معترضان لیبیایی خواستار استعفای نخست وزیر شدند
در سایه افزایش اعتراضات علیه نخست وزیر لیبی، سه وزیر دولت لیبی استعفا کردند.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - صدها معترض لیبیایی دیروز جمعه خواستار برکناری عبدالحمید دبیبه، نخستوزیر مورد حمایت خارجی ها و دولت او شدند. طبق اعلام دولت، یک عضو نیروهای امنیتی هنگام تلاش برخی از معترضان برای یورش به دفتر نخستوزیر کشته شد.
دستکم سه وزیر در همبستگی با معترضان استعفا دادند.
معترضان در میدان شهدای طرابلس تجمع کردند و شعارهایی مانند «مردم خواهان سرنگونی دولتاند» و «ما انتخابات میخواهیم» سر دادند. سپس به سوی ساختمان اصلی دولت در مرکز شهر راهپیمایی کردند. یکی از معترضان گفت: «ما نمیرویم تا وقتی که او برود.»
معترضان تصاویری از دبیبه، مشاور امنیت ملی ابراهیم دبیبه، و وزیر کشور عماد الطرابلسی را در دست داشتند که صورتهایشان با رنگ قرمز خط خورده بود.
شرکت ملی نفت (NOC) در بیانیهای اعلام کرد که فعالیتهایش در تأسیسات نفتی طبق روال ادامه دارد و صادرات نفت و گاز بهطور عادی انجام میشود. تولید نفت ملی لیبی در ۲۴ ساعت گذشته ۱٬۳۷۶٬۴۱۵ بشکه اعلام شد.
دبیبه که رهبری دولت وحدت ملی را بر عهده دارد، در سال ۲۰۲۱ با حمایت سازمان ملل به قدرت رسید. انتخابات برنامهریزی شده در همان سال بهدلیل اختلافات میان جناحهای رقیب برگزار نشد و او همچنان در قدرت مانده است.
رسانه دولتی در بیانیهای اعلام کرد که یک عضو نیروی محافظ ساختمان دولت کشته شده است و ویدیویی منتشر کرد که حصار آسیبدیده ساختمان را با سنگهایی روی زمین نشان میدهد.
در بیانیه آمده است: «نیروهای امنیتی تلاش برای یورش به دفتر نخستوزیر را که توسط گروهی در میان معترضان انجام شد، خنثی کردند.»
واعل عبدالهافد، تاجر لیبیایی، گفت: «امروز اینجاییم تا خشم خود را نسبت به دبیبه و تمام کسانی که سالها در قدرتاند و مانع برگزاری انتخابات شدهاند، ابراز کنیم. آنها باید قدرت را ترک کنند.»
در پی درگیریهای شدید میان دو گروه مسلح رقیب در پایتخت که این هفته رخ داد و سنگینترین درگیریها در سالهای اخیر بود، درخواستها برای استعفای دبیبه افزایش یافت. سازمان ملل اعلام کرد که در این درگیریها ۸ غیرنظامی کشته شدند.
تنشها پس از آن بالا گرفت که نخستوزیر روز سهشنبه دستور انحلال این گروههای مسلح را صادر کرد. معترضان، دبیبه را متهم کردهاند که در بازگرداندن ثبات ناکام بوده و در گسترش نفوذ گروههای مسلح نقش داشته است.
وزیر اقتصاد و تجارت محمد الحویج، وزیر دولت محلی بدرالدین التومی و وزیر مسکن ابوبکر الغاوی روز جمعه استعفا دادند.
عبدالغنی کیکلی، رهبر یکی از شبهنظامیان معروف به «غنیوه»، در درگیریها کشته شد. پس از اعلام آتشبس از سوی دولت، درگیریها تا روز چهارشنبه فروکش کرد.
هیئت حمایت سازمان ملل در لیبی (UNSMIL) نسبت به افزایش خشونت در طرابلس ابراز نگرانی کرد و از طرفها خواست تا اقدامات لازم را برای محافظت از غیرنظامیان و اموال عمومی انجام دهند.
از زمان سرنگونی معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ با حمایت ناتو، لیبی روی ثبات به خود ندیده است. این کشور از سال ۲۰۱۴ میان جناحهای رقیب شرقی و غربی تقسیم شده است، گرچه یک آتشبس در سال ۲۰۲۰ مانع از گسترش جنگ شد.
در حالی که شرق لیبی برای بیش از یک دهه تحت سلطه فرمانده خلیفه حفتر و ارتش ملی لیبی بوده، کنترل طرابلس و غرب کشور میان گروههای مسلح متعددی تقسیم شده است.
تأسیسات اصلی نفتی این کشور صادرکننده انرژی عمدتاً در جنوب و شرق لیبی قرار دارند و از درگیریهای طرابلس دورند. مهندسان چند میدان نفتی و ترمینال صادرات به رویترز گفتند که تولید نفت تحت تأثیر درگیریها قرار نگرفته است.
منبع: رویترز
پیشنهادی باخبر
تبلیغات