نیویورک تایمز: گزینه های ترامپ در مقابل ایران محدود شده اند| برنامه هسته ای ایران در وضعیت هشدار قرار دارد

به نظر می رسد که پرونده ایران در وضعیت فوریت ویژه قرار دارد. این مسئله روز یکشنبه توسط جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیس جمهور فعلی برجسته شد.

نیویورک تایمز: گزینه های ترامپ در مقابل ایران محدود شده اند| برنامه هسته ای ایران در وضعیت هشدار قرار دارد

رویداد۲۴ |  دیوید سنگر، خبرنگار ارشد نیویورک تایمز در تازه ترین نوشتار برای این رسانه آمریکایی به بررسی سیاست های احتمالی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده نسبت به تهران پرداخته و ادعا می کند که هر چند برخی تحولات میدانی منجر به تضعیف جمهوری اسلامی ایران شده، اما همزمان رئیس جمهور جدید پس از بیستم ژانویه با ایرانی مصمم تر رو به رو خواهد شد.

به گزارش جماران، نویسنده در ابتدای این مطلب ادعا می کند که دونالد ترامپ با ایرانی مواجه خواهد شد که به ناگهان بسیار شکننده‌تر از دوران نخست ریاست‌جمهوری او شده، چرا که برخی تردیدها در سطح سیاست داخلی این کشور ایجاد شده و برنامه هسته ای ایران هم به دلیل تکنولوژی های در اختیار رژیم اسرائیل آسیب پذیرتر شده است. این واقعیت جدید بحثی داخلی را در مورد نحوه مواجهه دولت او با تهران برانگیخته است: آیا باید راه مذاکره باز شود یا حمله‌ای به برنامه غنی‌سازی هسته‌ای ایران چه آشکار و چه پنهان و  یا شاید هم در قالب اقدامی از سوی رژیم اسرائیل انجام شود؟

نویسنده در ادامه به راه سومی هم اشاره می کند و می نویسد: شاید هم باید همان‌طور که بسیاری پیشنهاد می‌کنند، دور جدیدی از «دیپلماسی قهری» آغاز شود که ایران را وادار کند یا به طور توافقی توان هسته‌ای خود را کنار بگذارد یا با تضعیف بیش از پیش نظام سیاسی فعلی مواجه شود.  

به نظر می رسد که پرونده ایران در وضعیت فوریت ویژه قرار دارد. این مسأله روز یکشنبه توسط جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیس جمهور فعلی برجسته شد. او در گفت‌وگو با فرید زکریا از شبکه  سی ان ان ادعا کرد که با آنچه که او تضعیف ایران می خواند صداهایی شنیده می‌شود که می‌گویند شاید باید همین حالا به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای برویم. سالیوان در بخش هایی از این اظهار نظر تأکید کرد که درباره آنچه که او خطر واقعی برنامه هسته ای ایران خوانده با تیم ترامپ و البته مقام های رژیم اسرائیل گفت و گو کرده است.

طی مصاحبه‌هایی در دو هفته گذشته، مقامات آمریکایی و غربی ادعا کرده اند که وضعیت برنامه هسته ای ایران و بحث ها درباره آن ممکن است در ماه‌های آینده به یک نقطه عطف برسد. این ارزیابی پس از آن انجام شد که بازرس ارشد هسته‌ای سازمان ملل هشدار داد ایران در حال شتاب‌دهی به غنی‌سازی اورانیوم نزدیک به درجه تسلیحاتی است.

واقعیت جدید، فرصت‌ها و تهدیدها

دیوید سنگر در ادامه این نوشتار می نویسد که : مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور جدید ایران و همتای جدید او در ایالات متحده یعنی ترامپ تمایل خود را برای مذاکره درباره یک توافق هسته‌ای جدید اعلام کرده‌اند؛ هرچند هیچ‌کدام جزئیاتی درباره مفاد آن ارائه نداده‌اند.

در ادامه این نوشتار نویسنده ادعا کرده که در نتیجه ضربه های وارد شده به محور مقاومت در یک سال اخیر، توازن نظامی در منطقه تغییر و توانایی ایران برای پاسخ دادن به اسرائیل از طریق آنچه این رسانه نیروهای نیابتی ایران خوانده کاهش یافته است. بنابراین، در حالی که فرصت دیپلماسی در شش سال گذشته هرگز تا این حد نبوده است، احتمال وقوع حمله پیش‌دستانه نیز به همین میزان افزایش یافته است.

استراتژی فشار حداکثری

دستیاران ترامپ در اظهارات عمومی وعده داده‌اند که دوباره بر کمپین «فشار حداکثری» متمرکز خواهند شد تا درآمد نفتی ایران را با فشار بر چین، بزرگ‌ترین خریدار محموله‌های نفتی تحریمی ایران، قطع کنند.

مایکل والتز، که ترامپ او را به عنوان مشاور امنیت ملی منصوب کرده است، در ماه نوامبر در شبکه CNBC با طرح برخی ادعاها درباره ایران گفت: تغییری که در دوره ریاست جمهوری جدید ترامپ خواهید، دید تمرکز بیشتر بر ایران خواهد بود. فشار حداکثری نه تنها به ثبات در خاورمیانه کمک خواهد کرد، بلکه به ثبات در میدان روسیه-اوکراین نیز کمک می‌کند، زیرا ایران موشک‌های بالستیک و هزاران هزار پهپاد را به این میدان ارسال می‌کند.

چالش یک راه‌حل نظامی

اسرائیل و ایالات متحده بارها با همکاری یکدیگر تلاش کرده‌اند تا سرعت پیشرفت برنامه هسته ای ایران را محدود کنند؛ از جمله با حملات سایبری مخفیانه طولانی‌مدت با نام رمز «بازی‌های المپیک» که برای تخریب سانتریفیوژهای هسته‌ای ایران طراحی شده بود. اما نتایج این عملیات ها محدود بود.

این رسانه امریکایی در ادامه ادعا کرده که حمله اسرائیل در ۲۶ اکتبر به سامانه های دفاع هوایی اطراف تهران و برخی تاسیسات هسته ای کلیدی ایران آسیب جدی وارد کرده است.

ابهامات پیش‌رو

تخریب زیرساخت‌های هسته‌ای ایران برای اسرائیل بسیار دشوار خواهد بود، مگر اینکه ترامپ نوعی حمایت ارائه دهد که پیشینیان او از آن امتناع کردند. هدف قرار دادن سایت غنی‌سازی نطنز توسط نیروی هوایی اسرائیل ممکن است امکان‌پذیر باشد، اما ایران برای تولید اورانیوم از تاسیسات مخفی شده در دل کوه به نام «فردو» استفاده می کند که نابود کردن آن به کمک های نظامی عظیم امریکا نیاز دارد.

مشخص نیست ترامپ و مشاورانش چگونه به درخواست‌های اسرائیل برای کمک پاسخ خواهند داد. انتخاب ترامپ برای وزیر امور خارجه، مارکو روبیو، در سنا به عنوان یک ایران‌ستیز شناخته شده است، اما برخی دیگر از مقامات، از جمله معاون رئیس‌جمهور منتخب، جی‌دی ونس، استدلال کرده‌اند که ایالات متحده باید از «جنگ‌های بی‌پایان» خاورمیانه خارج شود.

چشم‌انداز آینده

ترامپ در دوره اول خود در برابر حمله به ایران مردد بود. اما دستیارانش می‌گویند دیدگاه او ممکن است تحت تأثیر تلاش‌های دولت ایران برای ترور او که در کیفرخواستی از سوی وزارت دادگستری آمریکا پیش از انتخابات آشکار شد، سخت‌تر شده باشد. این وضعیت به نقطه‌ای بحرانی رسیده است؛ جایی که دیپلماسی، فشار اقتصادی و تهدیدات نظامی در آستانه آزمایش واقعی قرار گرفته‌اند.

پیشنهادی باخبر