چشمانداز روابط ریاض و واشنگتن در دوره آمریکای ترامپ
دونالد ترامپ در دومین روز پس از ادای سوگند بهعنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا، اولین تماس خود را با یک مقام بلندپایه خارجی برقرار کرد و این تماس تلفنی با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان، بود.
با توجه به رابطهای که ترامپ و بنسلمان ایجاد کردهاند، این امر تعجبآور نبود؛ ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری خود برای اولین سفر خارجی خود به عربستان رفت و این دیدار مقدمهای بود برای چیزی که در ۴ سال بعد به شکوفایی روابط آمریکا و عربستان تبدیل شد.
ترامپ میلیاردها دلار تجهیزات نظامی به سعودیها فروخت، به عملیات نظامی تحت ریاست عربستان در یمن کمک کرد، به تحریم اقتصادی ریاض علیه قطر پیوست و در برابر گزارشهای جامعه اطلاعاتی آمریکا از بنسلمان دفاع کرد.
به گزارش نیوزویک، ترامپ و بنسلمان آماده هستند تا از جایی که متوقف شدهاند، راه را ادامه دهند؛ مقامهای عربستان ممکن است روابط استراتژیک خود را با واشنگتن بهعنوان منافع متقابل برجسته کنند، اما ریاض هیچ لطفی به آمریکا نخواهد کرد و امتیازهایی که سعودیها میدهند تقریبا بهطور قطع با خواستهها همراه خواهد بود.
ترامپ احتمالا از تعهد اعلامشده ریاض برای سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری در اقتصاد آمریکا طی ۴ سال آینده خرسند است، اما این امر برای خرید بیشتر سرمایهگذاری دفاعی آمریکا است.
توافق آمریکا و عربستان در ازای عادیسازی با رژیم صهیونیستی
نزدیک به ۲ سال است که ریاض در حال مذاکره با مقامهای آمریکایی برای ارتقای روابط دفاعی دوجانبه بوده است.
مفهوم اولیه، ارائه تضمین امنیتی آمریکا در قالب یک معاهده به عربستان بود که عمدتا بهعنوان پاداشی برای عادیسازی روابط دیپلماتیک عربستان با رژیم صهیونیستی بود.
در حالی که جنگ در غزه چشمانداز عادیسازی روابط عربستان را با رژیم صهیونیستی کاهش داده است، آنها همچنان قصد دارند آمریکا را از نظر نظامی نزدیکتر کنند.
عربستان دلایل خوبی برای نگهداشتن واشنگتن در اردوگاه خود دارد؛ آمریکا پوشش امنیتی گرم و بزرگی است که سعودیها دوست دارند در زمانهای سرد از آن استفاده کنند.
- بیشتر بخوانید:
- تهدیدهای ترامپ علیه مناطق مختلف جهان پشت سد چالشهای قانونی
- چالشهای سیاست خارجی آمریکا در دوره مارکو روبیو
با این حال آنچه برای سعودیها خوب است، لزوما برای آمریکاییها خوب نیست؛ واشنگتن با ارائه ضمانت امنیتی به ریاض دقیقا چه چیزی را دریافت خواهد کرد؟ این دقیقا همان سؤالی است که ترامپ باید بپرسد.
پس از نزدیک به ۱.۵ سال جنگ، اوایل ماه جاری آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حماس اعلام شد؛ این توافق، گفتوگوها را در مورد برقراری روابط بین رژیم صهیونیستی و عربستان دوباره به ظاهر بازگرداند.
ترامپ بهصراحت گفته که امیدوار است شاهد برقراری روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان باشد، اما مقامهای عربستان همواره گفتهاند تا زمانی که کشور فلسطین به پایتختی قدس شرقی اعلام نشود، ریاض با رژیم صهیونیستی روابط خود را عادیسازی نخواهد کرد.
به گفته یک تحلیلگر عربستانی، دولتهای مختلف آمریکا تلاش کردهاند عربستان را برای شروع روابط با رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار دهند و پاسخ همیشه این بوده است که باید یک کشور فلسطینی به رسمیت شناخته شود و سپس روابط عربستان و رژیم صهیونیستی برقرار خواهد شد؛ این نظری است که عربستان در پنهان و آشکار میگوید.
عربستان به دنبال تقویت جایگاه خود در منطقه
تعهد عربستان برای سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری، بالاتر از ۴۵۰ میلیارد دلاری است که عربستان برای سرمایهگذاری در سال ۲۰۱۷ متعهد شده بود.
ترامپ به رسانهها گفت که عربستان را تحت فشار قرار خواهد داد تا سرمایهگذاری مورد نظر را به یک تریلیون دلار برساند.
در صورتی که این پیشنهاد بهمعنای دریافت چراغ سبز از آمریکا در رابطه با استراتژی ژئوپلیتیک مورد نظر این کشور باشد، ممکن است عربستان از این پیشنهاد استقبال کند.
تحلیلگران میگویند ریاض سرمایهگذاری در آمریکا را فرصتی مضاعف میداند که به شکوفایی اقتصادی و حمایت نامحدود دولت ترامپ منجر میشود.
در اصل توافقهایی که عربستان با آمریکا منعقد میکند، معاملاتی است که به نفع هر دو کشور است؛ قرارداد پیشین که در سال ۲۰۱۷ منعقد شد، منجر به انتقال فناوری به عربستان و صدور مدلهای ویژه از جنگنده معروف اف-۱۵ شد که به این معنی است که عربستان نیز منتفع شد.
انتهای پیام/
پیشنهادی باخبر