بهرهبرداری از ۳ میلیارد دلار پروژه پالایشی در سال جاری
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از بهرهبرداری از ۳ میلیارد دلار پروژه پالایشی در سال جاری در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در سومین روز از بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست خبری با بیان اینکه در سال 1403 فراز و فرودهای زیادی در صنعت پالایش داشتیم، بیان کرد: بیش از 160 هزار نفر نیرو بهصورت شبانهروز در زنجیره سوخترسانی کشور فعال است.
وی با اشاره به اینکه در دولت چهاردهم همزمان با افزایش کیفیت فرآوردههای نفتی بهصورت میانگین بیش از 8 میلیون لیتر به تولید نفتگاز و بیش از 7 میلیون لیتر تولید بنزین افزایش یافت، بیان کرد: بخشی از افزایش تولید با استفاده از اصلاحات فرآیندی انجام شد،.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه در پایان سال 1403 نسبت به سال 1402 تقریباً 40 درصد سوخت تحویلی به نیروگاهها افزایش یافت، به گونهای که در سال 1403, 21,8 میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل شد، اظهار کرد: شتاب 7 درصدی افزایش مصرف سبب شد کشور به واردکننده فرآورده تبدیل شود.
عظیمیفر با بیان اینکه صنعت پالایش در سال 1403 با چالشهای متعددی مواجه بوده است، اظهار کرد: سال 1403 یکی از سالهای پرتلاطم برای صنعت پالایش بود، این صنعت با 10 پالایشگاه اصلی و ظرفیت 2.4 میلیون بشکهای نفت خام و شبکه مخابراتی گستردهای که بیش از 14 هزار کیلومتر خط لوله را شامل میشود با مشکلات متعددی دستوپنجه نرم کرد که یکی از چالشهای جدی، ناترازی انرژی بود. در سالهای گذشته، ایران صادرکننده بنزین بود اما متأسفانه هماکنون به دلیل رشد مصرف، افزایش چشمگیر مصرف بنزین، تغییرات در الگوی مصرف، رشد جمعیت، تغییر در سیاستهای حملونقل و کاهش ذخایر به واردکننده بنزین تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه همسو با توسعه زیرساختها، نظارت بر مصرف و مقابله با قاچاق سوخت از اولویتهای این شرکت است، گفت: قرارداد پایش لحظهای ازجمله اقدامهای مهمی است که در سال 1403 بهمنظور پیشگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی در دستور کار گرفت که امکان رصد فرآوردههای نفتی از مرحله تولید تا مصرف را فراهم کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه ار ابتدای استقرار دولت چهاردهم، ذخایر نفتگاز کشور نسبت به مدت مشابه سال 1402 حدود 43 درصد کاهش داشت، افزود: تعمیرات اساسی بسیاری از پالایشگاهها، بهویژه واحدهای تقطیر، به دلیل فشار زیاد در زنجیره تأمین، سبب کاهش ظرفیت تولید شد. افزون بر آن روابط مالی میان دولت و پالایشگاهها نیز طوری تنظیم شده بود که فشار مالی زیادی به به شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی وارد شد و حجم قابل توجهی از مطالبات انباشته ایجاد شد.
عظیمیفر با بیان اینکه با بهرهبرداری از واحد هیدروکراکر پالایشگاه آبادان و افزایش خوراک پالایشگاههای نفت خام، موفق شدیم تولید را افزایش دهیم، تصریح کرد: همچنین، پالایشگاه شیراز تمامی بنزین تولیدی خود را مطابق استاندارد یورو 5 ارائه کرده و با اصلاح فرآیندها در پالایشگاههای دیگر، ظرفیتهای بلااستفاده فعال شدند.
وی با بیان اینکه یکی از چالشهای مهم، ضعف زیرساخت انتقال فرآوردههای نفتی در کشور است، گفت: در سال 1403 بهمنظور تقویت زیرساخت سوخترسانی چند اقدام اساسی انجام شد که مهمترین آن، بهرهبرداری از خط انتقال جدید بندرعباس به رفسنجان با طول 460 کیلومتر بود. همچنین، افزایش ناوگان نفتکشهای جادهای کمک کرد تا توان انتقال به شکل قابل توجهی بهبود یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به شتاب 7 درصدی افزایش سالانه مصرف سوخت بیان کرد: این موضوع سبب شده است که تولید نتواند پاسخگوی نیاز باشد، از این رو بهمنظور مدیریت مصرف، اقدامهایی همچون متنوعسازی سوخت و برقیسازی ناوگان حملونقل در دستور کار قراردادهایم و 20 هزار موتورسیکلت بنزینی را ظرف یکسال برقیسازی میکنیم.
عظیمیفر با بیان اینکه هدف شرکت ملی پالایش و پخش فرآورردههای نفتی ایران در سال 1404 اولویتبندی طرحهای مقرونبهصرفه و کوتاهمدت است تا سریعتر به بهرهبرداری برسند، افزود: بیش از 35 طرح با ارزش سرمایهگذاری بیش از 60 میلیارد دلار در سالهای گذشته در صنعت پالایش تعریف شده بود که میانگین پیشرفت این پروژهها کمتر از 10 درصد است، از این رو باتوجه به اینکه منابع ما منابع محدودی است باید تنها بر طرحهای کلیدی و با پیشرفت بالا تمرکز کنیم.
وی با اشاره به اینکه امسال بیش از 3 میلیارد دلار پروژه جدید در صنعت پالایش به بهرهبرداری میرسد، تأکید کرد: ظرفیت پالایش کشور با بهرهبرداری از این طرحها 180 هزار بشکه در روز افزایش مییابد، همچنین در سال 1404 حدود هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام و سه طرح کیفیسازی فرآوردههای نفتی در پالایشگاه شیراز، پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه تهران به بهرهبرداری میرسد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه طرح تصفیه پساب پالایشگاه تهران که یکونیم درصد مصرف آب شرب تهران را کاهش میدهد در سال 1403 به بهرهبرداری رسید، گفت: همچنین، برخی پالایشگاهها در زمینه سرمایهگذاری برای احداث 1500 مگاوات نیروگاه جدید خورشیدی ورود کردهاند.
عظیمیفر با اشاره به لزوم اصلاح حکمرانی صنعت پالایش و افزایش سهم بخش خصوصی، بیان کرد: متأسفانه بخش خصوصی در این حوزه با سیاستگذاریهای متغیری مانند تغییرات ناگهانی در فرمول خوراک پالایشگاهها در سال 1402 و کاهش سودآوری آنها مواجه بوده که مانع سرمایهگذاری پایدار شده است، از این رو باید موانع کسبوکار را رفع کنیم تا بخش خصوصی فرصت رشد پیدا کند. همچنین، اصلاح حکمرانی صنعت پالایش و پخش از اولویتهای ما در سال جاری خواهد بود.
انتهای پیام/