تلاش اصولگرایان برای اختلاف افکنی در دولت؛ دوقطبی ظریف - عراقچی؟!
رویداد ۲۴| مخالفان دولت اگرچه از روشهای قدیمی خود مثل برگزاری تجمعات اصطلاحا خودجوش و نطقهای تند دست نکشیدهاند، اما یک متد جدید را میآزمایند. مروری بر رسانههای اصولگرا در روزهای اخیر نشان میدهد که برخی به جد دنبال اختلاف افکنی در دولت هستند.
مثلا از هجمه به مسعود پزشکیان بعد از مصاحبه با NBC و تاکید بر اینکه دنبال کشتن ترامپ نبوده و نیستیم؛ دست کشیده و در عوض با پررنگ کردن بخشهای مورد پسند خود در این مصاحبه حساب رئیس جمهور را از حامیانش یعنی اصلاحطلبان جدا کردند. روزنامههایی مثل کیهان در روزها اخیر در مطالب متعدد برای مرزبندی بین پزشکیان و جریان سیاسی حامی او و حتی بین رئیس جمهور و برخی اعضای دولت، کوشیدهاند.
ماجرا، اما به اینجا ختم نمیشود، زیرا شاهدیم که در گام بعدی سراغ ساخت دوقطبی ظریف - عراقچی رفتهاند! آقایان گویی که یادشان رفته باشد، موقع انتخاب عراقچی به عنوان وزیر خارجه چه هیاهویی راه انداخته بودند و تا وقتی هم پزشکیان نگفته بود که رهبری با انتخاب عراقچی موافقت کرده است، کوتاه نمیآمدند؛ از مواضع و رویکردهای اخیر وزیر خارجه استقبال کردهاند.
احتمالا انتقاداتی که اخیرا برخی رسانههای اصلاحطلب به عراقچی وارد کردهاند، برای مخالفان دولت الهام بخش بوده است. در هر حال شاهدیم که اصرار دارند که عراقچی را در تیم خود دیده و ضمن حمله به ظریف، یک دوقطبی بسازند!
شاهدش مطلب امروز «جوان» که نوشته: «خروجی جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با وزیرخارجه این شد که اصلاحطلبان مقیم دولت که در این روزها از آغاز مذاکره با ترامپ یا ارسال پیام از ایران به ترامپ خبر دادهبودند، تکذیب شدند و حامیان مذاکره مانند عبدالعلیزاده و ظریف و مثل آنها تذکر جدی گرفتند.»
این روزنامه اصولگرا با اشاره به حضور عراقچی در جلسه کمیسیون امنیت ملی و حرفهایی که زده، نوشته: «ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در بخشی از توضیح خود پیرامون جلسه عصر دوشنبه این کمیسیون با عباس عراقچی گفته که «وزیر امور خارجه کشورمان توضیحاتی در ارتباط با روی کار آمدن ترامپ در امریکا و موضوع مذاکره با غرب و امریکا داد و گفت همه کسانی که حرف از مذاکره با امریکا میزنند، روی هوا حرف میزنند. چنین چیزی در دستورکار وزارت خارجه و دولت نیست و هیچ تصمیمی برای مذاکره با امریکا از طرف ما وجود ندارد و این نظر دولت، نظر وزارت خارجه و نظر کارشناسی ماست. عراقچی گفت هیچ درخواستی برای مذاکره با امریکا نداده و نخواهیم داد و به مقاماتی هم که حرف از مذاکره میزنند، تذکر دادیم.»
این سخنان در لابه لای اخبار گم شد، گرچه که موضع رسمی دولت در قبال مذاکره با امریکا را بیان میکند و میتواند پایانی بر ذوق زدگی و اصرار رسانهها و فعالان سیاسی اصلاحطلب برای مذاکره با امریکا باشد، البته که اصلاحطلبان بعید است غیر از نظر و خواسته خود به موضوع دیگری اعتنا کنند. اما حداقل میتوان تصویر یک دوگانگی را میان اصلاحطلبان و دولت در این زمینه دید. ضمن آنکه اصلاحطلبان به گونهای میگفتند و مینوشتند که گویی در موضوع «اصرار بر انجام مذاکره با امریکاییها» در حال تبیین موضع دولت هستند و عدهای اقلیت مخالف دولت مانع مذاکره شدهاند.»
این روزنامه اصولگرا در ادامه تاکید کرده که «دوگانگی بعدی، در تقابل مواضع علنی ظریف با مواضع عراقچی و دولت در کمیسیون امنیت ملی است. ظریف صریح و علنی و در داخل و خارج از مذاکره با امریکا دفاع میکند. سابقه او هم چنین چیزی را تأیید میکند، تا جایی که برخی معتقدند اصرار اصلاحطلبان بر باقی ماندن او در دولت با وجود همه حواشی و نیز بهرغم غیرقانونی بودن حضورش برای این است که چراغ مذاکره با امریکا در دولت روشن نگه داشته شود.
با این حال سخنان عراقچی نشان میدهد بین او و ظریف هم در این میان یک دوگانگی وجود دارد، یک دوقطبی پررنگ که در سخنان دیگر عراقچی در همین جلسه پیرامون ظریف دیده میشود.»
تلاش «جوان» برای القای دوگانگی بین ظریف و عراقچی در حالی صورت میگیرد که عباس عراقچی خود در کنار ظریف در توافق برجام نقش داشت. در عین حال ظریف نیز چندان اصلاحطلب نبوده و از نظر گرایش سیاسی با عراقچی آنقدر فاصله ندارد که بتوانند روی آن حساب کنند. شاهد اینکه محمدجواد ظریف به خاطر مصاحبه با فرید زکریا در حاشیه داووس و حرفهایش به جد مورد نقد کاربران اصلاحطلب قرار گرفت.
بدیهی است که نمیتوان رویکرد و مواضع عراقچی و ظریف را یکی دانست، اما فاصله بین این دو نیز آنقدر نیست که جریان مخالف دولت بتواند از آن استفاده کند.
ضمن اینکه نقش ظریف در سیاست خارجی و راهبردهای ایران بیش از وزیر خارجه نیست. وزیر خارجه نیز مثل ظریف و حتی پزشکیان در این حوزه تعیین کننده نیست. اساسا تصمیمات کلان در این زمینه در سطح عالی حاکمیت اتخاذ میشود و این موضوع بر کسی پوشیده نیست؛ لذا چند مصاحبه با اشاره به مذاکره نه میتوانند بدون هماهنگی بین لایههای قدرت صورت بگیرد و نه به معنی گام عملی در این زمینه است. حال اینکه این مصاحبه را ظریف انجام دهد یا عراقچی نیز تفاوت چندانی ندارد.