سه نکته درباره انتخابات هیئت رئیسه مجلس؛ تلاش برای پایان قالیباف

اکثریت مجلس دوازدهم نیز مانند مجلس یازدهم در اختیار اصولگرایان است. اما زمانی که این ترکیب را از لحاظ جریانی موشکافی میکنیم، چنددستگی آنها بیشتر خود را نشان میدهد.
فرارو - اجلاسیه اول مجلس دوازدهم به زودی پایان مییابد و تحرکات نمایندگان برای انتخابات هیئت رئیسه اجلاسیه دوم به زودی آغاز میشود. اگر چه در ادوار مجلس تنها یک بار سابقه داشته که در طول چهارسال رئیس پارلمان تغییر کند، اما بر اساس قانون، رئیس قوه مقننه چهار بار در معرض انتخاب قرار میگیرد. هر اجلاسیه مجلس، یک سال از دوره را به خود اختصاص میدهد. انتخابات اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم، روز ۶ خرداد برگزار میشود. تا کنون محمدباقر قالیباف تنها نامی است که به صورت جدی به عنوان نامزد ریاست مجلس شنیده میشود.
به گزارش فرارو، در دوره سوم مجلس شورای اسلامی، پس از رحلت امام خمینی (ره) و تغییرات در سطح کلان حاکمیت، علیاکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس سوم که برای بار سوم در این جایگاه نشسته بود، رئیسجمهور شد. پس از او مهدی کروبی، ریاست مجلس سوم را بر عهده گرفت و تا سال ۱۳۷۱ که جای خود را به علیاکبر ناطق نوری داد، ریاست مجلس را بر عهده داشت. در حال حاضر ریاست مجلس برای پنجمین سال متوالی بر عهده محمدباقر قالیباف است. آن طور که رصد فعالیتها و اظهارنظرهای جریان تندرو در مجلس نشان میدهد، تلاشهایی برای تغییر قالیباف آغاز شده است. در این مورد میتوان چند نکته را مرور کرد.
اول؛ دستهبندیهای داخلی مجلس
اکثریت مجلس دوازدهم نیز مانند مجلس یازدهم در اختیار اصولگرایان است. اما زمانی که این ترکیب را از لحاظ جریانی موشکافی میکنیم، چنددستگی آنها بیشتر خود را نشان میدهد؛ چنددستگیای که خود را از دوره انتخابات ۱۴۰۲ نشان میداد. یک جریان تندروی ضدقالیباف در جریان انتخابات هیئت رئیسه اجلاسیه اول تلاش میکرد جلوی ریاست قالیباف را بگیرد که موفق نشد. اصولگرایان مجلس اگر چه از لحاظ جناحی یکسان محسوب میشوند اما دو سر طیف اصولگرایی را در پارلمان نمایندگی میکنند.
دوم؛ تجربه اجلاسیه اول
در جریان اجلاسیه اول، محمدباقر قالیباف و منوچهر متکی به عنوان نمایندگان تهران و مجتبی ذوالنوری به عنوان نماینده قم سه نامزد ریاست مجلس بودند. از ۲۸۷ رای نمایندگان، قالیباف ۱۹۸ رای به ریاست رسید و ذوالنوری با ۶۰ و متکی با ۵ رای قرار داشتند. قالیباف به رغم تمام حواشی و درگیریهایی که از زمان انتخابات با آن درگیر شد، با اختلاف زیادی به ریاست مجلس رسید. رویدادی که در آن زمان نشان میداد رایزنیهای میان نمایندگان به حواشی و درگیریهای رسانهای و انتخاباتی ارجحیت دارد.
سوم؛ تغییر زمین بازی
بر خلاف دور پیشین انتخابات مجلس، جریان مخالف قالیباف این بار به جای حواشی، تمرکز خود را بر عملکرد قالیباف به خصوص در موضوع قانون حجاب گذاشتند. اظهارنظرهای آنان نشان میدهد که در تلاش هستند با طرح مسائلی مانند اینکه «شعام مصوبهای برای عدم ابلاغ این قانون نداشته» و گذاشتن آن کنار صحبتهای مطرح شده از سوی قالیباف مبنی بر این که قانون مذکور با تصمیم دبیرخانه شعام ابلاغ نشده، دوگانهای به وجود بیاورند. همچنین پس از ابلاغ فوری قانون پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو، اقدام سریع رئیس مجلس در این خصوص نیز بهانهای مضاعف به مخالفانش داده است. تا ۶ خرداد که این انتخابات برگزار میشود، احتمالاً محتواهایی با این محور در فضای مجازی و رسانههای خاص تولید و منتشر شود و صحبتهای بیشتری نیز درباره نحوه مدیریت قالیباف در یکسال گذشته خواهیم شنید.