سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در در پاسخ به سوالی در ارتباط با مطالب منتشر شده مبنی بر اینکه ترامپ از طریق عمان پیامی را به ایران جهت مذاکره ارسال کرده است، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی تاکید کرد: ما هیچ گاه میز مذاکره را ترک نکردهایم و در شرایط مختلف در راستای تامین منافع ملی ایران مقید به موضوع مذاکره بودهایم.
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه در کنار آخرین پیام مشاور رهبر انقلاب درباره مذاکره مورد توجه رسانههای اصلاحطلب قرار گرفته است، روزنامه هممیهن درباره مذاکره با ترامپ نوشته است:
آمدن ترامپ از چند جهت میتواند برای رسیدن به یک توافق پایدار مناسب باشد. اول، ویژگیهای شخصی ترامپ است که دوست دارد خود را بانی و قهرمان توافقهای مهم بداند. دوم اینکه، سیاست حزب دموکرات در مخالفت با شکلگیری توافق ترامپ نخواهد بود چون خودشان پیشتر چنین کردهاند.
این روزنامه در بخش دیگری از گزارش خود نوشته است:
با توجه به ویژگیهای شخصی ترامپ وی میتواند توافق را به قرارداد تبدیل کند همچنان که کارتر از این حق خود استفاده کرد. اکنون مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرده است که: «درباره برنامه هستهای ایران با ترامپ گفتوگو کردم. اکنون فرصتی وجود دارد که ترامپ به یک توافق دست یابد، توافقی که «جاهطلبیهای هستهای» ایران را محدود کند.
روزنامه سازندگی نیز در سرمقاله خود درباره مذاکره با ترامپ پالس عجیبی درباره مذاکرات منطقهای داده و مینویسد:
مذاکرات در رابطه با موضوعات خاورمیانه نسبت به گذشته از پیچیدگی کمتری برخوردار باشد. هرچند که درگیریهای مستقیمی که بین اسرائیل و ایران پیش آمده و احتمال درگیری بعدی را نیز نمیتوان رد کرد ازجمله مسائلی است که ذهن اروپاییها را به خود مشغول کرده و از جمهوری اسلامی در مذاکرات خواهند خواست از انجام عملیات بعدی علیه اسرائیل که به وعده صادق ۳ مشهور است، خودداری کند. ضمن اینکه طرف مذاکرهکننده ایرانی نیز به تجاوزات اسرائیل به خاک ایران و نیز حمایتی که اروپا از تجاوزات اسرائیل کرده، اشاره و گله خواهد داشت.
بخشی از اصلاح طلبان در حال فضاسازی برای مذاکرات احتمالی بوده و میکوشند تا مساله مذاکرات جامع شامل هستهای، موشکی، منطقه ای و حتی حقوق بشری را در کانون مطالبات قرار داده و از دیگر رفع هرگونه تحریم را منوط به مذاکرات جامع نمایند.
همچنین اینکه جمهوری اسلامی باید در برابر تیم جدیدی که قرار است در کاخ سفید مستقر شود یک نقشه راه و برنامه مشخصی داشته باشد، شکی نیست اما اینکه عدهای بهرسم همیشه بر طبل لزوم امتیاز دادن ایران بکوبند قابل تامل است.
رسیدن به شرایط مذاکره با ترامپ، نیازمند قویشدن از درون است، بهنحوی که حقوق ما را به رسمیت بشناسد و از مواضع پیشین خود عقب نشینی کند و این مسأله نیازمند عقلانیتی است از هماهنگی دیپلماسی و میدان به دست آمده باشد، نقشههای طرف مقابل را بشناسد و برای مواجهه با آن روشهای مناسبی را به کار ببندد.