ظرفیت بالای ایران برای کشف ذخایر جدید نفت و گاز

سیدمحمود محدث در گفتوگو با خبرنگار شانا به مناسبت پنجم خرداد سالروز اکتشاف نفت در ایران، اظهار کرد: نفت یک سرمایه ملی است، اما نحوه بهرهبرداری از این سرمایه در کشورهای مختلف تفاوت دارد؛ برخی کشورها با تکیه بر این سرمایه، توسعه اقتصادی و صنعتی خود را برنامهریزی میکنند، در حالی که برخی دیگر آن را صرفاً منبعی برای تأمین هزینههای جاری میدانند و مصرف میکنند.
وی با بیان اینکه نفت سرمایهای بیننسلی و بسیار ارزشمند است و بیشتر کشورهایی که دارای ذخایر نفت و گاز هستند، با برنامهریزی دقیق بهدنبال خلق ارزش افزوده و ثروت ماندگار از این منابع میروند، چرا که نفت منبعی پایانپذیر است و در گذر زمان به پایان میرسد، بیان کرد: کشف نفت در ایران در همه بخشها تحولاتی ایجاد کرده است؛ اکتشاف و سپس توسعه این صنعت، زمینهساز رشد و توسعه سایر بخشهای اقتصادی کشور شده است.
چالش تحریم برای نخستین کشور نفتی خاورمیانه
مدیر پیشین اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه ایران نخستین کشور خاورمیانه است که در آن نفت کشف شد، افزود: صنعت نفت ایران پس از پیروزی انقلاب، بهویژه در سالهای اخیر، همواره با تحریمهای گسترده مواجه بوده است.
محدث با اشاره به اولویتهای صنعت نفت ایران در شرایط کنونی و با وجود تحریمها، گفت: تحریمها سالهاست که بر کشور اعمال میشوند و بهمرور زمان شرایط پیچیدهتری پیدا کردهاند؛ چرا که افزون بر محدودیتهای فناوری و مسائل مالی، فروش نفت و دسترسی به منابع حاصل از فروش نیز دشوارتر شده است. با این حال، در مقاطع مختلف، کشور توانسته راهکارهایی برای کاهش اثرگذاری تحریمها بیابد و بر برخی چالشها غلبه کند.
وی ادامه داد: معتقدم نفت نعمتی بزرگ است، اما استفاده هوشمندانه و مدیریت شایسته این نعمت، میتواند آن را به ثروتی پایدار و ماندگار تبدیل کند.
سه عامل کلیدی برای عبور صنعت نفت ایران از تحریمها
مدیر پیشین اکتشاف شرکت ملی نفت ایران درباره روشهای عبور تحریم اظهار کرد: برای بهینهسازی تولید و حداکثر برداشت از مخازن زیرزمینی، سه عامل اصلی ضروری است. نخست، تأمین منابع مالی که بتوانیم با آن در تولید نفت سرمایهگذاری کرده و تولید را افزایش دهیم. دوم، دسترسی به دانش فنی و تجهیزات است؛ بخش قابل توجهی از این دانش و تجهیزات در داخل کشور موجود است، اما هنوز در برخی حوزهها از شرایط ایدهآل فاصله داریم که این نقص باید از طریق تعامل با شرکتهای صاحب دانش فنی در خارج از کشور برطرف شود. سومین عامل، نیروی انسانی متخصص است که دو عامل پیشین را مدیریت و هدایت میکند.
جایگزینی تدریجی انرژیهای فسیلی با انرژیهای تجدیدپذیر
محدث درباره شرایط اکتشاف نفت در سالهای آینده گفت: روند اکتشاف روز به روز دشوارتر میشود، زیرا مخازن بزرگ و کمریسک پیشتر شناسایی شدهاند و امروزه عملیات اکتشاف نفت و گاز با ریسک بالاتری همراه است. با این حال، ایران همچنان ظرفیت قابل توجهی برای کشف منابع نفت و گاز دارد؛ اگرچه کشف نفت کمی دشوارتر شده، اما شانس کشف گاز همچنان بالاتر است.
وی با بیان اینکه ایران باید در اکتشاف نفت و گاز تمرکز بیشتری روی برخی مناطق مانند دشت آبادان، شمال خلیج فارس و سایر مناطق پرظرفیت داشته باشد، زیرا این مناطق شانس بیشتری برای کشف منابع نفت و گاز دارند. درباره حرکت ایران و جهان به سمت انرژیهای تجدیدپذیر توضیح داد: پیشتر پیشبینی میشد که با توجه به ظرفیتهای خورشیدی، بادی و سایر منابع تجدیدپذیر، استفاده از انرژیهای فسیلی تا سال ۲۰۴۰ بهطور چشمگیری کاهش یابد، اما اکنون مشخص شده که جایگزینی انرژیهای فسیلی با تجدیدپذیرها روندی تدریجی خواهد بود.
خلق ثروت با افزایش سرعت برداشت انرژیهای فسیلی
مدیر پیشین اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه زمان گذار از انرژیهای فسیلی دیر یا زود فرا میرسد و به همین دلیل ایران باید بهرهبرداری از منابع انرژی فسیلی را سرعت بخشد و این منابع خدادادی را به ثروتهای جدید و صنایع پایدار تبدیل کند، افزود: سرمایهگذاری برای اکتشاف منابع جدید و توسعه صنعت نفت، شرط لازم و اصلی این مسیر به شمار میرود.
محدث با اشاره به برگزاری رویداد «تحول در سرمایهگذاری در بالادست صنعت نفت» گفت: شرکت ملی نفت ایران در ابتدای اردیبهشت این رویداد را برگزار کرد تا در قالب آن، تمامی پروژههای موجود در صنعت نفت برای جذب سرمایهگذاری معرفی شوند.
وی با بیان اینکه خلاقیت شرکت ملی نفت ایران در طراحی کتابچهای جامع با جزئیات کامل و برآورد حدود سرمایه مورد نیاز برای اجرای این طرحها قابل تحسین است، گفت: البته برای تحقق این پروژهها، شرکتهای خصوصی ایرانی باید با همکاری شرکتهای خارجی و جذب سرمایه از طریق تعاملات بینالمللی اقدام کنند.
انتهای پیام/
پیشنهادی باخبر
تبلیغات