معرفی کتاب چرا ادبیات: درباره ادبیات با یوسا

اگر تا به ‌امروز فکر می‌کردید با مطالعه کتاب و داستان عمرتان را تلف می‌کنید، کتاب «چرا ادبیات» ماریو بارگاس یوسا دیدگاه را باید حتماً بخوانید. همان‌طور که از نام این کتاب آن پیداست، در ستایش ادبیات نوشته شده‌ و نویسنده آن که برنده جایزه نوبل است، سعی دارد به ما ثابت کند که کتاب و به‌طور کلی ادبیات، برای فهم بهتر دنیا و مقابله با جهل و استبداد ضروری است.

چرا ادبیات یکی از آثار متفاوت نویسنده سور بز است. پس اگر می‌خواهید درباره کتاب چرا ادبیات بیشتر بدانید و با محتوای آن بیشتر آشنا شوید، حتما این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

«ادبیات خوب ادبیاتی اصیل، همواره ویرانگر، تقسیم‌ناپذیر و عصیانگر است. چیزیست که هستی را به چالش می‌خواند.»

ماریو بارگاس یوسا، چرا ادبیات

شناسنامه کتاب چرا ادبیات

عنوان کتاب: چرا کتاب
نویسنده: ماریو بارگاس یوسا
مترجم (پیشنهاد کاربران): عبدالله کوثری
ناشر: لوح فکر
تعداد صفحات: ۹۳

خلاصه کتاب چرا ادبیات

چرا ادبیات،‌ کتابی کم‌حجم و کوتاه درباره اهمیت ادبیات و تأثیر آن بر جامعه است. این کتاب از دو مقاله، یک سخنرانی و یک مصاحبه با نویسنده تشکیل شده‌ است. چرا کتاب با نثری شیوا و جملاتی تکان‌دهنده به ما ثابت می‌کند که بی‌توجهی به ادبیات، به ‌معنای محروم ‌کردن خود از منبع بزرگ شناخت، آگاهی و آرامش است.

در بخش اول کتاب که مقاله‌ای با نام «چرا ادبیات» است، یوسا با استدلالی خیره‌کننده به ما ثابت می‌کند که خواندن صرفاً تفریحی مجلل نیست، بلکه باید به جزئی ضروری در زندگی اجتماعی ما تبدیل شود. این مقاله،‌ درخشان‌ترین و بهترین بخش کتاب است.

«معتقدم جامعه‌ی بدون ادبیات، یا جامعه‌ای که در آن ادبیات مثل مفسده‌ای شرم‌آور، به گوشه‌وکنار زندگی اجتماعی و خصوصی آدمی رانده می‌شود و به کیشی انزواطلب بدل می‌گردد، جامعه‌ای است محکوم به توحش معنوی و حتی آزادی خود را به خطر می‌اندازد.»

ماریو بارگاس یوسا، چرا ادبیات

در بخش بعدی، سخنرانی نویسنده در سال ۲۰۰۰ درباره فرهنگ و هجوم فرهنگی آن دوران ‌است. البته در این بخش نیز محوریت صحبت‌های یوسا، ادبیات است. در واقع،‌ این بخش به نقش ادبیات در حفظ هویت فرهنگی می‌پردازد. موضوع بخش سوم هم آمریکای لاتین است؛ موضوعی که نویسنده بارها در کتاب‌های خود به آن‌ها اشاره می‌کند.

در بخش پایانی کتاب نیز مصاحبه‌ای طولانی با یوسا درباره تأثیر ادبیات، نحوه شکل‌گیری آثار او و تجربه‌های شخصی‌اش به‌عنوان نویسنده است. اگر از طرفداران یوسا هستید، مطالعه بخش آخر می‌تواند شما را با زندگی و اندیشه‌های این نویسنده بزرگ آشنا کند.

آیا این کتاب برای شما مناسب است؟

مطالعه کتاب چرا ادبیات، بیش از همه برای کسانی لذت‌بخش است که کتاب ‌خواندن بخش مهمی از برنامه روزانه آن‌هاست و از کتاب رهایی ندارند. همچنین، اگر فردی اطراف شما وجود دارد که از مطالعه فراری است یا آن را اتلاف وقت می‌داند، این کتاب را به او هدیه دهید تا دیدگاهش را برای همیشه نسبت به ادبیات تغییر دهید.

درباره نویسنده کتاب

ماریو بارگاس یوسا از برجسته‌ترین نویسندگان آمریکای لاتین است. او که در ۲۸ مارس ۱۹۳۶ در پرو به‌دنیا آمد، کودکی بسیار پرفرازونشیبی داشت. او تا قبل از ۱۴ سالگی که وارد مدرسه نظامی شد، بخشی از زندگی خود را در بولیوی و دور از پدر گذراند. تحصیل در این مدرسه نظامی که یکی از تلخ‌ترین تجربیات او است، بعدها به جان‌مایه یکی از معروف‌ترین کتاب‌های او به‌نام سال‌های سگی تبدیل شد.

«دنیای بدون ادبیات، دنیای بی‌تمدن، بی‌بهره از حساسیت و ناپخته در سخن‌ گفتن، جاهل و غریزی، خامکار در شور و شر عشق، این کابوسی که برای شما تصویر می‌کنم، مهم‌ترین خصلتش، سازگاری و تن‌دادن انسان به قدرت است.»

 

او که در دانشگاه‌های لیما و مادرید تحصیل کرده ‌است و با انتشار کتاب‌های درخشانی مثل سور بز، مرگ در آند، ‌گفت‌وگو در کاتدرال و آثار دیگرش در کنار نویسنده‌های بزرگی مثل فوئنتس و مارکز، ادبیات آمریکایی لاتین را از نو زنده کرد. ماریو بارگاس یوسا در نهایت در سال ۲۰۱۰ موفق به دریافت جایزه نوبل ادبیات شد.

ماریو بارگاس یوسا در ۱۰ آوریل ۲۰۲۵ در سن ۸۹ سالگی درگذشت. مرگ او ضایعه‌ای بزرگ برای دنیای ادبیات بود، زیرا او یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان معاصر آمریکای لاتین به شمار می‌رفت که تأثیر عمیقی بر ادبیات جهان گذاشت. یوسا با آثارش نه تنها تحولات اجتماعی و سیاسی در آمریکای لاتین را به تصویر کشید، بلکه نشان داد که ادبیات می‌تواند ابزاری قدرتمند برای مبارزه با ظلم و فساد باشد. مرگ او نقطه‌ پایانی بر زندگی پرثمر و نویسندگی تأثیرگذار او بود، اما آثارش همچنان زنده و الهام‌بخش باقی خواهند ماند.

چرا ادبیات، بهانه‌ای برای ضرورت توجه به ادبیات است

مطالعه چرا ادبیات، ما را به تفکر درباره نقش ادبیات در زندگی فردی و اجتماعی‌مان وادار می‌کند. ماریو بارگاس یوسا در این کتاب با استدلال‌های دقیق به ما ثابت می‌کند که ادبیات صرفاً سرگرمی نیست، بلکه الزام است. در این مطلب، درباره کتاب چرا ادبیات صحبت کرده و سعی کردیم شما را با محتوای بخش‌های مختلف این کتاب آشنا کنیم.

اگر از طرفداران یوسا هستید، در بخش نظرات به ما بگویید که به عقیده شما بهترین کتاب او کدام است؟

پیشنهادی باخبر