وقتی «ثریا» شبکه یک استودیویش را از تهران به اهواز برد
ویژه برنامه زنده «ثریا» شب گذشته با موضوع بررسی مشکلات استان خوزستان به طور مستقیم از استودیو اهواز پخش شد و در جریان آن نقطه نظراتی مطرح شد که در نوع خودش قابل تأمل بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، نخستین ویژهبرنامه تلویزیونی از مجموعه «جان ایران» در قالب برنامه زنده «ثریا»، با محور بررسی مشکلات ساختاری و ریشهای استان خوزستان، شب گذشته بهصورت زنده از استودیو اهواز پخش شد. در این برنامه، فعالان اجتماعی، پژوهشگران و نمایندگان مردمی با صدایی صریح، پرده از واقعیتهای تلخ اما ناگفته یکی از استراتژیکترین استانهای کشور برداشتند.
وقتی «ثروت» هست، اما «رفاه» نیست!
حجتالاسلام سید عماد موسوی، امام جماعت مسجد امام خمینی در محله حصیرآباد اهواز، در بخشی از این برنامه با لحنی گلایهآمیز و پر از درددل، از محرومیت تاریخی خوزستان سخن گفت و خواستار مواجهه مستقیم مسئولان با مشکلات مردم شد: «مشکلات مردم را در دل آنها حل کنید، نه پشت درهای بسته و اتاقهای تشریفاتی. خوزستان زرخیزترین استان ایران است، اما از حداقلها محروم است.»
او خطاب به رئیسجمهور تأکید کرد: «آقای پزشکیان، شما پزشک هستید، وقتی قلب بدن بیمار باشد، با سایر اعضا چه میشود کرد؟ خوزستان، قلب تپنده اقتصاد ایران است اما قلبی بیمار از بیعدالتی، بیتدبیری و بیتوجهی!»
روایت خوزستان، روایت یک «واقعیت ناقص» است
داوود مدرسیان، فعال اجتماعی و مطالبهگر خوزستان، خوزستان را یک «مسئله ملی» دانست که در گزارشهای رسمی کشور بهدرستی دیده نمیشود: «آمار شهدای خوزستان، ظرفیتهای اقتصادی، منابع طبیعی و موقعیت ژئوپلیتیک این استان، خوزستان را به دژ مستحکم ایران تبدیل کرده اما در مقابل، آمارهای محرومیت آن هم تکاندهنده است.»
به گفته مدرسیان: خوزستان رتبه اول مهاجرت معکوس، رتبه اول حاشیهنشینی، رتبه اول تجمعات کارگری، رتبه اول آلودگی هوا و یکی از بالاترین نرخهای بیسوادی، بیکاری، و بازماندگی از تحصیل در کشور را داراست.
او تأکید کرد: «یک سوم جمعیت خوزستان در سکونتگاههای غیررسمی و فاقد حداقل زیرساختها زندگی میکنند. آیا سزاوار است استانی که گندم 11 میلیون نفر و شکر 31 میلیون نفر را تأمین میکند، در صف آب آشامیدنی بایستد؟»
«زمین» برای مرفهان، «آلونک» برای مردم!
در بخش دیگری از این برنامه، ابوالفضل حاجیزاده، پژوهشگر برنامه «ثریا» به معضلات حوزه مسکن پرداخت. او فاش کرد که در شهر جدید رامین، زمینهای هزارمتری به مرفهان داده میشود در حالی که پروژههای مسکن مهر یا متوقف شده یا بیمشتریاند.
او گفت: «از نهضت ملی مسکن هم خبری نیست، در بسیاری از شهرها حتی آغاز نشده، و سهم زمین برای مردم عادی کمتر از 1000 قطعه است. چرا زمینهای دولتی احتکار میشوند؟ چرا عدالت مسکن، شعاری بیش نیست؟»
تلخترین آمارها، از استانی با طلای سیاه و سفید
براساس آمارهای ارائه شده در برنامه «ثریا»:
35 درصد جمعیت خوزستان زیر خط فقر
رتبه دوم بیکاری کشور
رتبه 28 آموزش و پرورش
رتبه 24 خدمات درمانی
بیش از 260 روز آلودگی شدید هوا
بیشترین سهم فلرهای نفتی کشور (34٪)
7 کانون بحرانی ریزگرد داخلی
همه اینها در استانی که:
اولین تولیدکننده نفت، گاز، فولاد، برق، نیشکر و گندم است
بزرگترین سهم را در صادرات انرژی و مواد غذایی دارد
و قطب حملونقل جادهای و ریلی در کشور محسوب میشود
پایانی بر «تحمل»، آغازی بر «مطالبهگری»
در پایان این برنامه، فعالان مردمی تأکید کردند که صدای خوزستان باید از رسانه ملی شنیده شود نه فقط برای همدردی، بلکه برای تغییر واقعی. مردم خوزستان دیگر تحمل وعدههای توخالی، سفرهای بینتیجه و نگاه تزئینی ندارند. برنامه «ثریا» با پخش زنده از اهواز، در نخستین قسمت از مجموعه «جان ایران»، زخمهای پنهان خوزستان را آشکار کرد.
انتهای پیام/