تحولات اوکراین| محتوای مذاکرات ۳ ساعته پوتین و ویتکاف

تحولات اوکراین| محتوای مذاکرات 3 ساعته پوتین و ویتکاف

انتقاد لاوروف از رفتار زلنسکی در افشای توافقات، اشاره ترامپ به باقی ماندن کریمه در ترکیب روسیه، مخالفت اتحادیه اروپا و اوکراین با برخی پیشنهادات آمریکا و اذعان زلنسکی به عدم امکان بازگشت کریمه از راه نظامی، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بعد از ظهر روز جمعه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و استیون ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، در کاخ کرملین به مدت سه ساعت با یکدیگر گفتگو کردند.
دونالد ترامپ شب گذشته اعلام کرد که ویتکاف، فرستاده ویژه وی، در مسکو «دیدار خوبی» با رئیس‌جمهور روسیه داشته است. به عقیده او، روسیه و اوکراین به امضای توافق‌نامه بسیار نزدیک شده‌اند و اکثر مفاد اصلی این توافق از قبل مورد توافق قرار گرفته است.

ترامپ تأکید کرد که اکنون لازم است هر دو طرف دیداری در سطح بسیار عالی برگزار کنند تا توافق نهایی حاصل شود.

یوری اوشاکوف، دستیار رئیس‌جمهور روسیه نیز پس از دیدار پوتین و ویتکاف، یادآور شد که گفت‌وگوی سازنده بین روسیه و آمریکا در سطوح مختلف در آینده نیز با فعال‌ترین حالت ادامه خواهد یافت.

به گفته وی، در جریان مذاکرات رئیس‌جمهور پوتین و آقای ویتکاف موضوع امکان ازسرگیری مذاکرات مستقیم بین نمایندگان روسیه و اوکراین مطرح شد. اوشاکوف افزود: «این گفت‌وگو به نزدیک‌تر شدن مواضع روسیه و ایالات متحده نه تنها درباره اوکراین، بلکه در خصوص برخی مسائل بین‌المللی دیگر نیز کمک کرد. در خصوص بحران اوکراین، به‌طور خاص درباره امکان ازسرگیری مذاکرات مستقیم بین نمایندگان روسیه و اوکراین صحبت شد.»

پیشتر دفتر مطبوعاتی کرملین ویدئویی از آغاز دیدار رئیس‌جمهور روسیه و فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا منتشر کرد که طرفین مذاکرات را با احوالپرسی کوتاهی به زبان انگلیسی آغاز کردند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین دومین سفر استیون ویتکاف به روسیه طی دو هفته اخیر را "دیپلماسی شاتل" توصیف کرد. وی افزود، ویتکاف با پیام‌هایی از سوی رئیس‌جمهور ترامپ به روسیه آمده و با پیام‌هایی از طرف ولادیمیر پوتین به کشورش بازمی‌گردد. به گفته پسکوف، سفرهای فرستاده ویژه ترامپ به روسیه به انتقال مواضع مسکو به واشنگتن کمک می‌کند.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و پنجاه و هشتمین (1158) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

لاوروف: روسیه جزئیات مذاکرات را مانند زلنسکی علنی نمی‌کند

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با مارگارت برنان، خبرنگار آمریکایی اعلام کرد که مقامات روس قصد ندارند روند مذاکرات با ایالات متحده درباره حل‌وفصل مناقشه اوکراین را تا پیش از پایان رسمی آن‌ها علنی کند.

وی گفت: «ما واقعاً اصول مذاکرات را رعایت می‌کنیم. برخلاف برخی دیگر، ما هرگز به‌طور علنی درباره موضوعاتی که در نشست‌های بسته مطرح می‌شود صحبت نمی‌کنیم، در غیر این صورت مذاکرات جدی نخواهند بود.»
وزیر خارجه روسیه همچنین پیشنهاد کرد که این موضوع با ولودیمیر زلنسکی مطرح شود، زیرا به گفته او، رئیس‌جمهور اوکراین، برعکس طرف روسی، جزئیات مذاکرات را علنی کرده و مایل است از طریق رسانه‌ها، حتی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، ارتباط برقرار کرده و دیدگاهش را به او برساند. به عقیده لاوروف، این رفتار زلنسکی نشانه‌ای از جدی نبودن اوست.

وی تأکید کرد که روسیه پیشنهادهای جدی‌ برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری اوکراین مطرح کرده و گفتگوها در این زمینه همچنان ادامه دارد.

ترامپ: زلنسکی درک می‌کند که کریمه در ترکیب روسیه باقی خواهد ماند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که در نتیجه حل‌وفصل مناقشه اوکراین، شبه جزیره کریمه همچنان در ترکیب روسیه باقی خواهد ماند و ولودیمیر زلنسکی قطعاً این واقعیت  را درک می‌کند.

ترامپ شب گذشته در مصاحبه با مجله "تایم" گفت: «با پایان جنگ نیز کریمه در ترکیب روسیه باقی خواهد ماند. زلنسکی این مسئله را می‌فهمد و همه می‌دانند که کریمه مدت زمان طولانی است که تحت کنترل روسیه قرار دارد.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین یادآور شد: «فکر نمی‌کنم که آن‌ها [اوکراین] هرگز بتوانند به ناتو بپیوندند. به نظر من، زمانی که آن‌ها شروع به صحبت درباره عضویت در ناتو کردند، این مسئله عامل آغاز درگیری شد. اگر در این باره صحبت نمی‌شد، احتمال بسیار زیادی وجود داشت که این درگیری اصلاً آغاز نمی‌شد.»

وی بار دیگر  ابراز عقیده کرد که روند دستیابی به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری اوکراین «به‌خوبی پیش می‌رود».

ترامپ: امیدوارم اوکراین توافق مربوط به فلزات خاکی کمیاب را امضا کند

دونالد ترامپ در این مصاحبه همچنین اعلام کرد که امیدوار است اوکراین به‌زودی توافق مربوط به منابع معدنی این کشور را امضا کند.
وی توضیح داد: «رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی هنوز اسناد نهایی مربوط به توافق بسیار مهم درباره عناصر خاکی کمیاب با ایالات متحده را امضا نکرده است. این توافق حداقل سه هفته به تعویق افتاده و من امیدوارم این سند فوراً امضا شود.»

در تاریخ 18 آوریل، اوکراین و آمریکا یادداشت تفاهمی در خصوص توافق مربوط به بهره برداری از مواد معدنی امضا کردند. به گفته یولیا سویریدنکو، وزیر اقتصاد اوکراین، گام بعدی، نهایی کردن محتوای توافقنامه و امضای آن خواهد بود.

تایمز: طرح ترامپ برای حفظ دونباس و کریمه برای روسیه قطعی است

روزنامه "تایمز" به نقل از منابع خود گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا آمادگی دارد در صورت امتناع کی‌یف از امضای توافق صلح، هفته آینده از مذاکرات مربوط به حل‌وفصل درگیری اوکراین خارج شود، در حالی که طرح پیشنهادی وی، حفظ کنترل روسیه بر سرزمین‌های تحت کنترل این کشور را پیش‌بینی می‌کند.

در این گزارش آمده است: «ترامپ تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق بین مسکو و کی‌یف، هفته آینده از روند مذاکرات صلح خارج خواهد شد.»

براساس اطلاعات این روزنامه، رئیس‌جمهور آمریکا معتقد است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، «واقعاً هیچ گزینه‌ای جز امضای توافق پیشنهادی واشنگتن ندارد. در حالی‌که یکی از شروط این سند، به رسمیت شناختن شبه جزیره کریمه و مناطق شرق و جنوب اوکراین به‌عنوان خاک روسیه از سوی کی‌یف است.»

این روزنامه به نقل از منبع خود نوشت: «توافقی که روی میز قرار دارد این است که سرزمین‌هایی که روسیه تحت کنترل خویش درآورده، روسی باقی بمانند. روسیه قصد ندارد این وضعیت را تغییر دهد. این بخش قطعی و غیرقابل تغییر است.»

علاوه بر این، در این گزارش یادآوری شده که اگر دولت اوکراین این توافق را رد کند، درگیری با روسیه سال‌ها ادامه خواهد یافت و در این صورت، مردم اروپا علیه حمایت از کی‌یف موضع خواهند گرفت، زیرا این جنگ هزینه‌های زیادی برای کشورهای اروپایی به همراه دارد.

زلنسکی اعتراف کرد که نمی‌توان کریمه را از طریق نظامی بازپس گرفت

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اذعان کرد که این کشور نمی‌تواند از طریق نظامی کنترل شبه‌جزیره کریمه را بازگرداند.

زلنسکی در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: «من با رئیس‌جمهور ترامپ موافقم که در اوکراین سلاح کافی برای بازپس‌گیری کنترل بر شبه‌ جزیره کریمه از طریق نظامی وجود ندارد.»

وی در عین حال مدعی شد که اوکراین تنها از نظر تسلیحات کمبود دارد و نیروی انسانی همچنان به اندازه کافی وجود دارد.

زلنسکی در پاسخ به درخواستی برای اظهار نظر درباره سخنان ترامپ درباره کریمه گفت: «مواضع ما در قبال کریمه تغییری نکرده است: تنها مردم اوکراین حق دارند تعیین کنند که کدام مناطق متعلق به اوکراین هستند... اوکراین هیچ‌یک از سرزمین‌های اشغال شده موقت را به‌طور حقوقی به رسمیت نخواهد شناخت.»

او افزود که این موضع‌گیری بر اصول حقوق بین‌الملل استوار است.

زلنسکی:  به شرط آتش‌بس کامل برای گفت‌وگو درباره صلح آمادگی داریم

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین اعلام کرد که آماده گفت‌وگو درباره صلح با هر کسی و در هر زمانی است، ولی آغاز این گفت‌وگو را مشروط به توقف کامل درگیری دانست. 

ولودیمیر زلنسکی در جمع خبرنگاران گفت: «ما آماده گفت‌وگو در هر قالبی، با هر کسی و در هر زمانی هستیم. اما تنها پس از دریافت یک نشانه واقعی مبنی بر آمادگی روسیه برای پایان جنگ. چنین نشانه‌ای توقف کامل و بدون قید و شرط درگیری خواهد بود.»

وی روز سه‌شنبه نیز تأکید کرده بود که کی‌یف پس از برقراری آتش‌بس آماده هرگونه مذاکره با روسیه است. این در حالی است که او هنوز فرمانی که در اکتبر 2022 درباره ممنوعیت مذاکرات با مسکو امضا کرده بود، را لغو نکرده است.

درخواست زلنسکی برای دریافت تضمین‌های امنیتی مشابه اسرائیل

رئیس‌جمهور اوکراین تاکید کرد که مایل است از طرف دولت ایالات متحده «حداقل» تضمین‌های امنیتی مشابه با آنچه به اسرائیل ارائه می‌شود، دریافت کند.

ولودیمیر زلنسکی در جریان کنفرانس مطبوعاتی گفت: «تضمین‌های امنیتی‌ وجود دارند که اوکراین به آن‌ها نیاز دارد. مسائلی نیز در لندن مطرح شد که به تضمین‌های امنیتی از سوی آمریکا مربوط می‌شود. ما بسیار مایلیم که این تضمین‌ها قدرتمند و قابل اطمینان باشند، حداقل مانند تضمینی که ایالات متحده به اسرائیل ارائه می‌کند.»

شهردار کی‌یف: شاید مجبور شویم برای پایان جنگ از برخی مناطق صرف‌نظر کنیم

ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف اعلام کرد که اوکراین ممکن است ناچار شود برای پایان دادن به درگیری نظامی با روسیه از بخشی از سرزمین‌های متعلق به خود صرف‌نظر کند.

وی روز جمعه در مصاحبه با شبکه "بی‌بی‌سی" گفت: «یکی از سناریوهای احتمالی صرف‌نظر کردن از سرزمین‌های متعلق به اوکراین است. هرچند این ناعادلانه است، ولی برای دستیابی به صلح شاید این بتواند راه‌حلی موقت باشد.»

کلیچکو یادآور شد که ولودیمیر زلنسکی ممکن است ناچار شود چنین تصمیم دردناکی را اتخاذ کند.

آمریکا کمک‌های خود به اوکراین در زمینه امنیت سایبری را محدود کرد

خبرگزاری "بلومبرگ" فاش کرده است که واشنگتن کمک‌های خود به کی‌یف در حوزه امنیت سایبری را محدود کرده است.

براساس این گزارش، طی پنج سال گذشته، آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) بیش از 200 میلیون دلار برای کمک به اوکراین در این زمینه هزینه کرده است. علاوه بر این، آژانس امنیت ملی آمریکا و فرماندهی سایبری ایالات متحده نیز به اوکراین کمک کرده‌اند.

منابع مطلع به این خبرگزاری گفتند: «قرارداد همکاری ده‌ها نفر که در اوکراین و ایالات متحده فعالیت داشته و به صدها نهاد اوکراینی در زمینه امنیت سایبری پشتیبانی فنی ارائه می‌دادند، لغو شده یا به حالت تعلیق درآمده است.»

این منابع همچنین افزودند که بخشی از تجهیزات رایانه‌ای و نرم‌افزاری که قرار بود به کی‌یف ارسال شود، به دست طرف اوکراینی نرسیده است.

اروپا از زلنسکی خواسته تا با دادن امتیاز ارضی موافقت کند

روزنامه "واشنگتن پست" به نقل از یک مقام رسمی گزارش داد که اروپایی‌ها ولودیمیر زلنسکی را ترغیب می‌کنند تا بپذیرد که اوکراین باید در چارچوب حل‌وفصل درگیری از برخی سرزمین‌ها صرف‌نظر کند و روز چهارشنبه در نشست لندن در این زمینه پیشرفت‌هایی حاصل شد.

این روزنامه به نقل از یک مقام نزدیک به روند مذاکرات نوشت: «اروپایی‌ها از زلنسکی می‌خواهند بپذیرد که اوکراین ممکن است ناچار شود در چارچوب یک توافق صلح از بخشی از سرزمین‌های خود چشم‌پوشی کند. در مذاکرات لندن در این زمینه پیشرفت حاصل شد. رهبری کی‌یف نگران مواضع ایالات متحده در این زمینه است.»

این روزنامه یادآور شده، در میان شرکای کی‌یف در اروپا این احساس رو به افزایش است که اوکراین در نهایت ممکن است مجبور شود تا «با تعلق کریمه به روسیه کنار بیاید» به شرط آنکه از اوکراین خواسته نشود این واقعیت را به‌طور حقوقی به رسمیت بشناسد.

 پیشنهاد اتحادیه اروپا و کی‌یف درباره نقش رهبری آمریکا در نظارت بر آتش‌بس 

خبرگزاری "رویترز" با استناد به  اسنادی که در مذاکرات لندن به طرف آمریکایی ارائه شده، گزارش داد که کشورهای اتحادیه اروپا و کی‌یف پس از شنیدن ایده‌های واشنگتن درباره حل‌وفصل درگیری در اوکراین، به نوبه خود پیشنهاد داده‌اند که نظارت مشترکی بر رعایت آتش‌بس تحت رهبری آمریکا و با حمایت کشورهای ثالث انجام شود.

در متن این سند به «متعهد شدن به توقف کامل و بدون قید و شرط درگیری نظامی در هوا، خشکی و دریا و البته نظارت بر رعایت آتش‌بس تحت رهبری ایالات متحده و با حمایت کشورهای ثالث» اشاره شده است.

طبق این اطلاعات، مقامات کی‌یف، آلمان، انگلیس و فرانسه با برخی پیشنهادات آمریکا درباره نحوه پایان درگیری نظامی در اوکراین مخالفت بوده و پیشنهادات متقابلی را درباره مسائل مربوط به سرزمین‌ها و تحریم‌ها مطرح کرده‌اند. "رویترز" توضیح داد که اختلافات اصلی مربوط به حل مسائل سرزمینی، لغو تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه، تضمین‌های امنیتی و تعداد نیروهای نظامی اوکراین است. در این سند آمده: «مسائل سرزمینی تنها پس از برقراری بدون قید و شرط آتش‌بس مورد بحث و تصمیم‌گیری قرار خواهند گرفت.»

اوربان: اروپا برای پایان دادن به جنگ اوکراین تلاشی نمی‌کند

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان معتقد است که کشورهای اتحادیه اروپا علی‌رغم ابتکارات صلح‌آمیز دولت آمریکا، برای پایان دادن به درگیری اوکراین تلاشی نمی‌کنند.

اوربان روز جمعه در مصاحبه‌ای رادیویی تاکید کرد: «اسلواک‌ها و مجارها در صف طرفداران صلح قرار داشته و از تلاش‌های آمریکایی‌ها حمایت می‌کنند. اما 25 کشور دیگر اتحادیه اروپا تصمیم به ادامه این درگیری گرفته‌اند و حتی قصد دارند میزان کمک‌های نظامی را افزایش دهند.»

به گفته وی، مخالفان مجارستان در بروکسل خواهان آن هستند که بوداپست 125 میلیون دلار برای کمک نظامی به کی‌یف اختصاص یابد. بدین ترتیب نه تنها پول اتحادیه اروپا به اوکراین خواهد رفت، بلکه منابع مالی مجارستان که به بروکسل می‌رود نیز به اوکراین اختصاص خواهد یافت.
نخست‌وزیر مجارستان افزود: «تمایل برای ادامه این درگیری و اجرای یک استراتژی نظامی مستقل اروپایی، به جای حمایت از ایالات متحده مشاهده می‌شود. من فکر می‌کنم این تلاش بیهوده است.»
انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر