به گزارش ایسنا، سایت العربیالجدید در مطلبی نوشته است: موضوع مدیریت بودجه بازسازی غزه یکی از دلایل اصلی است که مصر و کشورهای حامی مالی را بر آن میدارد نسبت به طرح عباس ملاحظاتی داشته باشند، با توجه به اتهامهای قبلی درباره شفافیت و نظارت مالی ضعیف، این نگرانی بینالمللی وجود دارد که تشکیلات خودگردان تصرف در این بودجه را به دست بگیرد.
حامیان مالی بر این باور هستند که کنترل کامل تشکیلات خودگردان بر بودجه اختصاصی بازسازی میتواند راه را برای سو استفاده از آن و یا تقویت قطببندیهای سیاسی به جای تحقق توسعه واقعی در داخل نوار غزه ایجاد کند. در مقابل عباس با هر فرمولی که تشکیلات خودگردان فلسطین در آن نقش اساسی نداشته باشد، مخالف بوده و کنترل بر بودجه را بخشی از اعمال حاکمیت تشکیلات خودگردان بر نوار غزه به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از خاک فلسطین میداند.
ملاحظات قاهره
برخی منابع وبسایت «العربی الجدید» اظهار کردند: دلیل دیگر برای مخالفتهای قاهره این است که تشکیلات خودگردان فلسطین پس از غیابش در نوار غزه از سال ۲۰۰۶، کادر انسانی و اداری لازم برای مدیریت غزه را ندارد چراکه حماس زمام امور را در آنجا در دست دارد. قاهره بر این باور است که هر عملیاتی برای بازگرداندن تشکیلات خودگردان به غزه نیازمند وجود دستگاه اداری موثری در میدان است که در حال حاضر فاقد آن است و این مساله اجرای طرحش را از منظر عملیاتی دشوار میکند. این مساله مصر را بر آن داشت به دنبال جایگزینهای موثرتری به دور از دیدگاههای سنتی باشد که عباس ارائه میکند.
بر اساس این ملاحظات، قاهره در تلاش است دیدگاه متفاوتی را درباره مدیریت و بازسازی غزه تدوین کند که در آن تمرکز بر این است که نقش اصلی نظارت بر نوار غزه به دست آن بوده و حامیان مالی بینالمللی جهت تضمین شفافیت در مدیریت بودجه نوار غزه در آن مشارکت داشته باشند. بر اساس این دیدگاه، پروژهها و زیرساختها توسط یک کمیته فنی وابسته به مصر و تحت نظارتی بینالمللی جهت تضمین اجرای آن بر اساس طرحهای توسعه شفافی مدیریت خواهد شد.
همچنین دیدگاه مصر دربردارنده انتخاب کادری محلی است که مدیریت بخشهای مختلف داخل غزه را بر عهده خواهند گرفت و علاوه بر این اسامی تحت بازبینی دقیق امنیتی قرار گرفت که شامل هماهنگی با اسرائیل جهت تضمین عدم حضور افراد نامطلوب امنیتی در دستگاه اداری جدید است، همزمان مصر تلاش میکند آمریکا را متقاعد سازد بهترین راهحل برای مدیریت غزه نمیتواند تنها بازگرداندن تشکیلات خودگردان فلسطین به اینجا به صورت سنتی باشد.
قاهره سعی دارد توافقهایی را ترتیب دهد که ثبات وضعیت غزه را تضمین کند و این شامل اعمال فشار بر حماس جهت امتیازدهی خصوص تسلیحاتش و نیز انتقال کامل مدیریت گذرگاههای زمینی به یک نهاد بیطرف تحت نظارتی بینالمللی است.
هدف از این رویکرد، تضمین تکرار نشدن سناریوهای قبلی است که به ناکام ماندن هر گونه تلاشی برای ساماندهی به شرایط غزه منجر شدند. در میان این اختلافنظرها، مانع اصلی امتناع عباس از موافقت با هر گونه دیدگاهی است که به او امکان کنترل مستقیم بر غزه را نمیدهد به ویژه که او اصرار دارد تشکیلات خودگردان فلسطین تنها طرف مسوول نوار غزه باشد اما گروههای فلسطینی به ویژه حماس نمیپذیرند تحت نظارت مصر و نظارتی بینالمللی مطابق سازوکارهایی که هیچگونه نفوذ سیاسی یا نظامی به آنها نمیدهد، کار کنند.
دیدگاه محمود عباس
دیدگاه عباس چنین است که همانند مدیریت تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری اشغالی، این تشکیلات بتواند در راستای تاکید بر تمامیت ارضی فلسطین و حاکمیت جغرافیایی، سیاسی و قانونی، امور نوار غزه و مسوولیتهای خود را بر عهده بگیرد.
در این طرح بر لزوم تضمین عقبنشینی کامل رژیم صهیونیستی از نوار غزه و انتقال مدیریت تمامی گذرگاهها به تشکیلات خودگردان از جمله گذرگاههای کرم ابو سالم و رفح در مرز با مصر تاکید شده تا طبق توافق کلی به این شکل گذرگاههای یاد شده با همکاری مصر و اتحادیه اروپا فعال شوند.
کابینه فلسطین طرحی را برای بازسازی نوار غزه آماده کرد که ضامن ماندن فلسطینیها در داخل نوار غزه با رایزنی و همکاری با قاهره و نهادهای بینالمللی از جمله بانک جهانی و نهادهای سازمان ملل و اتحادیه اروپا است.
قرار است این طرح چهارم ماه مارس در اجلاس فوقالعاده سران عرب در قاهره جهت تایید رسمی ارائه شود.
همچنین تشکیلات خودگردان بر لزوم حمایت آژانس آنروا به عنوان طرف اصلی ارائه خدمات انسانی در داخل نوار غزه تاکید کرد. همزمان فلسطین با مصر و سازمان ملل در راستای برگزاری کنفرانسی بینالمللی درباره بازسازی غزه با حضور کشورها و نهادهای حامی مالی در چارچوب صندوق اعتباری بینالمللی برای همکاری با بانک جهانی تلاش میکند.
در همین چارچوب «مختار الغباشی» معاون رئیس مرکز عربی مطالعات سیاسی و راهبردی در گفتگویی ویژه با العربی الجدید اظهار کرد: آیا امکان دارد حماس مدیریت نوار غزه و کنترل بر آن را کنار بگذارد؟ تصاویر تبادل اسرا میان حماس و «اسرائیل» حقایق مهمی را برملا میکند که مهمترین آنها قدرت حماس در تحمیل حضور خود در غزه با حمایت و تاییدی داخلی از سوی ساکنان نوار غزه است و بر این اساس انصراف حماس از کنترل بر نوار غزه هرگز موضوع سادهای نخواهد بود، این حقایق موضع حماس در مذاکرات جاری را تقویت کرده و همزمان سوالی را درباره طرحی که مصر به عنوان جایگزین ارائه کرده، مطرح میکند.
انتهای پیام