به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایرنا، مسقط، پایتخت عمان و رم، پایتخت ایتالیا تاکنون شاهد برگزاری دو دور از مذاکرات غیر مستقیم هستهای میان ایران و آمریکا بوده که سلطنت عمان مسئولیت میانجیگری و پیام رسانی میان دو هیات را در این دورهها بر عهده داشته است. امروز شنبه ۶ اردیبهشت قرار است در دور سوم این مذاکرات و گفتوگوهای غیرمستقیم وزیر امور خارجه کشورمان با «استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا که مجددا در مسقط انجام میشود، شاهد نشست کارشناسی نیز باشیم.
نشست کارشناسی در حالی برای نخستین بار قرار است در دور جدید مذاکرات میان دو کشور برگزار شود که نشریه «پولیتیکو» آمریکا روز پنج شنبه ۴ اردیبهشت، به نقل از دو منبع آگاه از انتصاب «مایکل آنتون» ۵۵ ساله که اصالتی لبنانی-ایتالیایی دارد، به عنوان رئیس تیم کارشناسی ایالات متحده در مذاکرات هستهای با ایران خبر داد. بنا به گفته رسانهها، آنتون به همراه استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه و مسئول مذاکره کننده تیم آمریکا، در دور دوم مذاکرات هستهای با ایران در رم حضور داشته است.
به گفته «پاتریک وینتور» دبیر سیاسی روزنامه «گاردین»، مایکل آنتون قرار است ریاست یک هیئت کارشناسی حدودا ۱۲ نفره را به عهده بگیرد که وظیفه آنها بررسی جزئیات فنی و رویهای توافق احتمالی از جانب طرف آمریکایی است.
به گفته برخی رسانههای غربی، آنتون که اکنون رئیس اداره برنامهریزی سیاستگذاری وزارت خارجه است آشنایی با مسائل هستهای ندارد، اما سوابق او نشان میدهد که آنتون در دور اول ریاست جمهوری ترامپ، در سیاستگذاری آمریکا درباره پرونده هستهای ایران نقش تعیینکنندهای داشته است.
در سال ۲۰۱۷ زمانی که دونالد ترامپ برای نخستین بار به ریاست جمهوری رسید، تلاش کرد تا از توافق برجام خارج شود؛ اما «رکس تیلرسون» که در نخستین سال ریاست جمهوری ترامپ وزیر خارجه دولت او بود، دیدگاههای میانهرو و دیپلماتیکتری نسبت به رئیس جمهور در قبال توافق هستهای ایران داشت. رویکرد معتدل تیلرسون باعث شد تا او با ترامپ به اختلاف بخورد؛ رئیس جمهوری که برجام را «بدترین توافق تاریخ» میدانست، خواهان این بود تا به طور کامل از آن خارج شود.
این تیم مأمور طراحی راهبردی شد که بتواند زمینهساز رد پایبندی ایران به توافق باشد و در نهایت به لغو آن از سوی دولت آمریکا منجر شود. این اقدامات نقطه عطفی در سیاست خارجی ایالات متحده بود و موضع تقابلیتری نسبت به ایران را به دنبال داشت.
ترامپ اغلب از این که تیلرسون در قبال ایران بیش از حد ملایم عمل میکرد و به عرفهای سنتی دیپلماتیک پایبند بود ابراز نارضایتی میکرد. تیلرسون در مارس ۲۰۱۸ با انتشار یک پیام توئیتری از طرف ترامپ برکنار شد و «مایک پومپئو» جای او را گرفت؛ کسی که به شدت مخالف برجام بود. برکناری تیلرسون راه را برای خروج ترامپ از برجام در ماه می ۲۰۱۸ هموار کرد.
در سپتامبر ۲۰۱۶، زمانیکه بسیاری از محافظهکاران هنوز با دیده تردید به دونالد ترامپ، سرمایهدار حوزه املاک و ستاره تلویزیونی نگاه میکردند،
بر اساس گزارشها، تشکیل تیمی از افراد نزدیک به ترامپ مستقیماً با هدایت حلقهای در شورای امنیت ملی کاخ سفید انجام شده و بخشی از الگوی کلی ترامپ برای بهکارگیری چهرههای وفادار و همفکر در موقعیتهای کلیدی بوده است؛ بهویژه افرادی که از سال ۲۰۱۶ تاکنون در تئوریزهسازی دکترین «اول آمریکا» نقش داشتهاند.
315 315