قمار موشکی بایدن
مقامهای آمریکایی میگویند جو بایدن، به اوکراین چراغ سبز نشان داده است تا از موشکهای دوربرد آمریکا علیه اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کند. آمریکا قبلا اجازه چنین حملاتی را با موشکهای ATACMS ساخت آمریکا نداده بود، زیرا میترسید باعث تشدید جنگ شود اما اکنون قدرت ریسکپذیری کاخسفید در قبال تحولات جاری در حوزه روابط بینالملل، از جمله جنگ اوکراین شدیدا افزایش یافته است! بایدن در هفتههای آخر حضور خود در کاخ سفید دست به هرگونه اقدام و ریسکی در معادلات بینالمللی میزند!
تغییر سیاست آمریکا دو ماه قبل از اینکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قدرت را به دونالد ترامپ واگذار کند، رخ میدهد که انتخاب او نگرانیها را در مورد آینده حمایت آمریکا از اوکراین افزایش داده است. اوکراین بیش از یکسال است که از موشکهای اَتَکِمز برای حمله به مواضع روسیه در مناطق اشغالی اوکراین استفاده میکند. براساس گزارشهای محلی، تسلیحات و تجهیزات آمریکایی هماکنون در منطقه مرزی کورسک واقع در خاک روسیه به کار گرفته میشوند اما تا پیش از این آمریکا هرگز به کییف اجازه استفاده از موشکهای اتکمز برای حمله به خاک روسیه را نداده بود.اوکراین گفته بود که ممنوعیت استفاده از این تسلیحات برای حمله به مواضعی در داخل روسیه، مانند جنگیدن با دست بسته است. ظاهرا این تغییر سیاست در واکنش به حضور اخیر نیروهای کرهشمالی برای پشتیبانی از روسیه در منطقه کورسک اتخاذ شده است. اوکراین از ماه آگوست بخشهایی از این منطقه را در اختیار دارد. علاوه بر این، بازگشت قریبالوقوع دونالد ترامپ به کاخسفید، نگرانیهایی را درباره آینده حمایت آمریکا از اوکراین برانگیخته است. به نظر میرسد بایدن مصمم است در مدت کوتاه باقیمانده از دوره ریاستجمهوریاش، تمام تلاش خود را برای کمک به اوکراین به کار گیرد. البته نام این موضوع کمک به اوکراین نیست! بایدن درصدد هزینهسازی میدانی و فرامتنی برای دولت بعدی آمریکا در جنگ اوکراین است. دموکراتها و کامالا هریس رهبر این حزب، درصدد بودند (اگردرانتخابات ریاستجمهوری پیروز شوند)، جنگ اوکراین را ادامه دهند و مناسبات شکل گرفته میان دو سوی آتلانتیک در جریان این منازعه را تا حد زیادی حفظ کنند. سامانه موشکی تاکتیکی ارتش (اتکمز) یک موشک بالستیک زمین به زمین است که میتواند اهدافی راتا فاصله ۳۰۰ کیلومتری هدف قرار دهد. همین برد بلند است که اتکمز را برای اوکراین بسیار مهم کرده است. این موشکها که شرکت دفاعی لاکهید مارتین آنها را تولید میکند، از سامانه پرتاب موشک چندگانه ام۲۷۰ یا سامانه موشکی توپخانهای باتحرک بالای ام۱۴۲(هیمارس) شلیک میشوند.هزینه هر فروند موشک اتکمز حدود ۱.۵میلیون دلار است.موشکهای اتکمز با سوخت جامد کار کرده و مسیر بالستیکی را در جو طی میکند. سپس با سرعت و زاویه بالا به سمت هدف بازگشته که رهگیری و انهدام آنها را بسیار دشوار میکند.این موشکها میتواند به دو نوع کلاهک متفاوت مجهز شود؛ نوع اول، کلاهک خوشهای است که حاوی صدها بمبک بوده و برای نابودی واحدهای زرهی سبک در یک منطقه وسیع طراحی شده است. این اهداف ممکن است شامل هواپیماهای پارکشده، سامانههای پدافند هوایی و تجمعات نیروها باشند. اگرچه کلاهکهای خوشهای مفید هستند اما احتمال دارد بمبکهای عملنکردهای باقی بگذارند که تا مدتها پس از پایان درگیریها همچنان خطرآفرین هستند.
براساس گزارش بیبیسی، نوع دوم یک کلاهک منفرد است، که نوع ۲۲۵ کیلوگرمی آن برای انهدام تأسیسات مستحکم و سازههای بزرگتر طراحی شده است. موشکهای اتکمز سالهاست که به کار گرفته میشوند. نخستین بار درجنگ خلیجفارس۱۹۹۱ازآنها استفاده شد.ارتش آمریکا درحال جایگزینی اتکمز با«موشک ضربت دقیق» نسل جدید است که سلاحی سریعتر و باریکتر با برد ۵۰۰ کیلومتر است. هیچ نشانهای مبنی بر ارسال این موشکهای جدید به اوکراین وجود ندارد. اوکراین اکنون میتواند اهدافی را درعمق خاک روسیه هدف قرار دهد. احتمالا این حملات ابتدا در اطراف منطقه کورسک انجام خواهد شد که نیروهای اوکراینی بیش از ۱۰۰۰ کیلومترمربع از آن را در اختیار خود دارند.
مقامات اوکراینی و آمریکایی انتظار دارند نیروهای روسی و کرهشمالی برای بازپسگیری مناطق از دست رفته در کورسک دست به ضدحمله بزنند. اوکراین احتمالا از موشکهای اتکمز برای دفاع در برابر این حملات استفاده خواهد کرد و مواضع روسیه شامل پایگاههای نظامی، زیرساختها و انبارهای مهمات را هدف قرار خواهد داد. با این حال، چنین اقدامی میتواند با یک غافلگیری جدید از سوی روسها همراه باشد! چنین موضوع غیرمحتمل نخواهد بود... .
پیشنهادی باخبر
تبلیغات