رژیم غذایی نه تنها در کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به فشار خون و کلسترول و چربی بالا و دیابت تاثیر دارد که در کاهش ابتلا به خطر سرطان به ویژه سرطان‌های گوارشی نیز نقش دارد، البته یک رژیم غذایی نامتعادل و مملو از خوراکی‌های پرچرب و شور نیز می‌تواند نتیجه‌ای عکس داشته و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

رژیم غذایی

همشهری آنلاین آرش نهاوندی: در طول سال‌ها، بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند که رژیم غذایی ما می‌تواند بر خطر ابتلا به سرطان، به ویژه خطر ابتلا به سرطان‌های مرتبط با سیستم گوارشی تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه، آندومتر و سرطان روده بزرگ مرتبط است. در مقابل، رژیم‌های غذایی غنی از میوه و سبزیجات، مانند رژیم مدیترانه‌ای، با خطر کمتر ابتلا به سرطان مرتبط هستند.

به گزارش مدیکال نیوز، طی چند ماه گذشته، شواهد جدیدی ظاهر شده است که نقش احتمالی رژیم غذایی در خطر ابتلا به سرطان و پیشگیری را برجسته می‌کند. مطالعه‌ای که در نشریه «ارتباطات طبیعت» منتشر شد، نشان داد که مصرف منظم غذاها و نوشیدنی‌های غنی از کلسیم با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است.

این مطالعه که توسط محققان دانشگاه آکسفورد در بریتانیا انجام شد، داده‌های بیش از ۵۴۲هزار شرکت کننده را تجزیه و تحلیل کرد. محققان در پایان تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند افرادی که شیر، ماست و مواد غذایی حاوی مواد مغذی ریبوفلاوین، منیزیم، فسفر و پتاسیم مصرف می‌کنند کمتر در معرض خطر سرطان روده بزرگ قرار دارند.

به طور خاص، این مطالعه مشاهده کرد که افرادی که روزانه معادل یک لیوان شیر اضافی یا ۳۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف می کردند، ۱۷ درصد خطر نسبی کمتری برای ابتلا به سرطان کولورکتال (سرطان روده) داشتند.

تام سندرز متخصص تغذیه که در این مطالعه شرکت نداشت در مورد اینکه چرا کلسیم ممکن است اثر محافظتی در برابر این نوع سرطان داشته باشد، گفت: یک نظریه این است که کلسیم ممکن است به اسیدهای صفراوی آزاد در روده متصل شود و از اثرات مضر اسیدهای صفراوی آزاد بر مخاط روده جلوگیری کند.

محافظت در برابر سرطان روده بزرگ با غذاهای فیبردار

این غذاها خطر سرطان را کاهش می‌دهند

تحقیقات قبلی همچنین نشان داده که غذاهای غنی از فیبر مانند سبزیجات، غلات کامل، میوه‌ها و آجیل ممکن است اثر محافظتی در برابر سرطان روده بزرگ داشته باشند.
مطالعه‌ای که در نشریه «متابولیسم طبیعت» منتشر شد، اکنون مکانیسم بالقوه پشت این اثر محافظتی را روشن کرده است.

این مطالعه نشان داد که وقتی باکتری‌های روده فیبر گیاهی را در روده تجزیه می‌کنند، دو نوع مولکول به نام اسیدهای چرب پروپیونات و بوتیرات با زنجیره کوتاه تولید می‌کنند که ممکن است در واقع مسئول جلوگیری از سرطان باشند.

احتمال پیشگیری از سرطان سر و گردن با قهوه

بر اساس مطالعه‌ای که در مجله سرطان منتشر شد، نوشیدن بیش از ۴ فنجان قهوه کافئین‌دار در روز با خطر کمتر سرطان گردن و سر مرتبط است. این مطالعه داده‌های جمع‌آوری شده از کنسرسیوم بین‌المللی اپیدمیولوژی سرطان سر و گردن (INHANCE)، شامل ۱۴ مطالعه مورد مشاهده‌ای در سطح فردی را تجزیه و تحلیل کرد.

این مطالعه نشان داد که با افزایش مصرف قهوه یا چای(بیش از ۴ فنجان در روز)، خطر ابتلا به سرطان‌های سر و گردن کاهش می‌یابد. دکتر کنور کلی متخصص گوش و حلق و بینی که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: بیشتر این تاثیر در نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه کافئین دار و کمتر یا حداکثر معادل یک فنجان چای در روز مشاهده شد.

با این وجود، او همچنین هشدار داد که مقدار قهوه‌ای که با این اثر مرتبط است امکان دارد برای برخی بیش از حد باشد: مقدار قهوه‌ای که برای تاثیرگذاری باید مصرف شود، احتمالا بیشتر از میزان مصرف معمول در روز است. کسانی که به کافئین حساس هستند احتمالا در نوشیدن این مقدار قهوه برای تجربه این اثر مشکل خواهند داشت.

کلی تاکید کرد: این مطالعه نشان می‌دهد که ما هنوز هم می‌توانیم از قهوه‌ خود در صبح لذت ببریم، اما لازم نیست برای محافظت از سرطان سر و گردن بیش از حد معمول تلاش کنیم و بنوشیم.

بیشتر بخوانید:

پیشنهادی باخبر