همشهری آنلاین- علیالله سلیمی: فلوشیپهای نشر، از رویدادهای مهم صعنت نشر برای برقراری ارتباط و تعامل بین ناشران کشورهای مختلف برای تبادلات فرهنگی با محوریت محصول فرهنگی کتاب محسوب میشود که جای خالی آن در کشور ما از مدتها قبل حس میشد در حالی که این رویداد مهم حوزه نشر همه ساله در بسیاری از کشورهای منطقه برگزار میشود و جای ثابتی در بخش تعاملات حوزه نشر دارد. این در حالی است که صنعت نشر کشورمان هم ظرفیتهای زیادی در این زمینه دارد. به ویژه در بخش ادبیات و کتاب کودک و نوجوان که خوشبختانه امسال کشور ما از این زاویه به سراغ این رویداد بزرگ فرهنگی رفته است.
- حضور موسسات نشر و آژانسهای ادبی جهانی در تهران
نخستین دوره فلوشیپ نشر تهران امسال همزمان با سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و با موضوع ادبیات و کتاب کودکونوجوان در محل این رویداد بزرگ فرهنگی برگزار میشود. ۳۰ مؤسسه نشر و آژانس ادبی از ۲۲ کشور جهان برای حضور در نخستین فلوشیپ تهران انتخاب شدند. این انتخاب از میان ۹۹ ناشر و آژانس ادبی متقاضی از ۳۴ کشور جهان انجام شده که برای حضور در این رویداد اعلام آمادگی کرده بودند. کشورهای عراق، هند، قرقیزستان، ازبکستان، بنگلادش، ترکیه، کویت، عمان، اسپانیا، ایتالیا، اندونزی، مالزی، مغولستان، مقدونیه، قزاقستان، پاکستان، چین، روسیه، استرالیا، عربستان سعودی و هند کشورهایی هستند که ناشران و آژانسهای ادبی آنها در این رویداد حضور خواهند داشت. در بخش داخلی هم این دوره از فلوشیپ میزبان ۳۰ ناشر، کارگزاری و آژانش ادبی و انجمن فرنگی نشر خواهد بود که شامل ۵ انجمن فرهنگی نشر، ۶ کارگزاری و آژانس ادبی و ۱۹ موسسه نشر است.
- اهداف فلوشیپها
هدف اصلی فلوشیپها، ایجاد بستر مناسب برای ناشران و آژانسهای ادبی است تا بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و فرصتهای همکاری جدیدی را کشف کنند. این رویداد به شرکتکنندگان این امکان را میدهد که با ناشران و نویسندگان جدید آشنا شوند و به تبادل رایت و قراردادهای نشر بپردازند. به بیان دیگر، برگزاری فلوشیپ ادبی تهران به معرفی ادبیات ایران و نویسندگان ایرانی به بازارهای منطقهای و فرامنطقهای کمک شایان توجهی میکند و ما میتوانیم آینده موفقی در این زمینه متصور شویم. دهها ناشر و آژانس ادبی ایرانی سالهاست با اکوسیستمهای نشر جهانی ارتباط حرفهای دارند و بهرهگیری از تجارب این ناشران و آژانسهای ادبی می تواند به رشد و ارتقای جایگاه صنعت نشر در کشورمان کمک شایانی بکند.
- سالن فلوشیپ در نمایشگاه کتاب
سالن فلوشیپ در بخش جنوبی رواق غربی مصلی امام خمینی(ره) بعد از سالن ناشران داخلی در فضایی به مساحت ۹۰۰ متر جانمایی شده است.
- اسامی ناشران و آژانسهای ادبی خارجی
انتشارات نار ترکیه، شورای هنر و ادبیات جهانی از هند، انتشارات راوی از عربستان سعودی، انتشارات خورشید نیمهشب از استرالیا، انتشارات کتابهای درخت زندگی از چین، انتشارات مصباح از ازبکستان، انتشارات کتابهای زرآلو از روسیه، مرکز ترویج فرهنگ درخت زندگی از چین، شرکت مطبوعاتی آموزشی شاندونگ از چین، آژانس ادبی اینتروتما از ترکیه از جمله مهمترین ناشران و آژانسادبی خارجی حاضر در فلوشیپ هستند.
- ناشران و آژانسهای ادبی مورد حمایت در بخش داخلی
در بخش داخلی هم ۳۰ ناشر مورد حمایت قرار گرفتهاند که عبارتند از انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان، انجمن ناشران دیجیتال کودک و نوجوان، انجمن تصویرگران ایران، شورای کتاب کودک، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، کارگزاری ادبی ناکتا، آژانس ادبی کیا، آژانس ادبی صبا، آژانس ادبی سلجوق، کارگزار ادبی با مدیریت سمیه سلطانپور، کارگزاری ادبی روایت قلم، انتشارات شهر قلم، انتشارات میچکا، نشر افق، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، انتشارات مهرستان، نشر مهرک باادب، انتشارات براق، انتشارات پرتقال، کتابهای طوطی(انتشارات فاطمی) انتشارات نخل سبز، انتشارات جمال، انتشارات داستان های کودکان، انتشارات ایران بان، انتشارات به نشر، انتشارات پینما، انتشارات آی قصه و نشر گاندو، انتشارات هزار برگ، انتشارات شورا و انتشارات محراب قلم.
نخستین فلوشیپ ادبی تهران پس از سالها برگزاری و فعالیت ایران در طرح گرنت (حمایت از ترجمه و انتشار کتابهاب ایرانی) از ۲۲ تا ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۱۲تا ۱۵ می ۲۰۲۵) همزمان با سی و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار میشود و در نخستین دوره خود بر ادبیات و تصویرگری کتابهای کودک و نوجوان تمرکز دارد.