در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

ورود مجلس به موضوع گرانی حبوبات/ لزوم اختصاص کالابرگ برای دهک‌های پایین جامعه

ورود مجلس به موضوع گرانی حبوبات/ لزوم اختصاص کالابرگ برای دهک‌های پایین جامعه

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی از ورود مجلس به موضوعات گرانی حبوبات خبرداد و گفت: امیدوارم آن قول وقراری که دولت اعلام کرده است عملی شود که تا ابتدای ماه مبارک رمضان برای یک سری از دهک‌های پایین جامعه با اعلام کالابرگ یک سری از نابسامانی‌ها را برطرف کنند.

محمد جلالی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره علل افزایش حبوبات در هفته‌های اخیر و ورود مجلس به این موضوع گفت: در دو الی سه هفته اخیر که بحث گرانی حبوبات پیش آمد نمایندگان مجلس در حوزه‌های انتخابیه خود حضور داشتند ولی مجلس حتما به این موضوع ورود پیدا می‌کند. البته می‌توانم بگویم که مجلس از قبل هم نسبت به این موضوع حساسیت و ورود داشته است. حبوبات هم مانند برنج و برنج هم مانند پروتئین‌ها جزء مایحتاج عمومی مردم است و از سفره مردم است.

وی ادامه داد: مجلس خیلی مصر بود و مصر هست که برای دهک‌های پایین جامعه هر چه زودتر یا با کالابرگ یا به هر روش دیگری مباحث تورمی در سفره مردم جبران شود. از این منظر مجلس هم قبلا ورود پیدا کرده و هم رییس مجلس و هم نمایندگان مجلس قبلا هم بارها و بارها در این باره به دولت تذکر داده اند. دولت هم اخیرا اعلام کرده و امیدوارم آن قول و قراری که دولت اعلام کرده است، عملی شود که تا ابتدای ماه مبارک رمضان برای یک سری از دهک‌های پایین جامعه با اعلام کالابرگ یک سری از نابسامانی‌ها را برطرف کنند.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: از منظر کمیسیون کشاورزی هم من مطمئن هستم هفته آینده قطعا کمیسیون به موضوع حبوبات ورود پیدا می‌کند هر چند که در خصوص سیب زمینی هم کمیسیون کشاورزی ورود پیدا کرد و آقای وزیر نه فقط برای سیب زمینی بلکه برای سایر مباحث هم حدود سه هفته قبل به کمیسیون کشاورزی آمدند. توضیحاتی را آقای وزیر به اعضای کمیسیون کشاورزی ارائه کردند و نشانه آن هم این است که از همان زمان گفتند که برای تنظیم بازار اگر نیاز باشد واردات هم خواهیم داشت که انجام هم شده است. در کلان قضایا مجلس در قالب تذکرات و وضع قانون دنبال این بوده است که دولت حتما ورود پیدا کند و دولت هم ورود پیدا کرده است.

جلالی با اشاره به قانون بودجه ۱۴۰۴ گفت: برای قانون بودجه ۱۴۰۴هم مجلس تصویب کرده است که باید یارانه سه دهک بالای جامعه قطع شود و دولت باید یارانه این دهک‌ها را قطع کند و به دهک‌های پایین جامعه در قالب یارانه از جمله یارانه غیرمستقیم یا در واقع همان ارزاق عمومی به دهک‌های پایین جامعه بپردازد. البته یک نکته هم اینجا وجود دارد و آن این است که دولت قطعا در ارتباط با سنجش این دهک‌های جامعه و آزمون وسع باید دقت کند چراکه در حال حاضر یک نابسامانی‌هایی وجود دارد و برخی‌ها مدعی هستند که دهک‌شان را دولت به صورت واقعی لحاظ نکرده است مخصوصا می‌گویند ما چیزی نداریم، امکانات و مایملکی نداریم اما دهک ما همینطوری ۸ یا ۹ است و دهک‌مان بالاست. دولت باید این مورد را رسیدگی کند و بعد یارانه سه دهک بالای جامعه را حتما قطع کند.

وی در پاسخ به این سوال که چرا در سال جاری دوبار قیمت حبوبات افزایش پیدا کرده است، آیا در این زمینه با کمبود حبوبات مواجه هستیم یاعدم تخصیص ارز نیمایی باعث این اتفاق افتاده شده است، گفت: به نظر من دولت سامانه‌های مرتبط با انبارها را سر و سامان مناسبی نداده است و این سامانه‌ها سر و سامان مناسبی ندارد. اگر سامانه‌های انبارداری در واقع خوب کار کند و دولت به خوبی نظارت کند و موجودی انبارها را دولت رصد کند در کلان قضایا بخشی از این مشکلات برطرف می‌شود احتمالا بخشی از آن هم به دلیل تورم انتظاری و این فضاسازی‌ها است. یا قسمت‌هایی می‌تواند به این دلیل باشد که قانون به دولت اجازه نمی‌دهد جلوی صادرات را بگیرد و باید از یکسال قبل اعلام می‌کرد که صادرات فلان کالاها محدودیت دارد. احتمالا این موضوع هم اثر داشته باشد.

وی ادامه داد: اما طبیعتا حاکمیت که در اینجا دولت می‌شود وظیفه دارد در تنظیم بازار وجلوگیری از گران شدن کالا به ویژه کالاهای اساسی کار خود را به خوبی انجام دهد. بخشی از این مشکلات به اعتقاد من به این دلیل است که دولت موجودی‌های انبارها را یا در سامانه‌ها ندارد یا سامانه‌ها به خوبی کار نمی‌کند و یا دولت سامانه‌های انبارها را رها کرده است. البته طبیعتا دولت باید اقدام کند و وظیفه خود را به خوبی انجام دهد ومجلس هم نظارتش را در این زمینه بیشتر کند.

این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه ارز نیمایی برای سال بعد برای حبوبات برداشته شده است پیش‌بینی می‌کنید وضعیت قیمت حبوبات در سال آینده به چه صورتی باشد، گفت: در خصوص حبوبات ما چون تولیدمان مناسب است خیلی قضیه ارز نیمایی و ارز ترجیحی به اعتقاد بنده خیلی اثر ندارد اما اثر انتظار تورمی و فضای اجتماعی مقداری شاید موثر باشد و الا شاید به اعتقاد بنده این مسئله در ارتباط با حبوبات نقش و یا تاثیر مستقیم ندارد.

جلالی در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که دوباره با افزایش قیمت حبوبات مواجه نشویم، گفت: الان از دولت باید بپرسید که در انبارها چقدر حبوبات داریم. دولت احتمالا خبر ندارد. به این دلیل که دولت قطعا از سامانه‌های انبارها غفلت کرده است و سامانه انبارها الان درست کار نمی‌کند یا سیستم سامانه انبارها را ثبت نمی‌کند و مشخص نیست که کدام انبار به چه میزان حبوبات دارد و از کجا در انبارهای بزرگ این‌ها جابجا می‌شود و به کجا می‌رود. دولت در جریان این موضوع نیست و بالاخره سوداگری هم وارد ماجرا می‌شود و آن تنش‌های اقتصادی هم که در جامعه وجود دارد و آثار و تبعات روانی آن مباحث کلان جهانی و ملی اثرات خود را می‌گذارد و آن‌هایی هم که اهل سوءاستفاده هستند از این فضا سوءاستفاده می‌کنند.

وی در پاسخ به این سوال که ایا از وزیر کشاورزی دعوت می‌شود که برای پاسخگویی در این زمینه در کمیسیون کشاروزی حضور پیدا کند، گفت: شاید نیاز به دعوت از وزیر نباشد شاید نیاز باشد که عضوی از مجموعه وزارت جهاد کشاورزی باشد و یا از وزارت صمت دعوت صورت بگیرد. چراکه همه مباحث کشاورزی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی نیست. به هر صورت کلیات مجلس به این موضوع ورود دارد.

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر