حفره‌ای مرموز در آلاسکا که دانشمندان را سردرگم کرده است (+عکس)

حفره‌ای مرموز در آلاسکا که دانشمندان را سردرگم کرده است (+عکس)
دهانه ساوُنوسکی یک حفره گرد در پارک ملی کاتمای آلاسکا است که از زمان کشف آن هیچ توضیح علمی برای آن پیدا نشده است.

دهانه‌ی ساوُنوسکی (Savonoski Crater) در جنوب‌غربی آلاسکا مدتهاست دانشمندان را متحیر کرده چون آن‌ها نتوانستند توضیحی برای آن پیدا کنند و دلیل آن فقدان شواهد زمین‌شناسی کافی است. با این حال، یک توضیح علمی برای این فقدان شواهد وجود دارد، پس با اطمینان می‌توانیم بگوییم این حفره نه مافوق‌طبیعی است و نه توسط بیگانگان خلق شده است. 

به گزارش فرادید، این دهانه تقریبا ۵۰۰ متر عرض و ۱۱۰ متر عمق دارد. نیمی از حجم این حفره با آب بارش‌ها و ذوب برف پر شده است. 

از آسمان اینطور به نظر می‌رسد که دهانه ساوُنوسکی ممکن است در اثر برخورد یک شهاب‌سنگ ایجاد شده باشد. دهانه‌های برخوردی معمولاً دایره‌ای و عمیق هستند و دهانه ساوُنوسکی با این ویژگی‌ها مطابقت دارد، اما زمین‌شناسان هنوز نتواسته‌اند برای برخورد یک سنگ فضایی در این مکان مدرکی پیدا کنند. 

حفره‌ای مرموز در آلاسکا که دانشمندان را سردرگم کرده است (+عکس)

بررسی‌های گسترده‌ی دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ نتوانستند شواهدی از مواد شهاب‌سنگی یا سنگ‌های متأثر از برخورد در داخل دهانه پیدا کنند که تأییدکننده‌ی منشأ برخوردی باشد. همچنین، پژوهشگران نتواسته‌اند هیچ تکه‌سنگی اطراف دهانه پیدا کنند که نشان دهد شهاب‌سنگی، مواد را از نقطه فرود خود پخش کرده است. 

از سوی دیگر، این دهانه ممکن است یک آب‌دهانه آتشفشانی باشد؛ یک فرورفتگی که وقتی ایجاد می‌شود که ماگما از عمق پوسته زمین بالا آید و به سطح آب برسد. ماگمای بالاآمده سبب جوش آمدن آب می‌شود و بخار حاصله به اندازه‌ای فشار زیرزمینی ایجاد می‌کند که در نهایت انفجار به راه می‌اندازد. 

آب‌دهانه‌های آتشفشانی معمولاً دهانه‌های وسیعی ایجاد می‌کنند که با آب‌های زیرزمینی پر می‌شوند. برای نمونه، آب‌دهانه شرقی اوکینرک در آلاسکا که ۱۰۰ متر عمق دارد، طی یک فوران ده روزه در سال ۱۹۷۷ ایجاد شد و از آن زمان تا حدی با آب پر شده است. 

حفره‌ای مرموز در آلاسکا که دانشمندان را سردرگم کرده است (+عکس)

این دهانه حداقل یک رویداد یخبندان را از زمان شکل‌گیری خود تجربه کرده است

با این حال، هیچ شکل زمین‌ریخت آتشفشانی در اطراف دهانه ساوُنوسکی دیده نشده و هیچ نشانه‌ای از منبع ماگما در زیر حفره وجود ندارد. بنابراین منشأ آتشفشانی بالقوه برای این دهانه همچنان معما باقی می‌ماند. 

دانشمندان بر این باورند که دهانه ساوُنوسکی یا دهانه برخورد شهاب‌سنگی است یا یک آب‌دهانه آتشفشانی، اما پاسخ قطعی تنها با انجام تحقیقات گسترده‌تر به دست خواهد آمد. 

این دهانه حداقل یک رویداد یخبندان را از زمان شکل‌گیری خود تجربه کرده، به این معنا که وقتی یخچال‌های طبیعی آخرین بار جنوب غربی آلاسکا را در بازه زمانی بین ۲۳۰۰۰ تا ۱۴۷۰۰ سال پیش پوشش دادند، توسط یک لایه یخ بلعیده شده است. این یخبندان هرگونه شواهد آشکار از منشأ دهانه را از بین برد، اما ممکن است سرنخ‌هایی هنوز داخل دهانه پنهان باشد.

پیشنهادی باخبر