از وضعیت دیگری حکایت دارد. مقامات دولت او پاکسازی بوروکراسی را در دستورکار قرار دادهاند و از بیان صریح آن نیز ابایی ندارند. اخراج غیرمنتظره رئیس ستاد مشترک ارتش و تهدید دیگران به تعقیب قضائی، از جمله بهرهبرداریهای ترامپ از دولت بهعنوان سلاحی علیه مخالفان است. این موضوع زنگ خطر را برای ظهور «اقتدارگرایی رقابتی» به صدا درآورده است. در این شیوه قانون اساسی یا انتخابات برچیده نمیشود، بلکه مقامات حاکم از طریق سیاسیسازی بوروکراسی و بهکارگیری سازوکارهای دولتی، به مخالفان و منتقدان حمله میکنند و نتیجه بازی را به سود خود رقم میزنند. این وضعیت مشابه چیزی است که در ترکیه یا مجارستان در جریان است. در اقتصاد نیز اصرار ترامپ بر سیاستهای تعرفهای نگرانیها بابت بازگشت رکودتورمی به این کشور را افزایش داده است.
دموکراسی در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ جان سالم به در برد، چراکه او فاقد تجربه، برنامه یا تیم کارآمد بود. او در زمان ورود بهقدرت در سال ۲۰۱۷، تسلطی بر حزب جمهوریخواه نداشت و اغلب رهبران جمهوریخواه همچنان به اصول دموکراتیک پایبند بودند. ترامپ با جمهوریخواهان نهادگرا و تکنوکراتها همکاری میکرد و آنها عمدتاً او را محدود میساختند، اما هیچیک از این شرایط دیگر صادق نیست. این بار، ترامپ به صراحت اعلام کردهاست؛ قصد دارد با افراد وفادار به خود حکمرانی کند. او اکنون بر حزب جمهوریخواه مسلط شدهاست؛ حزبی که پس از حذف نیروهای مخالف ترامپ، اکنون با رفتار اقتدارگرایانه او همسو شدهاست.
احتمالاً دموکراسی در ایالاتمتحده در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، فرو خواهد پاشید؛ به این معنا که دیگر نتواند معیارهای مرسوم دموکراسی لیبرال را برآورده سازد: حقرای کامل برای تمامی بزرگسالان، انتخابات آزاد و منصفانه و حفاظت همهجانبه از حقوق مدنی.
فروپاشی دموکراسی در ایالاتمتحده به استقرار یک دیکتاتوری کلاسیک منجر نخواهد شد؛ دیکتاتوری که در آن انتخابات صرفاً نمایشی باشد و مخالفان زندانی، تبعید یا کشته شوند. حتی در بدترین حالت، ترامپ قادر به بازنویسی قانوناساسی یا برهم زدن نظم مشروعیتیافته قانوناساسی نخواهد بود. او با موانعی همچون قضات مستقل، نظام فدرال، ارتش متخصص و حرفهای کشور و موانع جدی بر سر راه اصلاحات اساسی قانوناساسی، محدود خواهدشد. در سال ۲۰۲۸ انتخاباتی برگزار خواهدشد و احتمال شکست جمهوریخواهان در آن دور از انتظار نیست.
اما برقراری اقتدارگرایی لزوماً مستلزم نابودی نظم قانوناساسی نیست. آنچه در پیشرو است، دیکتاتوری فاشیستی یا تکحزبی نخواهد بود، بلکه اقتدارگرایی رقابتی است؛ سیستمی که در آن احزاب در انتخابات به رقابت میپردازند، اما سوءاستفاده مقامات حاکم از قدرت، کفه ترازو را به نفع خود و به زیان مخالفان سنگین میکند.»