خروج تفنگداران آمریکایی از ژاپن

اقتصادنیوز: تفنگداران آمریکایی خروج از ژاپن را آغاز کرده‌اند.
خروج تفنگداران آمریکایی از ژاپن

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، قبل از کریسمس، گروهی متشکل از ۱۰۵ تفنگدار دریایی ایالات متحده که به اوکیناوا اعزام می‌شدند، به جای آن به پایگاه جدیدی در قلمروی ایالات متحده در گوآم هدایت شدند. این تغییرات کوچک نقطه عطف مهمی را رقم زد؛ این اولین بار بود که تفنگداران دریایی به عنوان بخشی از توافق بین واشنگتن و توکیو کاهش می‌یابد.

 بر اساس این توافق، ۹۰۰۰ تفنگدار نیروی دریایی کمی کمتر از نیمی از نیرویی که در حال حاضر در اوکیناوا هستند، در نهایت قرار است این جزیره را ترک کنند. اما خروج آنها در حال حاضر ۲ دهه از برنامه اولیه عقب است و ممکن است تا تکمیل ساخت پایگاه‌های جایگزین، این روند یک دهه دیگر به طول بینجامد.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، با وجود آنکه ساکنان اوکیناوا از تاخیر در این جابجایی ناراضی هستند، برای دولت‌های آمریکا و ژاپن که دلایل ژئوپلیتیکی خود را دارند، این تاخیر رضایتبخش است چون علت آن را حضور نظامی گسترده چین در منطقه می‌دانند و می‌خواهند تفنگداران آمریکایی را در منطقه نگهدارند.

«کریستوفر جانستون» مدیر سابق دفتر شمال شرق آسیا در وزارت دفاع آمریکا گفت: «با این وضعیت، در چند سال آینده فقط یکصد تفنگدار از ژاپن خارج شده‌اند. هر ۲ طرف می‌دانند که همه چیز رو به جلو پیش نمی‌رود، اما هیچ‌یک از طرفین انگیزه‌ای برای اقدام ندارند.»

با وجود برگزاری یکسری از راهپیمایی ضد پایگاه نظامی آمریکا در اوکیناوا با حضور صدها نفر، بسیاری هنوز به حضور نیروهای آمریکایی و تاسیسات و فروشگاه‌های آن در این منطقه علاقه‌مند هستند.

تعدادی از ساکنان این جزیره هم همچنان از حضور این نیروهای و پایگاه آمریکایی خشمگین هستند و توکیو را بیشتر از واشنگتن مقصر می‌دانند و می‌گویند، حضور آمریکا ثابت می‌کند که ژاپن هنوز جزیره خود را که تا قرن نوزدهم یک پادشاهی مستقل بود، چیزی بیش از یک مستعمره داخلی می‌بیند.

از طرف دیگر، ژاپن در هرگونه درگیری در تایوان که درست در منتهی علیه جنوب اوکیناوا قرار دارد، در خط مقدم نبرد قرار می‌گیرد. در سال ۲۰۲۲، در پی رزمایش چین با هدف ارعاب تایوان، موشک‌هایی در آب‌های نزدیک ژاپن برخورد کرد.

«کوین ماهر»، دیپلمات سابق آمریکا در اوکیناوا گفت: «همه پذیرفته‌ایم که که جهان از دهه ۹۰ میلادی تغییر کرده است. این مساله باعث شده تا مردم بیشتر فکر کنند که آیا تفنگداران آمریکایی واقعا خروج از اوکیناوا را باید آغاز کنند؟»

جزیره گوآم محلی استراتژیک و کلیدی در منطقه هند-اقیانوسیه است، جایی که یک سوم این جزیره به ارتش آمریکا تعلق دارد.

پیشتر نیز خبرگزاری کیودو با اشاره به بیانیه ارتش آمریکا گزارش کرد انتقال تفنگداران آمریکایی بر اساس توافق بین واشنگتن و توکیو انجام می‌شود و در نخستین بخش از این انتقال، ۱۰۰ پرسنل پشتیبانی تفنگداران آمریکایی به گوآم منتقل می‌شوند.

ارتش آمریکا در بیانیه خود آورده است: «آغاز نقل مکان به گوآم نشان دهنده مرحله اول انتقال تفنگداران دریایی به مکان‌های خارج از ژاپن است. بر اساس توافق مورد قبول توکیو و واشنگتن در ۲۰۱۲، بیش از ۴۰۰۰ نفر از ۱۹ هزار تفنگدار حاضر در اوکیناوا به گوآم واقع در اقیانوس آرام منتقل خواهند شد.»

اوکیناوا که میزبان ۳۱ تاسیسات خاص نظامی آمریکایی است، تقریبا نیمی از ۵۰ هزار سرباز آمریکایی مستقر در ژاپن تحت یک پیمان امنیتی دوجانبه را در خود جای داده است.

ارتش آمریکا همچنین اعلام کرده که این جابجایی نیروها به صورت مرحله‌ای انجام می‌شود.

این جابجایی در حالی صورت می‌گیرد که چندین دهه است ساکنان اوکیناوای ژاپن از حضور نیروهای آمریکایی و تاسیسات و پایگاه‌های نظامی این کشور در منطقه ناراضی هستند و هر از چندگاهی اعتراضاتی علیه آمریکایی‌ها برگزار می‌شود.

 

پیشنهادی باخبر