مدیرکل توسعه گردشگری داخلی مطرح کرد:

فرصت توسعه نقطه‌ای گردشگری به یاری روستاهای منتخب جهانی ۲۰۲۵

فرصت توسعه نقطه‌ای گردشگری به یاری روستاهای منتخب جهانی ۲۰۲۵

مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: پرونده ۸ روستای کشورمان که برای حضور در رقابت بین‌المللی سازمان گردشگری ملل متحد (UNTOURISM) ویژه سال ۲۰۲۵ در حال تکمیل شدن هستند، می‌توانند به عنوان فرصت و عامل توسعه نقطه‌ای سبب تحول در حوزه گردشگری کشور شوند.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط‌عمومی معاونت گردشگری، سید مصطفی فاطمی فیروزآبادی با حضور در میز گردشگری روستایی که با محوریت بررسی فرآیند تکمیل پرونده‌های روستاهای جهانی پروژه سازمان گردشگری ملل متحد، به همت گروه توسعه جاذبه‌ها و محصولات گردشگری دفتر توسعه گردشگری داخلی با حضور نمایندگان ۸ روستای منتخب از استان‌های مربوطه تشکیل شده بود، گفت: ۸ روستای منتخب جهانی ویژه شرکت در رقابت سال ۲۰۲۵ سازمان گردشگری ملل متحد شامل روستاهای سهیلی استان هرمزگان، کندلوس مازندران، پالنگان کردستان، موئیل اردبیل، حسنلو آذربایجان‌غربی، شفیع‌آباد کرمان، برغان البرز و فهرج یزد فرصت دارند تا ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ با تکمیل پرونده‌های مورد نظر و در نهایت ثبت و ارسال به UNTOURISM از فرصت ویژه اطلاع‌رسانی و تبلیغاتی بین‌المللی به نفع روستا و استان خود بهره ببرند.

او با بیان اینکه هر یک از روستاهای منتخب می‌توانند به عنوان عامل توسعه نقطه‌ای در حوزه گردشگری کشور نقش‌آفرینی کنند، افزود: توجه به آموزش، جلب مشارکت بانوان، توسعه زیرساخت‌های گردشگری، تهیه چک لیستی از نواقص و اهم اقدامات از جمله اقدامات فوریتی پیش رو به منظور غنیمت دانستن فرصت پیش رو باید به جد مورد توجه قرار گیرد.  

مدیرکل توسعه گردشگری داخلی گفت: انتخاب روستاهای جهانی کشور طی سال‌های گذشته منطبق با پژوهش دانشگاه تهران و معرفی ۱۵۰ روستا انجام گرفته است. بنا بر این اقدام، طبق اعمال شاخص‌های تعریف شده ۵۰ روستا استخراج و سپس ۲۴ روستا ویژه سال‌های ۲۰۲۵ الی ۲۰۲۷ اعلام شدند که ۸ روستای  معرفی شده ویژه امسال جهت شرکت در رقابت جهانی ۲۰۲۵، حاصل این همکاری علمی است.  

فاطمی خاطرنشان کرد: برخی از روستاهایی که در لیست منتخبین جهانی ۲۰۲۵ قرار دارند طی سال‌های گذشته نتوانسته‌اند در این رقابت موفق شوند اما به دلیل واجد شرایط بودن و رفع نواقص واجد شرایط شد‌ه‌اند. با این وجود به دلیل شرایط امتیازی بالا و رفع موانع بار دیگر شانس به آنها داده شده است. البته چنانچه روستایی سه بار نامش در لیست منتخب بیاید و منتخب نشود به طور کامل حذف خواهد شد.

آغاز شمارش معکوس سه ماهه برای تکمیل پرونده‌های روستاهای جهانی

همچنین در نشست میز گردشگری روستایی که با محوریت روستاهای جهانی منتخب ویژه رقابت سازمان گردشگری ملل متحد در سال ۲۰۲۵ برگزار شد، مهدی بهاروند رییس گروه توسعه جاذبه‌ها و محصولات گردشگری دفتر توسعه گردشگری داخلی و مسئول هماهنگی پروژه روستاهای جهانی گردشگری نیز با اشاره به اهم مسائل و چالش‌های پیش رو در زمینه شرایط روستاهای منتخب جهانی گردشگری گفت: مشکلات تخریب بافت در جریان نوسازی واحدهای روستایی، دفع فاضلاب، جمع آوری تفکیک و بازیافت زباله، عدم اجرای کامل طرح هادی روستا، فقدان اعتبارات و بودجه جهت دیواره‌سازی و جلوگیری از مخاطرات طبیعی، دسترس‌پذیر نبودن روستاها برای افراد معلول و ناتوان جسمی و ذهنی، ناکافی بودن همکاری و تعامل دهیاران و شورای روستا برای توسعه گردشگری، ساماندهی و ساخت سرویس بهداشتی و نیزتولید محتوا و ایجاد وب سایت از جمله مواردی هستند که مدیریت و بهبود وضع موجود نیازمند همکاری گسترده فرابخشی، فعال شدن بیش از پیش دهیاران و درک اهمیت فرصت جهانی موجود توسط مدیران تصمیم ساز مربوطه است.  

او همچنین با برشمردن شاخص‌های انتخاب روستاهای جهانی افزود: منابع فرهنگی و طبیعی، ترویج و حفاظت از منابع فرهنگی، پایداری اقتصادی، پایداری محیطی، پتانسیل گردشگری، توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت‌بندی گردشگری، زیرساخت و اتصال، بهداشت، ایمنی و امنیت از جمله مواردی هستند که کسب امتیاز در هر کدام می‌تواند شانس کشور را به کسب مقام روستای جهانی گردشگری نزدیک‌تر کند تا فرصت تبلیغات و اطلاع‌رسانی بین‌المللی گسترده‌ای با محوریت داشته‌های فرهنگی و تمدنی غنی کشورمان محقق شود.  

رییس گروه توسعه جاذبه‌ها و محصولات گردشگری دفتر توسعه گردشگری داخلی و مسئول هماهنگی پروژه روستاهای جهانی گردشگری همچنین با برشمردن مصوبات این نشست گفت: نیاز است چک لیستی از اقدامات مورد نیاز متناسب با شرح وظایف دستگاه‌های عضو میز ملی گردشگری روستایی تهیه و ابلاغ شود. همچنین وزارت کشور نسبت به ابلاغ تشکیل هیات‌های اندیشه ورز در روستاهای کاندید سال ۲۰۲۵ اقدام نمایند و تسهیلات درآمدزا با اولویت روستاهای کاندیدای سال ۲۰۲۵ توسط وزارت کشور تامین و در اختیار قرار داده شود.

به گفته بهاروند سایر اموری که اعضای حاضر در میز گردشگری روستایی نسبت به تحقق آن متعهد شدند عبارتند از اینکه دهیار و جوامع محلی روستاهای کاندیدای سال در محوریت فعالیت‌ها و برنامه‌ها قرار گیرند. تشکیل کمیته فضای مجازی روستاهای کاندیدای امسال در محوریت فعالیت‌ها و برنامه‌ها گنجانده شود. تشکیل کمیته فضای مجازی روستاهای کاندید توسط دفتر نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری انجام گیرد و کمیته آموزش نیز از سوی دفتر مطالعات، آموزش و برنامه‌ریزی گردشگری در دستور کار قرار گیرد.  

بهترین دانش توسعه در محیط، دانش زیست در محیط است

اسماعیل زیارتی نصرآبادی مدیرکل دفتر عمران و خدمات روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نیز در این نشست با اشاره به لزوم تعامل بین‌دستگاهی، هم‌افزایی و هم‌اندیشی، افرادی که تجربه زیسته در محیط دارند را مهم‌ترین عامل قابل اتکا در پروژه روستاهای جهانی عنوان کرد، چراکه بهترین دانش توسعه در محیط، دانش زیست در محیط به شمار می‌آید.

او با تاکید بر اینکه محور توسعه باید مردم روستا باشند، یادآور شد که طبق ابلاغ به دهیاری‌ها با ایجاد هیات‌های اندیشه‌ورز، هویت‌دهی به جامعه محلی و ایجاد پایداری اجتماعی در دستور کار قرار گرفته است.

زیارتی در ادامه با اشاره به اینکه هدف ما تنها رونق گردشگری در ۴۴ روستای جهانی نیست، گفت: هدف ما توسعه گردشگری روستایی در کل کشور و نیز ارتقای شاخص‌های کیفیت روستای مقصد گردشگری است، چرا که می‌خواهیم گردشگر کیفیت بهتری را تجربه کند.

نماینده وزارت کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر چند اقدام عمده شامل تخصیص اعتبار برای ساخت سرویس بهداشتی، نصب تابلو و علائم، ایجاد پارکینگ، مسیرهای پیاده‌راه و راه‌های دسترسی و تامین سایر زیرساخت‌ها با هدف تحقق توسعه پایدار روستایی در حال پیگیری و اقدام است.

هماهنگی در اقدامات لازمه موفقیت روستاهای منتخب

فرزاد سبزه‌واری رییس گروه فنی و طراحی بنیاد مسکن نیز که در این نشست حضور داشت با تاکید بر اینکه نیاز به جریان‌سازی و حرکت یکپارچه و واحد فعالیت‌ها در روستاهای منتخب وجود دارد نسبت به پیشبرد شاخص‌ها و تسهیل شرایط مورد نیاز توسط بنیاد مسکن اعلام آمادگی کرد.  

گفتنی است همچنین در این نشست هر یک از نمایندگان ۸ روستای منتخب از استان‌های مختلف نیز با تشریح وضعیت کنونی، اقدامات و برنامه‌های پیش رو در روستاهای خود با کسب انگیزه بیشتر، تلاش مضاعف جهت تهیه پرونده و ارسال آن به سازمان گردشگری ملل متحد، طبق زمان بندی اعلام شده را در دستور کار قرار دادند. 

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر