به گزارش مشرق،کانال تلگرامی بین دوگانگی‌ها در مطلبی با عنوان استعداد فزاینده مهندسی چین در میان تحریم‌های ایالات متحده نوشت:

شور و شوق چین برای تحقیق و توسعه، مانند ساخت مؤسسات تحقیقاتی برای جذب دانشمندان کره‌ای، چیز جدیدی نیست. در سال ۲۰۲۱، سرویس تحقیقات کنگره ایالات متحده (CRS) گزارش داد که "در حالی که اکثر کشورها بر کنترل نشت فناوری‌های کاربردی تمرکز دارند، چین جذب استعدادهای خارجی در علوم پایه را در اولویت قرار می‌دهد" و برنامه پنج ساله چهاردهم چین (۲۰۲۱-۲۰۲۵) را تحلیل می‌کند.

در ژانویه امسال، محققان چینی با انتشار مقاله‌ای که الگوریتمی را پیشنهاد می‌کرد که می‌تواند از نظر تئوری سرعت تراشه‌های GPU قدیمی NVIDIA را تا ۸۰۰ برابر افزایش دهد - به این معنی که حتی GPUهای بازی می‌توانند مشکلات پیچیده در هوافضا و دفاع را حل کنند - خبرساز شدند. آنچه جامعه دانشگاهی را بیشتر شگفت‌زده کرد این بود که تحقیق از "دانشگاه MSU-BIT شنژن" که یک دانشگاه مشترک چینی-روسی تازه تأسیس شده بود و توسط دانشگاه دولتی مسکو و مؤسسه فناوری پکن در سال ۲۰۱۷ در شنژن، استان گوانگدونگ تأسیس شده بود، آمده بود. استادان دانشگاه دولتی مسکو دروس را تدریس می‌کنند و دانشجویان همچنین روسی یاد می‌گیرند. بورس‌های تحصیلی سخاوتمندانه تأمین شده توسط شهر شنژن و حقوق دو تا سه برابر میانگین ملی، اعضای هیئت علمی را جذب می‌کند. پروفسور کیم جونگ-گون، عضو هیئت علمی MSU-BIT و فارغ‌التحصیل دانشگاه دولتی مسکو، به جونگ‌آنگ ایلبو گفت: "چین به سرعت در حال جذب آموزش علوم پایه عالی روسیه است."

شنژن که اغلب "دره سیلیکون چین" نامیده می‌شود، در دهه گذشته پردیس‌ها یا مؤسسات تحقیقاتی دانشگاه چینی هنگ کنگ (۲۰۱۴)، مؤسسه فناوری هاربین (۲۰۱۶)، دانشگاه سون یات-سن (۲۰۲۰)، مؤسسه شنژن تسینگهوا-UC برکلی (۲۰۱۴) و مؤسسه شنژن دانشگاه تیانجین جورجیا تک (۲۰۲۰) را تأسیس کرده است. فارغ‌التحصیلان توسط شرکت‌هایی مانند هواوی جذب می‌شوند.

استعداد فزاینده مهندسی چین در میان تحریم‌های ایالات متحده

در ۱۵ آوریل، دولت ترامپ صادرات GPUهای رده پایین H20 NVIDIA به چین را ممنوع کرد، اما این جنسن هوانگ، مدیرعامل NVIDIA بود که برای واکنش دست و پا زد. شرکت‌های نیمه‌هادی چینی مانند هواوی و کامبریکون تهدیدات فزاینده‌ای ایجاد می‌کنند. اگرچه ایالات متحده صادرات GPUها و تجهیزات پیشرفته را مسدود می‌کند، نیروی کار مهندسی چین با نوآوری در طراحی، مواد و الگوریتم‌ها با تحریم‌ها مقابله می‌کند.

"اگر کل آزمایشگاه خود را بیاورید چقدر می‌شود؟" - چین نمودارهای حقوق و هزینه پرداختی برای انتقال به چین را برای استادان کره‌ای می فرستد.

جاه‌طلبی‌های تحقیق و توسعه چین حتی تسلط کره را در نیمه‌هادی‌های حافظه تهدید می‌کند. ماه گذشته، گزارشی از رسانه‌های دولتی چین مبنی بر اینکه سامسونگ الکترونیکس از حق ثبت اختراع پیوند از شرکت فناوری‌های حافظه یانگتسه (YMTC) استفاده می‌کند، هیاهویی به پا کرد.

با این حال، کارشناسان صنعت و دانشگاهی در کره گفتند که این "تعجب‌آور نیست". یک محقق شرکت حافظه داخلی اظهار داشت: "YMTC اولین شرکتی بود که فناوری پیوند را در تولید انبوه در بین سازندگان حافظه به کار برد. سرعت تحقیق و توسعه آنها ترسناک است زیرا تعداد زیادی مهندس در سطح دکترا دارند."

یک استاد مهندسی دانشگاه ملی سئول، که با شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کرد، گفت: "در شرکت‌های چینی، تحقیق و توسعه مانند تاکتیک‌های موج انسانی است - اگر کسی سقوط کند، دیگری بلافاصله جایگزین می‌شود - به سادگی هیچ راهی برای رقابت وجود ندارد."

اخیراً، "پیشنهادهای چین" به موضوع داغی در میان استادان مهندسی کره‌ای تبدیل شده است. استادان متخصص در مهندسی برق، علوم مواد، طراحی، و به ویژه کسانی که دارای حق ثبت اختراع مرتبط با نیمه‌هادی هستند، از دانشگاه‌های چینی تماس‌های عاشقانه دریافت می‌کنند.

یکی از استادان مهندسی از سئول به جونگ‌آنگ ایلبو گفت: "آنها بسته‌هایی مانند یک آژانس مسافرتی ارائه می‌دهند - 'دانشگاه استان XX مبلغ X برای حقوق و بودجه تحقیقاتی پیشنهاد می‌دهد، و اگر کل آزمایشگاه خود را بیاورید، مبلغ Y'،" و افزود: "اگرچه به دلیل تعهدات پروژه تحقیقاتی ملی از گفتگوهای بیشتر خودداری کردم، اما وسوسه محیط تحقیقاتی سخاوتمندانه بودم."

سیاست توسعه نیروی کار نیمه‌هادی کره صرفاً بر افزایش تعداد دانشجویان کارشناسی در بخش‌های قراردادی متمرکز است. یک استاد KAIST که در یک برنامه قراردادی نیمه‌هادی تدریس می‌کند، گفت: "تلاش برای آموزش استعداد نیمه‌هادی در سطح کارشناسی بی‌معنی است." چهار سال تحصیل کارشناسی به سختی برای ایجاد مهارت‌های اساسی ریاضی و مهندسی کافی است، و ظرفیت محدود هیئت علمی در برنامه‌های قراردادی ارائه برنامه‌های درسی با کیفیت را دشوار می‌کند. پروفسور لی هی-دئوک از دانشگاه چونگنام تأکید کرد: "ما باید پرسنل تحقیقاتی نیمه‌هادی را در سطح کارشناسی ارشد گسترش دهیم تا واقعاً از صنعت حمایت کنیم."

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

پیشنهادی باخبر