تضعیف حکمرانی ریال با طلاپاشی های بانک مرکزی و بورس کالا
در شرایطی بانک مرکزی و بورس کالا این روزها دائما حراج های فروش شمش و سکه برگزار می کنند، که این سطح از حراج دارایی های بی نامی همچون سکه و شمش، نتیجه ای جز تضعیف حکمرانی ریال در اقتصاد نخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته خبری مبتنی بر آغاز پیش فروش یک میلیون قطعه سکه از هفته آینده توسط بانک مرکزی منتشر شد که بازتاب پسترده ای در رسانه ها داشت. البته حراج سکه و طلا اتفاق جدیدی نیست و در ماه های گذشته و همچنین سال های گذشته نیز شاهد چنین حراج هایی بوده ایم.
به نظر می رسد هدف بانک مرکزی از عرضه گسترده سکه های طلا، کاهش حبابی است که این روز ها در انواع مختلف سکه های طلا شاهد هستیم. اتفاق کم سابقه ای که به واسطه رشد نرخ ارز و رشد قیمت انس جهانی رخ داده است.
اما سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود این است که برگزاری چنین حراج هایی تا چه اندازه می تواند در کنترل قیمت ها و کاهش حباب قیمت موثر باشد؟ آیا روندی که بانک مرکزی و بورس کالا در این ماه ها مبنی بر فروش شمش و سکه طی کرده اند، اساسا توانسته منجر به مدیریت قیمت ها شود؟
اولین و واضح ترین پاسخ به سوال بالا این است که مرور تجربه های گذشته، نشان می دهد در بلند مدت هرگز این مدل حراج های همانند ارزپاشی هایی که در گذشته صورت گرفته، در مهار قیمت ارز اگر با اصلاحات ساختاری همراه نشود، موفق نخواهند بود.
تضعیف حکمرانی ریال، با حراج های پی در پی سکه و طلا
اما دیگر نکته ای که باید به آن اشاره کرد، تضعیف حکمرانی ریال به واسطه ی این عرضه های سنگین طلا چه از نوع شمش و چه سکه است. گفتنی است حراج داراییهای بینام همانند ارز، شمش و سکه و عرضه گسترده آن عملا می تواند تهدیدی قابل توجه برای پول ملی شود. از طرفی این دارایی ها به راحتی می توانند ابزار رشوه و قاچاق شوند که غایتی جز تضعیف تمامی ارکان اقتصاد ایران نخواهند داشت.
گفتنی است این سطح از تشویق مردم برای رجوع به دارایی همچون طلا، آن هم از جانب نهاد های رسمی همچون بورس کالا و بانک مرکزی، طبیعتا نتیجه ای جز تضعیف تولید ملی و ترویج سفته بازی نخواهد داشت. به عنوان مثال اظهارات اخیر مدیرعامل بورس کالا درباره (قدردانی از) سرمایهگذاری 700هزار نفر در صندوقهای طلا که به این واسطه ارزش دارایی خود را از تورم حفظ کرده اند، نشاندهنده احتمال تغییر جهت این نهاد به سمت فعالیتهای مالی و سفتهبازی است. در حالی که این صندوقها ممکن است درکوتاهمدت به حفظ ارزش داراییهای بخش کوچکی از مردم ایران کمک کنند، اما هیچ نقش مستقیمی در رفع موانع تولید یا حمایت از صنایع ندارند.
رشد قارچ گونه پلتفرم های طلا، نتیجه طلاپاشی های گسترده
لازم به ذکر است این سطح از فروش طلا و سکه که توسط نهاد های رسمی کشور، صورت میگیرد علاوه بر ایجاد جو روانی برای آحاد جامعه و سوق دادن تمام سرمایه های خرد به این بخش غیر مولد، تبعات دیگری همچون رشد قارچ گونه پلتفرم ها نیز داشته است.
پلتفرم های فروش طلا که به گواه مسئولین تا کنون نظارت های سفت و سختی هم روی آن ها، نیست یکی دیگر از مشکلاتی است که این حراج های پی در پی طلا و سکه با خود به همراه داشته است. مشخصا تبلیغات گسترده پلتفرمهای آنلاین فروش طلا درحالی در سطح شهر، شبکه نمایش خانگی و فضای مجازی در حالی روزبهروز بیشتر میشود که نگرانیها درباره خالیفروشی و کلاهبرداری این پلتفرمها نیز افزایش یافته است؛ مردم باید با احتیاط بیشتری در این خصوص عمل کنند.
انتهای پیام/