انتخاب درست؛ راه نجات فوتبال 

انتخاب درست؛ راه نجات فوتبال 

چالش مدیریتی در تیم‌های بزرگ سا‌ل‌هاست گریبانگر فوتبال ایران شده و از شواهد و قرائن پیداست که این چالش کماکان ادامه خواهد داشت. سپولیس
چالش مدیریتی در تیم‌های بزرگ سا‌ل‌هاست گریبانگر فوتبال ایران شده و از شواهد و قرائن پیداست که این چالش کماکان ادامه خواهد داشت. سپولیس
نویسنده علی شکری

از اواسط دهه ٨٠ که استارت لیگ حرفه‌ای زده شد، سالی نبوده که باشگاه‌ها و به‌خصوص دو باشگاه پرطرفدار پرسپولیس و استقلال با معضل انتخاب مدیریت، سرمربی و هیات‌مدیره مواجه نشده باشند. 

انتخاب مدیرعامل و سرمربی برای تیم‌های بزرگ به‌خصوص استقلال و پرسپولیس هیچ‌گاه براساس میزان و معیار مشخصی انجام نشده و همین نابسامانی در طول فصل، حواشی زیادی برای این دو تیم ایجاد کرده است. ‌

در فوتبال ایران مدیرعامل باشگاه‌ها ازجمله پرسپولیس و استقلال توسط هیات‌مدیره‌ای انتخاب می‌شوند که بحث و جدل بر سر انتخاب خود آنها نیز فراوان است.

در نهایت با انتخاب یک فرد خارج از هیات‌مدیره، مدیرعامل معرفی و اختیاراتی به وی تفویض می‌‌شود که یکی از مهم‌ترین آنها رایزنی با مربیان و بازیکنان مختلف بر سر جذب‌ برای تیم متبوع خود است. 

فرآیند انتخاب سرمربی و بازیکن نیز خود حرف و حدیث بسیاری دارد؛ ازجمله این‌که آیا تفکرات سرمربی مد نظر به تفکرات و اندیشه‌های مدیرعامل و اعضای هیات‌مدیره منطبق است یا خیر؟ و یا این‌که بازیکنان برگزیده در طول فصل می‌توانند خواسته‌ها و انتظارات سرمربی را برآورده کنند؟ 

ولی تمام ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود و با گذشت چند هفته از شروع فصل، آتش اختلافات میان مدیران، مربیان و بازیکنان شعله‌ور شده به نحوی که اختیار و عنان کار از دست مدیران و مربیان خارج و باشگاه توسط افرادی با مناصب غیرفوتبالی و کاملا نامأنوس با ورزش اداره می‌شود. ناگفته پیداست که منظور از افراد غیرفوتبالی و نامانوس با ورزش چه کسانی هستند. صریح‌تر بگوییم افرادی که در میانه راه و شاید هم از ابتدا به‌دنبال منافع و مصلحت خود هستند و در این مسیر از هیچ کوششی دریغ نمی‌کنند.

افرادی که هویت و اصالت باشگاه‌های بزرگ را فدای مطامع شخصی خود کرده و تیم‌های بزرگ را به قهقرا برده و به آنها ضربه می‌زنند.

بر این اساس شاهد این هستیم که یک تیم، بازیکنان و مربیانی جذب می‌کند که هیچ‌گونه سنخیتی با آن نداشته و در چهارچوب منافع افرادی حرکت می‌کنند که از شکست یا نابودی تیم بهره می‌برند.

در این راستا باید گفت وزارت ورزش و جوانان به‌عنوان یکی از متولیان دو تیم بزرگ پایتخت موظف است در انتخاب اعضای هیات‌مدیره و سپس انتصاب مدیرعامل با ظرافت و دقت‌نظر بیشتری عمل کند تا شاهد این نباشیم که مدیران باشگاه‌ها در مسیر راه فوتبالی با افرادی صلاح‌ومشورت می‌کنند که به فوتبال و باشگاه‌ها به‌عنوان ابزاری برای درآمدزایی می‌نگرند. 

این تفکر خطرناک در حالی شکل گرفته که طی سالیان اخیر بارها تحت عنوان «فساد در فوتبال» از آن یاد شده و هرازگاهی با خاطیان برخوردهایی نیز صورت گرفته، ولی به نظر می‌رسد برخوردهای مقطعی و سطحی علاج کار نیست و افراد ناکارآمد و نابلد در ورزش و به‌خصوص فوتبال باید به‌طور ریشه‌ای از بین بروند. 

این‌که مدیران باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال تا چه حد با اعضای مجمع وزارت ورزش و جوانان و اعضای هیات‌مدیره هماهنگ و همسان هستند نکته بسیار مهمی است که شاید کمتر به آن توجه شده و همین کم‌توجهی، مشکلات و معضلات عدیده‌ای را میان مدیران و مربیان به‌وجود آورده است. 

فصل جاری لیگ برتر هم رو به پایان است، ولی امیدواریم به سبک و سیاق مرسوم یک همکاری و توافقی مشترک میان وزارت ورزش و جوانان، اعضای هیات‌مدیره و مجمع باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس شکل بگیرد تا در طول فصل شاهد اختلافات گسترده میان مدیران، مربیان و بازیکنان نباشیم و از همه مهم‌تر دست افراد غیرفوتبالی و دغل‌بازان ورزشی از ارتباط با این دو باشگاه کوتاه شود. 

بیایید یک‌بار برای همیشه در انتخاب و انتصاب خود دقت کنید تا نه‌تنها طرفداران استقلال و پرسپولیس، بلکه همه طرفداران تیم‌های حاضر در لیگ از آرامش، پاکی و یک فصل فوتبالی بدون حاشیه و هیاهو لذت ببرند. 

پیشنهادی باخبر